Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > 6 intrebari despre asigurarile auto

6 intrebari despre asigurarile auto

Afla tot ce trebuie sa stii despre asigurarile auto de la Cristian Vintila, agent de marketing in domeniul asigurarilor.

1. Ce este asigurarea de raspundere civila auto (RCA) si ce societati pot incheia astfel de asigurari?
Asigurarea de raspundere civila auto, RCA, este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite. Asigurarea de tip RCA este obligatorie pentru ca persoana pagubita sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. In acest fel, asigurarea este atat in interesul tertului pagubit, cat si in interesul celui care a produs paguba. Asigurarea obligatorie RCA poate fi incheiata la Allianz Tiriac, Asiban, Asigurarea romaneasca, Astra, BCR Asigurari, BT Asigurari, Generali etc.

2. Care este diferenta dintre RCA si Casco?
Asigurarea tip Casco este o asigurare facultativa, prin care persoana care primeste despagubiri pentru daunele produse autovehiculului sau este asiguratul, nu un tert. Asiguratul primeste astfel despagubiri pentru avarii ale autoturismului din propria vina sau din furt.

3. Cat timp este valabila asigurarea?
Contractul se incheie pe o perioada de 6 luni-1 an, in functie de optiunea asiguratului. La incheierea contractului si plata primei de asigurare, se elibereaza o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 00.00 a ultimei zile inscrise pe polita, deci trebuie avuta in vedere reinnoirea politei la data expirarii. Contractul inceteaza in cazul in care autovehiculul a fost instrainat.

4. Asigurarea RCA se incheie doar pentru autoturismele noi?
Asigurarea este obligatorie pentru toate autoturismele, indiferent de modul in care sunt dobandite.

  • Pentru autoturismele noi, RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, pentru ca asigurarea sa intre in vigoare chiar de la primul drum efectuat.
  • In cazul autovehiculelor dobandite in sistem leasing, proprietarul este societatea de leasing, deci obligatia incheierii RCA ii revine acesteia.
  • Daca autoturismul este second hand, asigurarea RCA a proprietarului initial inceteaza in momentul intrarii in vigoare a contractului de vanzare-cumparare. Asigurarea RCA anterioara nu este preluata de noul proprietar.

Este recomandabil ca asigurarea sa se incheie imediat dupa cumpararea autovehiculului, deoarece politia nu elibereaza numar provizoriu pana cand noul proprietar nu dovedeste ca are asigurarea RCA.

5. Care este valoarea despagubirilor?
Despagubirile platite unui tert pagubit ca urmare a unui accident auto nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime de raspundere la care s-a angajat asiguratorul. Limitele maxime de despagubire prin RCA difera in functie de societatile de asigurare. De la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere s-au aliniat la cele prevazute de legislatia europeana, neputand fi mai mici decat echivalentul a 100.000 euro, pentru daune materiale, si 350.000 euro, pentru vatamari corporale.

6. Ce se intampla in cazul in care nu se incheie RCA?
Proprietarul unui autovehicul care nu incheie asigurarea RCA sau nu o mentine in valabilitate savarseste o contraventie si este pasibil de amenda de la 1.000 RON la 2.000 RON si de retinerea certificatului de inmatriculare pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii. Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui asigurare este suspendata nu poate circula pe drumurile publice. Amenda variaza intre 3.000 si 5.000 RON.

Comments

comments

Lasă un răspuns