
În octombrie 2017 bine-cunoscuta actriță Alyssa Milano a făcut o postare pe contul său de Twitter. Ea nu și-a imaginat însă că acest mesaj va schimba lumea… Milano le-a îndemnat pe victimele hărțuirii sexuale să trimită „tweet”-uri despre experiența avută, pentru a le oferi cititorilor o imagine clară asupra dimensiunilor acestei probleme, iar primul său pas a fost să mărturisească faptul că și ea a fost o victimă, scriind mesajul „me too” sub postarea sa inițială. Cele 67 de mii de comentarii primite pentru acest „tweet” istoric au fost doar un palid început pentru ceea ce avea să urmeze, întrucât #metoo a devenit un trend global cu efecte majore în zona de marketing, pe toate canalele media și în special pe social media.
Ce putem învăța din asta? Există multe idei și practici ce au modelat și încă modelează activitatea curentă pentru multe dintre companiile și serviciile de pe piață, iar eu voi menționa câteva dintre ele în acest articol.
Puterea hashtagurilor
Mișcarea #metoo era activă în SUA încă din anul 2006, însă nimeni nu auzise încă despre ea. De ce oare? Bineînțeles, fiind un ONG, le-a lipsit puterea de a crea vizibilitate majoră, însă s-au luptat pentru a-și continua activitatea și pentru a le susține pe victimele violenței sexuale. Acțiunea lui Milano s-a dovedit a fi atât de eficientă datorită celor două elemente majore: faptul că ea este o figură cu putere de influență (prin intermediul paginii sale de Twitter), ce poate aduce o temă în atenția publicului, și, în plus, ea a folosit o unealtă ce a simplificat foarte mult întregul proces – un “hashtag” scurt și interesant.
CBS NEWS a raportat că hashtagul respectiv a fost postat de aproape 1 million de ori în 48 ore, în conformitate cu declarațiile Twitter. Pe Facebook, au existat peste 12 milioane de poștări, comentarii și reacții în mai puțin de 24 ore, ale circa 4,7 milioane de utilizatori din întreaga lume, în conformitate cu declarațiile companiei. În SUA, Facebook a declarat că 45% din utilizatori au avut prieteni care au postat „me too”.
Rezultatele sunt clare și au fost studiate pretutindeni pe social media – combinația dintre un influencer important și un hashtag interesant poate avea rezultate imprevizibile…
Este atât de trendy!
Hashtagul #metoo a fost creat pentru a produce conștientizare și pentru a încuraja discuțiile, acestea fiind obiectivele sale cele mai importante. Totuși, pe parcursul lunilor ce au urmat, de fapt pe parcursul anilor ce au urmat și până în ziua de azi, este considerat foarte „trendy” să discuți, împărtășești și să asociezi diferite elemente din zona tematicii #metoo. Pe lângă persoanele publice din întreaga lume (bărbați și femei) ce și-au împărtășit experiențele ca victime #metoo, există și foarte multe companii care s-au alăturat acestui trend și se pare că toată lumea le promovează din ce în ce mai mult pe femei, discută despre egalitate, păstrează o abordare corectă… sau cel puțin pare că o fac. Nu sunt sigură câți dintre ei chiar pun în aplicare aceste practici, însă, în orice caz, prin păstrarea concepției că „mentalitatea creează acțiunile”, se pare că limita este doar cerul. Un exemplu interesant este ultimul raport al companiei Victoria’s Secret, în conformitate cu inc.com, ce susține că numărul femeilor între 18 și 49 ani ce cumpără produsele acestui brand a atins cel mai scăzut nivel din 2013 încoace, iar calificativele primite de prezentările de modă televizate ale VS au scăzut cu 30%. Motivele sunt diverse, însă acestea se datorează în principal mesajelor stereotipe folosite de Victoria’s Secret, ținta lor principală fiind aspectul „sexy” și alegerea unor modele perfecte care să le reprezinte brandul. Toate acestea nu mai sunt considerate acceptabile în ochii publicului lor țintă și au determinat compania (împreună cu alte firme) să-și regândească mesajele de marketing, pentru a fi în conformitate cu cerințele erei #metoo.
Este vremea noastră – produse dedicate femeilor puternice
Un alt trend ce a luat avânt după revoluția #metoo este dat de faptul că foarte multe companii au ales „să se alăture petrecerii” și să îmbrățișeze acest trend global numit “femei puternice”.
Printre ele îi putem regăsi și pe cei de la Calvin Klein cu noua lor campanie pentru parfum, „I am Women”, ce le-au ales pe Lupita Nyong’o (actriță și regizoare afro-americană) și pe Saoirse Ronan (o blondă sadea) să conducă această campanie.
Bobbi Brown și-a lansat paleta de blush-uri „Pretty Powerful”. Toate veniturile (mai puțin TVA) sunt direcționate către SmartWorks, o asociație caritabilă din Regatul Unit ce oferă training pentru interviuri și consiliere de stil pentru femeile aflate în căutarea unui loc de muncă. Utilizând tipul acesta de acțiuni, Bobbi Brown urmărește „să le ajute pe femei să aibă încredere și să reușească la interviul lor de angajare”, a declarat Kate Stephens, director executiv al SmartWorks (conform revistei Glamour).
Printre ele am întâlnit și câteva produse ce au stârnit controverse, spre exemplu un costum pentru bebeluși inscripționat cu „me too” (produs de Shilav). Acest outfit controversat a stârnit reacții atât de negative pe social media, încât compania a decis să îl elimine din toate magazinele sale.
Dorești să afli mai multe despre felul în care #metoo a afectat marketingul și media? Despre cum îl poți pune în aplicare în cadrul strategiei companiei tale? Alătură-te nouă la „My Path – MUZA Seminar”, împreună cu revista FEMEIA.!
Află mai multe aici: WWW.BWFR.ORG
Text: Osnat Peled
Osnat Peled (Israel) este Director General al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & Președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org) .
Material preluat din numărul de octombrie 2018 al Revistei Femeia.
Citește și:
- Academia Banilor: Leadershipul și profitul companiei tale
- Academia banilor: Oare ideea mea de afacere este strălucită?
- Academia Banilor: O călătorie inspirațională