
Elena a sosit la întâlnirea noastră cu o agendă neagră foarte mare. Agenda era atât de voluminoasă și de încărcată cu hârtii, încât nu m-am abținut să n-o întreb ce conține. Se pare că Elena abia aștepta întrebarea, pentru că răspunsul ei a fost foarte direct: „În această agendă am milioane de gânduri, întrebări și idei. Este vorba despre noul model de afacere pe care vreau să-l încep în curând. Singura problemă este că am atât de multe direcții și probleme nerezolvate, încât pur și simplu nu știu ce anume să aleg, ce este corect și ce este greșit. Așa că, pentru moment, scriu totul în această agendă, în speranța că, în curând, voi fi capabilă să iau niște decizii“.
Înțeleg foarte bine cum se simte Elena. În viața fiecărui antreprenor există un moment „special“ când visurile devin realitate. Cu puțin timp înaintea acestuia, momentul în care începi să așterni pe hârtie este unul important – deschiderea unei noi companii, începerea unei noi afaceri și crearea unei povești de succes. Pentru multe dintre noi, aceasta este o perioadă destul de confuză. Cu toate că este plină de entuziasm și creativitate, acum trebuie luate și o serie de decizii dificile. Pentru Elena, aceasta a fost legată de modelul ei de afacere, cel care va aduce succesul (sau nu).
„De fiecare dată când vedem o afacere de succes, cineva a luat o decizie curajoasă.” – Peter Drucker
Ce este un model de afacere?
Denumirea poate părea complexă, însă este vorba doar de felul în care intenționezi să adaugi valoare și, mai presus de orice, cum intenționezi SĂ FACI BANI și CINE va plăti pentru serviciile sau produsele tale.
Există patru modele principale de afaceri:
Modelul de afacere #1. Servicii sau produse
Modelul de afacere de bază și cel mai simplu se bazează pe dezvoltarea fie a unui produs (spre exemplu, îmbrăcăminte), fie a unui serviciu (spre exemplu, servicii de PR).
Vânzarea produselor/serviciilor tale se poate face prin folosirea unui format digital (online), a unui format fizic (magazin sau întâlnire), abonamente, achiziții unice etc.
Modelul de afacere #2. Brokerul
Rolul principal al unui broker este să-i aducă împreună pe cumpărători și pe vânzători< prin urmare, în loc să se ocupe de realizarea produsului sau de calitatea serviciului, brokerul se ocupă pur și simplu (sau nu chiar atât de simplu) de crearea unei oportunități, de gestionarea tranzacției și asigură realizarea schimbului.
Modelul de afacere Booking.com se bazează pe un model de afacere tip brokeraj, prin crearea unei piețe de desfacere prietenoase, prin încurajarea clientului să rezerve serviciul vânzătorului (hotelul), și se asigură că plată este și ea efectuată (prin securizarea acesteia printr-un card de credit). În schimb, ei încasează o taxă de brokeraj de aproximativ 15%. Booking.com are în acest moment 100.000 de tranzacții pe zi, fără a avea nevoie să dețină niciun hotel sau să suporte niciun fel de costuri operaționale.
Modelul de afacere #3. Distribuitorul/afiliatul
Modelul de distribuitor se bazează pe alocarea unui serviciu sau produs pe care distribuitorul nu îl prestează/produce propriu-zis și pe realizarea de profit din vânzarea acestuia către client. De fapt, cea mai mare parte din industria de retail funcționează în baza modelelor de distribuție – de fiecare dată când vedem diverse branduri existente într-un supermarket, modelul se bazează pe distribuție. În orice caz, cele mai multe supermarketuri suportă niște costuri operaționale foarte ridicate și de aceea combină propriile branduri (de regulă, produse „White Label“) cu brandurile pe care le distribuie. Aceasta înseamnă că, da, poți folosi mai multe modele de afacere în cadrul aceleiași companii!
Modelul de afacere #4. Agregatul
Un alt format foarte uzual în mediul online se bazează pe o entitate ce dezvoltă o comunitate și încasează o taxă pentru accesul în această comunitate. Agregatul poate alege să nu încaseze de la comunitatea sa, ci să încaseze de la agentul de publicitate în momentul în care acesta plasează un anunț și obține expunere în cadrul comunității sale.
Cele mai multe dintre website-urile noi se comportă ca niște agregate, întrucât colectează știri online, creează audiență activă și comunități și încasează taxele de la agențiile de publicitate pentru a crea profit.
Alegerea modelului meu de afacere
Următorul pas pentru Elena este să analizeze toate opțiunile și să aleagă modelul de afacere corect pentru ea.
Într-adevăr, nu este un pas ușor de făcut. Pentru a-i ușura un pic sarcina, sugestia ar fi să continue cu o cercetare de piață (pe care o poate comanda sau efectua pe cont propriu), prin care să analizeze companiile asemănătoare cu cea pe care intenționează s-o deschidă și să realizeze o analiză amănunțită a modelului acesteia de afacere.
Dacă deții o afacere și simți nevoia de a fi inspirată sau de a strânge cunoștințe antreprenoriale, alătură-ni-te la Business Women Forum România, cea mai mare comunitate de femei de afaceri din România (2600 membre), prin sprijinul deosebit al Femeia.ro. Calitatea de membră BWFR se obține în mod gratuit. www.bwfr.org
Osnat Peled (Israel) este director general al Mentor Finance Private Equity Investments, consultant expert în cadrul Mentor Capital & Business Advisory (www.mcba.ro) & președinte al Business Women Forum Romania (www.bwfr.org).
Text: Osnad Peled
Citește și:
- Academia Banilor: Vara, o perioadă moartă?
- Academia Banilor: Leadershipul și profitul companiei tale
- Academia Banilor: Eu și reprezentantul meu bancar – o poveste de dragoste