
Daca te recunosti in vreuna dintre situatiile de mai jos, e cazul s-o lasi mai moale cu munca:
VREI SA FACI TOTUL
Ca orice dependent de munca, eviti sa delegi anumite sarcini de teama de a nu scapa situatia de sub control. Din lipsa de timp, in situatiile-limita muncesti fara incetare, ca si cum viata ta ar atarna de acel proiect.
ESTI PREOCUPATA DE MUNCA TA
In putinele ore pe care le petreci singura, acasa sau cu familia, ai in permanenta un teanc de documente pe care le studiezi. Chiar si in conversatiile amicale sau de familie, aduci vorba tot despre munca.
ITI NEGLIJEZI VIATA PERSONALA
Nu-ti iei niciodata concediu (nici macar medical, in situatii extreme!) si-ti folosesti timpul liber muncind. Chiar daca nu ai cine stie ce de lucru, tu incerci sa fii… proactiva. Astfel, iti indepartezi familia si esti in pericol sa-ti compromiti si relatia de cuplu, indepartandu-ti sau chiar pierzandu-ti partenerul.
ITI ASCUNZI SAU NEGI DEPENDENTA DE MUNCA
Cand cineva incearca sa-ti atraga atentia asupra dependentei tale, incerci sa-i explici cum ca ai ceva mai mult de lucru „zilele astea”, desi stii foarte bine ca statul peste program dureaza de mult timp, in cazul tau. Mai sunt si workaholici care incearca sa arate partea buna a lucrurilor: „Mai bine dependent de munca decat de altceva” sau „Asa o fi, dar uite cate beneficii am!”.
NU ESTI NICIODATA MULTUMITA DE TINE
Esti perfectionista, autocritica (o chestie pe care o „datorezi” sefilor care te critica) si extrem de nesigura de capacitatile tale intelectuale. De aceea, incerci sa-ti demonstrezi abilitatile la serviciu.
ESTI INCAPABILA SA TE RELAXEZI
In momentele rare petrecute in afara locului de munca, esti stresata, incordata si ingandurata. Ai telefonul in permanenta cu tine si il verifici periodic, ca nu cumva sa ratezi vreun apel.
ASCUNZI EVENTUALELE SEMNE DE BOALA
Este cea mai periculoasa trasatura a workaholicilor: in ciuda faptului ca detectezi anumite simptome severe (scaderea sau cresterea in greutate, dureri de cap permanente, stari de voma, lesinuri, ameteli etc.), nu vorbesti nimanui despre ele si refuzi sa consulti un doctor, zicandu-ti ca e ceva trecator.