Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Adriana Orzan, profesoara de nota 10!

Adriana Orzan, profesoara de nota 10!

Când majoritatea absolvenților de facultate se gândesc să-și facă un rost într-un oraș mare sau în străinătate, profesoara Adriana Orzan a ales să revină pe meleagurile natale cu gândul de a le oferi elevilor săi un viitor mai bun.

Intro: De 15 ani, Adriana Orzan predă limba și literatura română. A urmat Facultatea de Litere la Sibiu și, după un scurt popas – doi ani de ucenicie la Șinca Nouă –, s-a întors în locul unde s-a născut, la Poiana Mărului, județul Brașov. „Am ales să predau în satul natal pentru a le oferi acestor copii simpli și modești posibilitatea de a urma licee bune, pentru o viață mai bună, ca ei să cunoască lumea largă și să se întoarcă cu drag în satul lor. Dacă îți faci meseria cu plăcere și conștiinciozitate, de la an la an, rezultatele nu vor întârzia să apară.“ Și, într-adevăr, ceea ce face dă roade!

Olimpici naționali

Profesoara se declară fericită. Printre elevii săi, nu puțini sunt cu note de 9 și 10 la examenul de evaluare națională și olimpici la etape județene și naționale. Ea a pregătit lotul județului Brașov la Olimpiada „Universul cunoașterii prin lectură“ pentru edițiile 2013 și 2014, iar anul acesta, a făcut parte din Comisia Centrală a Olimpiadei Naționale de Limba Română, desfășurată la Galați.

„În fiecare an avem elevi care urmează licee de top din Brașov, precum Colegiile Naționale Andrei Șagună, Dr. Ioan Meșotă, Grigore Moisil“, se mândrește profesoara. O altă mare realizare este participarea la proiectul CORECT. „Inspectoratul Școlar al Județului Brașov m-a ales să fiu una dintre cele trei profesoare de limba și literatura română de gimnaziu în cadrul acestui proiect care a dezvoltat un program educațional de sprijin pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a.“ Este vorba de o platformă de lecții online gratuite, care necesită doar o logare și de care au beneficiat 400 de elevi din județele Brașov și Galați. Adriana și-a organizat singură materialul didactic, trecând astfel de la metoda clasică la una cu totul nouă, pentru a preda în cadrul cursurilor transmise online.

Un simplu salut

„Am rămas aici, în satul meu, și în această meserie pentru că îmi place și simt că mă definește.“ Astfel sună explicația pentru siguranța și mulțumirea de sine afișate. „Dacă ai conștiință și înțelegi că viitorul unui copil depinde de tine, ca dascăl, nu-l dezamăgi, ajută-l, chiar contra voinței sale.

Mai devreme sau mai târziu, îți va mulțumi, chiar și printr-un simplu salut.“ În opinia sa, provocarea azi nu este „ce“ să predai, ci „cum“ să predai. Ea crede că elevii sunt sinceri și îți oferă cât le dăruiești. „Am răsturnat zicala «Nimeni nu-i profet în țara sa». În acest moment, simt respectul foștilor și actualilor mei elevi.“ 

Am ales cartea

„E bine ca în viață să știi să faci orice și să te adaptezi“, spune Adriana. A înțeles de timpuriu cuvântul performanță, − avea 10 ani când părinții au decis că este spre binele ei să practice un sport. „Am plecat de lângă copilărie să-mi port picioarele și schiurile de fond prin țară.

A fost o experiență grozavă, care m-a maturizat. Am devenit foarte serioasă, ordonată și niciodată nu am abdandonat în timpul unei competiții, oricât de greu ar fi fost.“ Avea însă o nemulțumire, care a crescut odată cu trecerea timpului: se îndepărtase de carte. La 16 ani, a fost pusă în fața celei mai importante hotărâri de până atunci: -ori schi, ori carte. „Am învățat, am citit, am recuperat și am reușit.“ A început un liceu cu profil sportiv, a trecut prin matematică-fizică, pentru ca apoi să meargă la facultate.

A absolvit în 2001 și a predat doi ani la Șinca Nouă, aproape de Poiana Mărului. „În 2003, a avut loc un eveniment care m-a îndurerat profund. A murit fostul meu profesor de limba română, domnul Ilie Iacob. Și iată-mă în fața unei mari provocări: «Sunt eu capabilă să pășesc pe urmele unui bun profesor?» Și am îndrăznit. Am simțit din acel moment că trebuie să fac cinste locului, că nu este loc de ezitări sau greșeli. Este o datorie morală. Lumea mă cunoaște de când eram de-o șchioapă, îmi cunoaște părinții, bunicii și străbunicii. Cred că m-a rechemat în satul meu «copilăria», iar Poiana Mărului pentru mine nu este doar o localitate, ci este temelia ființei mele.“

Educația nu trebuie să fie o prioritate națională, ci trebuie să fie. Nu este nevoie de un cadru legislativ care să ne amintească asta. Este ca și cum am fi învățați să respirăm sau să ne bucurăm.

În pas cu noutățile

Școala gimnazială nr. 1 sat Poiana Mărului este una dintre cele mai bune din mediul rural. Dovadă stă Digitaliada, un proiect-pilot de educație digitală al Fundației Orange, care a fost introdus aici și presupune promovarea educației digitale la ciclul gimnazial și îmbunătățirea rezultatelor școlare ale elevilor prin metode de lucru interactive și conținut digital de tip „învățare prin joc“. Din cele 80 de școli din mediul rural participante la concurs, au fost alese zece, printr-o selecție riguroasă. Una dintre acestea este chiar școala la care predă Adriana Orzan. „Proiectul Digitaliada îmi arată încă o dată că lucrez într-o școală performantă“, spune profesoara.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr42/20.10.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns