Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Academia Banilor: Acordă-mi o șansă!

Academia Banilor: Acordă-mi o șansă!

„De fiecare dată când merg la o bancă și cer ceva răspunsul este «NU». Încep să cred că ceva nu este în regulă cu mine, de ce nu vor să mă ajute să îmi dezvolt afacerea?“ Dana (32 ani) este foarte suparată. De 7 luni încoace, administrează o mică agentie de PR, are deja 2 clienți care îi plătesc un onorariu lunar (retenție) și are peste 20 de proiecte în desfășurare (cu răspuns în așteptare). În prezent trebuie să mai angajeze 2 oameni care să o ajute să coordoneze evenimentele viitoare și a început să se simtă stresată, întrucât a înțeles că trebuie să le plătească salariile înainte de a obține venituri sau înainte ca facturile restante să fie achitate de către clienții ei.

„M-am dus la bancă, i-am rugat să îmi acorde un împrumut pentru investiții pe o perioadă de 3 ani, dar, fără ca măcar să se uite peste documentele mele, m-au refuzat pe loc…“, mi-a povestit Dana.


De ce îți tot refuză banca ajutorul?

Dana ar putea crede că banca are o problemă personală cu ea, însă adevărul este că un asemenea refuz nu se bazează pe nimic personal. Banca nu o refuză pe ea, ci pur și simplu refuză să își asume acest risc pentru afacerea ei. Putem presupune că CEEA CE Dana a cerut băncii a fost prima greșeală pe care a făcut-o. 

Însă cum putem ști cum gândește banca, care este modul în care decide pe cine să ajute și pe cine nu? În loc să ne facem o idee greșită (cum ar fi „Trebuie să fiu prieten cu branch managerul…“), mai degrabă să înțelegem mecanismul finanțărilor și corelația între stadiul în care se află afacerea noastră și soluțiile de finanțare disponibile pentru fiecare stadiu în parte.


Sămânța și provocarea startup-ului

În momentul în care te gândești să începi o afacere (sămânța) și mai apoi, când îți deschizi firma și începi activitatea (startup), posibilitățile de a obține acces la finanțări sunt foarte limitate. 

Cea mai comună cale pentru antreprenorii aflați în acest stadiu este de a-și folosi propriile economii sau de a cere finanțări din partea cercului lor de apropiați (familie/prieteni). Acest stadiu incipient al afacerii este considerat a fi cel mai riscant din punctul de vedere al finanțatorilor (băncile), pur și simplu pentru că nu poți garanta nimic atâta vreme cât afacerea ta nu este încă pusă pe picioare. Băncile ar putea accepta să îți împrumute bani în schimbul unor garanții solide, însă aceste metode ar putea să îți blocheze și ție resursele. Aceasta este principala provocare cu care se confruntă orice antreprenor.

Când te uiți în jurul tău și îi vezi pe cei „norocoși“, respectiv companiile startup care au reușit să depășească cu bine primii 3 ani de activitate, înseamnă de fapt că au reușit să aibă suficiente fonduri pentru a trece peste primul an (care este situat de regulă în zona de pierdere). Cei mai mulți dintre ei folosesc pentru aceasta propriile fonduri, însă în unele situații ar putea fi de asemenea o soluție bună să avem parteneri sau un „înger-investitor“ („business angel“). De curând s-au deschis programele de ajutoare de stat pentru startup-uri, pentru care poți încerca și tu să aplici. Atâta vreme cât păstrezi o abordare realistă și înțelegi că nimeni nu își va asuma riscul pentru „visurile“ tale, s-ar putea ca planul tău să înceapă să funcționeze.

De la startup la creștere − cerul pare a fi din nou albastru…

Dana nu simte încă acest lucru, însă, după ce agenția sa de PR va trece de faza de startup, lucrurile se vor îmbunătăți simțitor. Din punctul de vedere al posibilităților de finanțare, va putea să obțină un sprijin mai consistent din partea diferitelor tipuri de finanțatori, nu doar din partea băncii, ci și soluții nonbancare, cum ar fi leasing, factoring și investiții de capital.
Factorul-cheie pentru succesul său se bazează pe o conștientizare realistă a faptului că în primul rând trebuie să creeze niște surse sigure de venit înainte de a-și asuma și alte riscuri, înainte de a-și lua și alte obligații financiare (fiecare împrumut trebuie înapoiat…). În cele mai multe cazuri, aceasta reprezintă situația „oul și găina“, deoarece orice creștere a afacerii sale va necesita o investiție, dar cheia către succes se află în mâinile sale. Înțelegerea opțiunilor, conștientizarea stadiului în care se află afacerea sa reprezintă primii pași către succesul său (mai jos poți vedea un grafic ajutător). 



Dorești să afli mai multe? Alătură-ni-te la Business Women Forum Romania  − pentru workshopul „Academia
banilor“ − Finanțare pentru IMM-uri − 13.4.2017 – 18.00 (www.bwfr.org).
În colaborare cu FEMEIA.!

Text: Osnat Peled (Israel)

Director General al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & Președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).

Foto: arhiva personală (Gabriela Ghețu – Gabriella Photography) / pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns