Esti aici
Femeia.ro > Carieră > 8 martie: află istoricul Zilei Internaționale a Femeii

8 martie: află istoricul Zilei Internaționale a Femeii

În zilele noastre, 8 martie este, cel puțin în România, de multe ori doar prilej doar de a primi buchete de flori și cadouri din partea bărbaților. Însă nu a fost tot timpul așa, iar istoria acestei zile și a câștigării drepturilor de care ne bucurăm acum se poate spune că a fost scrisă cu sudoare și chiar cu sânge uneori.

Ni se pare firesc, cumva de la sine înțeles, în ziua de azi să mergem la vot, să avem o meserie sau o funcție de conducere, să putem divorța, să avem un cuvânt de spus în societate. Și totuși, lucrurile n-au fost un dat de la bun început. Prin Ziua Internațională a Femeii se cinstesc, în fiecare an, reușitele femeilor în plan social, economic, politic de-a lungul timpului. Totodată, această zi este și o ocazie pentru a aduce în discuție egalitatea de gen și drepturile femeilor.

Cum a ajuns Ziua Femeii să se sărbătorească pe 8 martie?

Totul a început în urmă cu mai bine de un secol, pe 28 februarie 1909, când Partidul Socialist din S.U.A. le-a adus un omagiu celor 15.000 de femei care au mărșăluit cu un an în urmă pe străzile New York-ului, cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot. Femeile au continuat să sărbătorească Ziua Națională a Femeii în ultima duminică din februarie.

Luise Zietz

În 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, la care au luat parte peste 100 de femei din 17 țări, la propunerea activistei socialiste germane Luise Zietz și a colegei sale Clara Zetkin, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceeași zi peste tot în lume.

Clara Zetkin

În anul următor, această zi a fost celebrată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția pe 19 martie.

Data de 8 martie a fost aleasă însă abia în 1913, pentru a fi consfințită în anul 1917, când femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă pentru “pâine și pace”, ca urmare a lipsei de alimente și a morții a 2 milioane de soldați ruși în Primul Război Mondial. Greva a fost declanșată pe 23 de februarie (după calendarul iulian), adică pe 8 martie după calendarul gregorian. Mișcarea feministă a dus la abdicarea țarului, iar noul guvern a garantat dreptul femeilor la vot.

După Revoluția din Octombrie 1917, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat ziua de 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii a constituit-o proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

În zilele noastre

Mai aproape de zilele noastre, în anul 2011 s-a sărbătorit centenarul Zilei Internaționale, ocazie cu care președintele S.U.A. de la acea vreme, Barack Obama, a proclamat luna martie a anului 2011 ca fiind “Luna Istoriei Femeilor“, îndemnându-i pe americani să reflecteze “la extraordinarele realizări ale femeilor“.

2020 +

În vremurile noastre putem remarca schimbarea opticii femeilor, dar și a societății în general asupra condiției și drepturilor femeilor. Acum, reprezentantele sexului frumos au acces în mai toate domeniile de activitate, au acces la funcții de conducere, ba chiar au devenit prim-miniștri sau președinți de țară. Cu toate acestea, încă sunt multe de făcut, iar pentru schimbare e nevoie să gândim global și să acționăm local fiecare dintre noi!

Text: Cătălina Oprea

Foto: Gulliver/Getty Images Editorial, iStock

Citește și:

Știai că Mărțișorul nu este un obicei exclusiv românesc?

Mișcarea feministă

Modele feminine peste timp

Comments

comments

Lasă un răspuns