Remedii naturiste pentru tuse si dureri in gat

pagina 1/3

TUSEA

De cele mai multe ori, tusea reprezinta reactia organismului la un factor iritant. Este o expiratie brusca si zgomotoasa, reflexa sau voluntara, prin care se elimina aerul din plamani si e provocata de o iritatie a cailor respiratorii sau a unui organ al aparatului respirator.

Cauze

Sunt numeroase, in functie de tipul de tuse. Spre exemplu, tusea productiva e asociata cu gripa sau raceala. Tusea cronica e determinata de fumat, alergii, reflux gastroesofagian, anumite medicamente si boli asociate. Printre bolile care insotesc tusea se numara: laringita, bronsita, pneumonia, tuberculoza si cancerul pulmonar. Tusea este agravata si de factori din mediul inconjurator: poluare, praf, fum, aer uscat si schimbari bruste de temperatura.

Simptome

Cand tusim, viteza de expulzare a aerului poate atinge si 100 km/ora.

Tusea in sine nu e o boala, ci un simptom al unei afectiuni. Cea seaca poate aparea si noaptea, ducand la accese. Este epuizanta si e posibil sa provoace leziuni la nivelul tractului respirator. Tusea productiva este insotita de expectoratii.

Diagnosticare

In majoritatea cazurilor, diagnosticul poate fi pus dupa un consult clinic, care include radiografia toracelui, un examen ORL si o rinoscopie. Importanta este si anamneza (dialogul cu pacientul), pentru a se depista circumstantele in care a aparut tusea, caracteristicile ei (daca e sau nu asociata cu expectoratia) si alte simptome.

Tratamente naturiste

  • SCAI-VANAT. Este un remediu traditional romanesc pentru tratarea tusei. Are proprietati expectorante, fluidificante ale secretiilor bronhice, antiseptice, calmante ale centrului tusei, antiinflamatoare, antimicrobiene si antispastice. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml de apa clocotita. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.

Comenteaza si tu!


Nu exista comentarii

Articol preluat din FEMEIA DE AZI (supliment Sanatate)

Foto: Shutterstock

Pagini:

Recomanda