
Orice femeie care lucrează din greu știe cât de importantă este independența ei financiară.
Studiile arată că peste 90% dintre femei au, la un moment dat în viață, control deplin asupra bugetului lor, adică nu au responsabilități financiare foarte mari și ele sunt singurele care decid unde și cum merg banii lor. Asta te obligă să înveți ce înseamnă gestionarea unui buget, dar și ce greșeli să eviți astfel încât să nu rămâi pe zero cu o săptămână înainte de salariu. Unele dintre aceste lecții le învățăm, din păcate, mai târziu decât am putea, iar în cazurile mai puțin fericite, după o experiență negativă. Iată ce ar trebui să știi cât mai din timp:
Organizează-ți banii mai bine ca niciodată
Acum este mai simplu ca oricând să îți organizezi resursele financiare eficient. Ai programe și aplicații care te ajută să îți organizezi bugetul lunar, astfel încât să nu rămâi niciodată fără bani. Iar pe lângă asta, unele bănci au un astfel de serviciu performant, care îți permite să fii propriul tău bancher când vine vorba despre gestionarea salariului. După cum vezi, există numeroase operațiuni pe care le poți face singură acum, din confortul casei tale, fără să mai stai la cozi. Îți programezi plățile, știi mereu câți bani mai ai în cont și îți administrezi cardurile cu cea mai mare ușurință, economisind timp prețios. Și după cum observi, ai comision 0% pentru a face toate aceste lucruri. Pentru o femeie ocupată, timpul este esențial, așa că sigur știi deja cât de important este să poți rezolva plata facturilor, transferurile bancare, să-ți reîncarci cartela și să faci cumpărături online.
Uneori, banii sunt un subiect tabu
Cei mai mulți oameni nu se simt confortabil să vorbească despre bani, iar femeile în special consideră că acest subiect este unul tabu. În familie, cu prietenii apropiați sau cu partenerul de viață ar trebui să poți discuta aspectele care țin de latura financiară. Dacă, de exemplu, tu și partenerul tău aveți în plan să vă luați împreună o locuință sau o mașină, trebuie să puneți cap la cap un plan de viitor și să stabiliți cum se vor împărți cheltuielile, inclusiv cele cu ratele, dacă luați un credit.
Alege-ți însă cu grijă persoanele cu care discuți despre bani. Salariul tău este confidențial și ar trebui să rămână așa, motiv pentru care este recomandat să eviți să-l dezvălui colegilor, indiferent cât de bine v-ați înțelege, întrucât asta poate duce la discuții neplăcute sau certuri.
De asemenea, dacă decizi să împrumuți o sumă mare de bani unei persoane, chiar și unui prieten apropiat, este bine ca totul să fie pus și pe hârtie, în acte, astfel încât să nu ai parte de surprize nedorite și să nu te trezești că nu îți poți recupera banii și că instanța de judecată nu poate face nimic pentru tine, deoarece nu ai o dovadă scrisă.
Oricine ar trebui să aibă un cont de economii
Pare că se găsesc întotdeauna lucruri mai importante de făcut cu banii decât să îi depui într-un cont de economii, însă acest lucru ar trebui să fie obligatoriu pentru toată lumea. Întreabă-te cum ai proceda dacă mâine ai avea o urgență medicală sau în locuință și ai fi nevoită să scoți instantaneu o sumă mare de bani. Nu numai urgențele sunt motivul pentru care ar trebui să ai bani puși deoparte. Regula spune că suma ideală din contul de economii ar trebui să îți ajungă să te întreții timp de trei luni, dacă îți pierzi locul de muncă pe neașteptate.
Dacă ai decis să îți deschizi un astfel de cont, atunci recomandat ar fi să îl faci într-o monedă străină. Transferă o sumă fixă lunar, imediat cum primești salariul, și nu îți face card pentru acest cont. Astfel, nu va exista tentația să scoți bani din contul de economii și te vei obliga să te descurci lunar cu o sumă fixă de bani.
Și ca să te convingi, studiile arată că ne putem păstra același stil de viață cu un salariu cu până la 20% mai mic, așa că suma pe care ar trebui să o depui lunar în contul de economii poate fi cuprinsă între 10-20%, astfel încât să nu resimți un impact financiar semnificativ în buzunarul tău.
Cum îți prioritizezi inteligent cheltuielile
Pe lângă plata facturilor, a ratelor sau a chiriei, banii tăi ar trebui să fie investiți în experiențe care să te îmbogățească spiritual. Fie că e vorba despre o piesă de teatru, un concert, o vacanță sau niște cursuri la care înveți ceva nou, nu ar trebui să îți pară niciodată rău pentru banii cheltuiți astfel. Până la urmă, îți dorești să trăiești, nu doar să supraviețuiești de la o lună la alta. Scopul este să reușești să investești cât mai mult în propria ta dezvoltare, astfel încât să te transformi, să te îmbunătățești și să capeți experiențe care să te maturizeze din toate punctele de vedere.
Cântărește cu atenție decizia de a lua un credit
Indiferent că vrei să îți iei propria ta locuință, un autoturism, că ai nevoie de bani pentru a-ți renova casa sau pentru alte nevoi personale, cântărește cu atenție toți factorii înainte să te îndatorezi pe o perioadă lungă de timp. Interesează-te de la bun început despre costurile ascunse, comisioane, dobânzi, precum și care este suma totală pe care o vei avea de returnat. Orice bancă este obligată să îți ofere aceste informații în mod transparent, așa că nu ezita să le ceri. De asemenea, nu este recomandat să iei un credit pentru care va trebui să plătești lunar o sumă mai mare de 50% din salariul tău. Cu cât ești mai informată, cu atât scad șansele să te îngropi în datorii cărora să nu le mai poți face față, așa că nu trece peste acest pas important înainte de a lua o decizie.
Tu ce alte lucruri crezi că mai sunt important de știut despre gestionarea eficientă a bugetului?
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Marcel Jancovic