
Pe Alex Hora l-am văzut cu toții într-unul dintre sezoanele emisiunii-concurs MasterChef. Orădean la origine, cu foarte mult calm, talentat și surprinzător, Alex se pregătește pentru o nouă provocare: deschiderea unui local care-i va purta numele.
Se descrie ca o persoană optimistă, comunicativă, care îndrăgește provocările. De altfel, la 17 ani și-a luat soarta în propriile mâini, după cum ne-a declarat, şi a pornit în lumea largă pentru formarea unui rost, a unei vieţi frumoase. Spune despre concursul MasterChef că a fost o experienţă unică, care l-a ajutat să înceapă o nouă etapă din viaţa lui. De ce spune că bucătăria românească este unică în lume, dar și multe alte secrete despre Alex Hora citiți în cele ce urmează.
- Mama este persoana care mi-a transmis pasiunea pentru gătit. Îmi amintesc cu drag perioada copilăriei, când stăteam ore în şir în bucătărie alături de ea. Supa de mărar, carnea de vită cu cartofi în sos de ceapă şi sărmăluţele în foi de viță sunt câteva dintre reţetele pe care le-am învăţat de la mama, pe care le gătesc mereu cu plăcere.
- Cea mai mare provocare culinară a fost, cu siguranţă, proba de la MasterChef, când a trebuit să gătesc dintr-un cap de porc un preparat cu care să demonstrez că îmi merit locul în concurs. Spre surprinderea tuturor, am reuşit să fac nu unul, ci trei preparate care i-au impresionat pe chefi!
- N-aş refuza niciodată sărmăluţele cu smântână şi prăjitura cu brânză făcute de mama.
- Nu pot să fac un clasament, să spun cine gătește mai bine dintre femei sau bărbați. Am întâlnit atât bărbaţi, cât şi femei care gătesc foarte bine.
- Bucătăria românească este unică în lume, asta-i clar. Felurile de mâncare, atât de variate, sunt senzaţionale! Toţi cei care ne vizitează ţară se declară îndrăgostiţi de gastronomia de pe meleagurile noastre. Faptul că poţi da savoare mâncării doar din ingredientele cultivate în ţara noastră este un lucru minunat. Ăsta ar fi unul dintre atuuri: faptul că putem găti un fel principal, o supă şi un desert doar din ingrediente autohtone, mereu proaspete şi delicioase.
Mirodenia preferată este feniculul.
Când gătesc, este greu să ţin cont de sfaturile nutriţioniştilor, având în vedere că părerile lor sunt împărţite. Principalul meu scop este să fac un preparat gustos.
Cel mai grozav mic dejun este cel pe care îl iau împreună cu iubita mea în fiecare dimineaţă: cafea cu lapte şi un croasant cu ciocolată.
Păcatul meu culinar? Hmm, cartofii prăjiţi.
Cuţitul este instrumentul din bucătărie pe care-l consider absolut indispensabil.
Îmi place să gătesc reţete româneşti, cele tradiţionale transmise din generaţie în generaţie.
Îmi doresc să evoluez cât mai mult şi să fac fericită cât mai multă lume cu preparatele mele. Un alt vis de-al meu este pe cale să se realizeze. În scurt timp, urmează să deschid bistroul „Hai la Tinu“, situat în Negreni, judeţul Cluj. Un loc minunat unde îi voi putea încânta pe clienţi cu preparatele mele.
Dicționar
Blanșare – Este procedeul prin care legumele sunt opărite sau fierte scurt, întorcându-le în apă clocotită (natur, cu sare sau cu oțet), apoi puse în apă cu gheață pentru a li se păstra culoarea vie și textura crocantă.
Carnea supusă acestui procedeu capătă culoare albă – de aici și termenul a blanșa, „a albi“, în franceză.
Citește și:
Mehrzad Moghazehi: MasterChef mi-a schimbat viata
Cine-i MasterChef acasa la Fodor
Andrei Aradits: Ciocolata e un viciu
Articol preluat din ediția de septembrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: PR