Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Academia Banilor: Nu am timp nici să mor!

Academia Banilor: Nu am timp nici să mor!

Întrebați orice femeie care lucrează cum îi merge ziua și veți primi mereu același răspuns: „Sunt groaznic de obosită, nu am timp de nimic” . Cu o privire tristă și de multe ori gâfâind. În aceste situații, mereu tind să le răspund cu „dragă soră, nu ești singură, suntem în mijlocul sezonului!” Chiar după ce se termină vara, de pe 10 septembrie până în prima zi de Crăciun, pare că suntem constant pe fugă.

Alergând după un milion de treburi, targeturile de vânzări, recrutări HR, evenimente, conferințe, întâlniri de networking și, desigur, familie, copii și alte obligații importante. Din moment ce aceste trei luni sunt critice pentru business, nu e de mirare că este foarte greu să rămâi concentrat atunci când noi toți avem atâtea de făcut într-un timp atât de scurt (câteodată tind să uit de existența unui „timp pentru mine”).

Mi-am dat seama de ce mă întreabă toată lumea cum reușesc să-mi gestionez timpul, probabil datorită faptului că reușesc să integrez în ceea ce fac mai multe „lumi” și par să meargă toate bine. De-a lungul anilor, am descoperit ce mă ajută să fac ceea ce fac și să îmi păstrez sănătatea psihică, așa că îmi va face o deosebită plăcere să împărtășesc cu voi sfaturile mele pentru „sezon”.

#1 – EU? PERFECTĂ? UITĂ DE PERFECȚIUNE!

Da, atunci când ești responsabilă de mai multe sarcini, trebuie să fii de acord (cu tine îndeosebi) că nu le vei putea duce pe toate la capăt la perfecțiune și, de asemenea, că nu ești „Doamna Perfecțiune”. Nu îmi reduc standardele, sub nicio formă, dar îmi dau silința să nu mă simt prost atunci când nu pot duce la capăt anumite sarcini. Prin asta nu mă refer la clienții mei (ei sunt primii pe lista priorităților), ci la chestii mai puțin importante. Le clasific fără prejudecată. Da, în timpul „sezonului” voi sări peste un prânz întreg pentru un sendviș, nu voi putea merge la manichiură tot timpul și nu voi putea practica anumite sporturi pe care mi le-aș dori. Acestea sunt sarcini importante, dar vin după familie și lucru.

#2 – PLĂTEȘTE PENTRU AJUTOR
Redu din sarcini
plătind pe cineva să ajute la curățenie, la călcatul hainelor, la sarcinile administrative și de contabilitate, cineva care să facă primele interviuri în numele tău. Să te ajute cu orice lucru care îți ocupă timpul și care poate fi plătit pentru asta. Dacă muncești din greu, meriți tot ajutorul! 

#3 – Întârzie înțelept

Cu toții tragem de timp cu anumite sarcini și e chiar firesc să întârziem cu treburile mai puțin plăcute. Dar ține minte să nu întârzii cu un deadline capital pentru tine – învață să îl respecți!

#4 – POȚI SPUNE NU

Sunt deosebit de încântată să fiu invitată la atâtea evenimente, întâlniri, cafele, petreceri etc. Este un prilej să le mulțumesc tuturor pentru invitații. Adevărul trist este că nu pot participa la multe dintre ele deoarece chiar nu dispun de foarte mult timp liber și nu vreau să mă stresez la maximum și să pun sub semnul întrebării randamentul de a doua zi. De-a lungul anilor, am învățat să spun „nu” fără să mă simt vinovată că nu pot ajunge. Efectul a fost incredibil: majoritatea oamenilor au înțeles de ce am refuzat și nu s-au supărat, ba chiar au continuat să mă invite la evenimente pe viitor. A fost șocant la început pentru mine, dar e în regulă să spui „nu” până vei putea fi disponibilă pentru ei. Oamenii vor continua să te iubească și să te înțeleagă.

#5 – PREȚUIEȘTE MOMENTELE POTRIVITE

Când totul devine haotic și este greu să-ți dai seama care sunt momentele în care trebuie să fii cea mai bună versiune a ta și să dai tot ce poți pentru familie, angajați și clienți, nu rata momentele importante în care copiii au nevoie de tine cel mai mult sau când soțul ori partenerii te caută. Vor fi mereu acolo, e adevărat, însă asta nu înseamnă că nu trebuie ținut cont de nevoile lor.

# 6 – DACĂ E SCRIS, VA FI FĂCUT

Am învățat că a-ți aminti de o sarcină, chiar dacă implică transmiterea unei sarcini către un coleg de echipă, este destul de stresant și poate uita cu ușurință. Fă-ți un obicei din a scrie tot ce trebuie să reții. Îți recomand să-ți găsești un software de gestionare a proiectelor (sunt multe astfel de aplicații gratuite pe internet) unde tu și echipa să vă puteți pasa sarcini și să urmăriți în ce stadiu se află acestea. Planificarea bună este mereu cheia!

Text: Osnat Peled

Dorești să afli mai multe? Urmărește activitățile noastre din perioada verii – Business Women Forum Romania   – www.bwfr.org  – în colaborare cu revista Femeia! 

Osnat Peled (Israel) este Director General al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & Președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org) .

 

Citește și:

Comments

comments

Lasă un răspuns