Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Academia Banilor: 5 sfaturi pentru un exit de succes

Academia Banilor: 5 sfaturi pentru un exit de succes

Sunt prietenă cu Mihaela de cinci ani. Tot timpul în grabă, ocupată cu afacerea ei de succes de mai bine de zece ani, noi două abia am avut timp să ne întâlnim, chiar și pentru o cafea rapidă… Dar de data aceasta a fost diferit.

„Trebuie să îți împărtășesc un secret“, a spus, iar eu am început să fiu și mai atentă. „Am decis să îmi vând compania!“ Afacerea Mihaelei, din domeniul de import de mașinării, este o firmă activă și chiar într-un loc important în clasamentul pieței din România. Aceste vești au fost surprinzătoare și i-am cerut să îmi dea mai multe detalii, iar ea a spus: „Am obosit, nu mai este deloc de interes pentru mine și am decis să vând și să îmi schimb domeniul complet. Acum spune-mi ce trebuie să fac și cum o pot vinde!“ Personal, m-am întâlnit cu situația asta de nenumărate ori – întâlnirea unui antreprenor care, brusc, decide să își vândă afacerea. Dar de această dată misiunea era de o importanță aparte, având în vedere profitul bun al afacerii Mihaelei și faptul că aceasta putea pierde ocazia de a face un exit corespunzător.

Ce este un EXIT? Aflați pașii!

Exitul este rezultatul unui plan strategic bine pus la punct – trebuie să fie un plan clar, însoțit de un set de pași operaționali, manageriali și financiari care îi permit antreprenorului să vândă acțiunile propriei companii (fie toate acțiunile, fie doar parțial) unui investitor, unei instituții financiare sau unei alte companii. Prin acest proces, antreprenorul primește remunerație și/sau un plus financiar afacerii.

Strategia de exit poate fi o soluție excepțională pentru un spectru larg de situații de business, dar doar atunci când această retragere este efectuată într-o manieră profesională, care va proteja vânzătorul și va crea un scenariu optimizat de profit atât imediat, cât și pe durată lungă.

Am adunat cinci sfaturi din experiența noastră vastă în strategiile de exit:

Sfatul nr. 1 – Alegeți strategia de exit potrivită și la momentul potrivit.

Înainte de a începe procesul de exit, în etapa de pregătire, gândiți-vă foarte bine. Care vă sunt nevoile și țelurile? Să vă vindeți întreaga companie, să stați ca un partener tăcut, să dețineți majoritatea sau o parte minoră din acțiuni ș.a.m.d.?

Mihaela este „obosită“,  dar o fi acesta un motiv bun să își vândă firma? O fi acesta timpul potrivit?

Cel mai bun moment pentru a vinde afacerea este în stadiul de creștere. A fi obosit/ă poate fi motivul potrivit (de asemenea, și cel mai comun motiv al antreprenorilor care doresc să vândă), dar acesta poate afecta negativ negocierea cu potențialii cumpărători fiindcă mulți ar putea solicita o continuare a implicării dumneavoastră în managementul firmei pentru încă 1-2 ani, iar oboseala nu vă va ajuta în acest scop.

Sfatul nr. 2 – Pregătiți-vă compania pentru procesul de exit

După ce ați ales calea de exit, va trebui să vă amenajați compania corespunzător pentru a atrage investitori și instituții financiare – optimizând valoarea afacerii, promovând dezvoltarea companiei, dezvoltând produse noi, susținând integrarea tehnologiilor de actualitate ș.a.m.d.

În această etapă, este posibil să vă dați seama că nu aveți totul actualizat, că există taxe neachitate sau orice alt tip de problemă… În acest caz, acum este timpul să le rezolvați, pentru că fiecare problemă vă va costa la negociere.

Sfatul nr. 3 – Alegeți înțelept investitorii/cumpărătorii 

Cine ar putea fi interesat în cumpărarea companiei dvs?

Să fie competitorii? Chiar doriți să împărțiți compania cu ei? Sigur este de vânzare?

În strategia dvs. de exit, trebuie să stabiliți cine pot fi cumpărătorii, iar apoi să îi selectați pe cei potriviți pentru negociere. Un plan de acțiune și o strategie bine pusă la punct pot reduce timpul alocat potențialilor cumpărători.

Sfatul nr. 4 – Pregătiți un roadshow profesionist

Puteți face tot ce trebuie, dar puteți și vorbi tot ce trebuie?
În acest proces, utilizarea materialelor profesionale este necesară – modele financiare, prezentări și documentații bancare pentru firma dvs. Definiți care sunt beneficiile cumpărătorului și de ce doriți să faceți un exit.

Sfatul nr. 5 – Opinia unui expert!

Ca în orice proces important, este nevoie de opinia unui expert în exit pentru a optimiza profitul dvs. țintă și pentru a alege calea corespunzătoare de retragere. Întotdeauna este înțelept să urmați indicațiile unui profesionist care înțelege pe deplin domeniul strategiilor de exit.

Ești interesată să afli mai multe? 
Avem doar vibrații pozitive!- Business Women Forum Romania   – www.bwfr.org  – în colaborare cu revista Femeia!
Aruncă un ochi și peste workshopurile noastre pentru start up-uri – calitatea de membru este gratuită.

Text: Osnat Peled (Israel), director general al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org) .

 

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Osnad Peled
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns