Esti aici
Femeia.ro > Carieră > 9 reguli de bază ale negocierii

9 reguli de bază ale negocierii

Este esențial să știi aceste 9 reguli de bază ale negocierii pentru că îți sunt utile oriunde, oricând. Trebuie să le aplici când este vorba despre jobul tău, când ceri o mărire de salariu, când ceri un avantaj, dar și în negocierile de zi cu zi de acasă, cu copiii sau partenerul de viață, ori rudele. Respectate, cele 10 reguli de bază ale negocierii te vor pune mereu în avantaj.

1. Stabileșteți obiectivele. Înainte de a negocia pentru ceva, indiferent despre ce este vorba trebuie să știi foarte clar care este scopul tău. Este regula de aur. Fă un plan și stabilește exact care sunt argumentele tale în strategia de negociere. Uneori este nevoie să-ți pledezi cu insistență cauza.

2. Gândește pe termen lung. Nu este suficient să ai un scop, trebuie să iei în calcul și modul în care te vei achita de obligațiile noi pe care le implică. Considerăm că negocierile sunt totul și omitem că acestea implică angajamente pe termen lung. Toate detaliile acestea trebuie luate în calcul înainte de a începe negocierea. Stabilirea obiectivelor face ca și atunci când aparent nu obții ceea ce vrei negocierea să-ți aducă avantaje.

3. Încearcă să înțelegi obiectivele celeilalte persoane. În felul acesta vei știi ce vrea, ce-și dorește și vei putea negocia cu cert avantaj. Dacă înțelegi ce vrea cealaltă persoană vei putea negocia cu certe avantaje pentru tine și poți obține rezultate mai bune decât ai fi anticipat.

4. Pregătește-ti terenul. O negociere este mereu câștigată dacă se derulează din poziția de lider. Adună avantaje de partea ta și negociază (o mărire de salariu, de exemplu),  atunci când ești pe val. Nu cere atunci când ești în declin!

5. Nu negocia prin e-mail. Nici o negociere nu poate avea loc decât față în față. Poți evalua mai bine și mai corect situația, poți găsi replica cea mai bună și cei doi parteneri ai negocierii au exact același timp de reacție. Pe e-mail pauzele prea lungi și convorbirea non-verbală poate da loc la interpretari.

6. Ascultă mai mult decât să vorbești. Este esențial să-i lași pe cei din jur să vorbească mai mult. Cei mai buni negociatori sunt cei care vorbesc puțin. A vorbi mult, înseamnă obligatoriu că vei oferi multe informații, iar asta nu este neapărat cea mai bună cale pentru a te pune în avantaj, într-o negociere.

7. Atenție la mesajele pe care le trimiți cu limbajul corpului. Doar 7% din comunicare este verbala. Restul mesajul este transmis prin indicii non-verbale, inclusiv expresii faciale, gesturi, postura și alte elemente sonore, iar aceasta te preprezintă mai mult decât dialogul în sine. Controlează-te și menține-ți semnalele non-verbale la minimum. O pozitie protocolară, sobră, o privire calmă și limpede, o atitudine firească sunt esențiale. Dacă te vei agita și te vei frământa vei fi un partener de dialog dificil și ciudat.

8. Fii pregătită să abandonezi negocierea cu daune minime. Nu toate negocierile s etermină cu bine. Trebuie să fii pregătită pentru situația în care pierzi, renunți sau trebuie să te recunoști înfrântă. dacă vei lua în calcul această alternativă vei face mult mai bine față situației în cazul în care chiar are loc. O bună soluție este amânarea negocierii. dacă laș timp de gândire, totul poate fi pus pe calea cea bună după un oarecare timp!

9. Vizualizează-te tu pe tine. Vei vedea ce mesaje transmiți, ce impresia faci, ce imagine produci și care este cota pe care o ai. Este o strategie bună îndiferent dacă negociezi pentru bani în plus, pentru un job nou sau cu copilul acasă. Dacă tu te vezi pe tine, te vei putea ține sub control, vei elimina mesajele confuze și vei reuși ceea ce urmărești.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns