
Aquarelle, o cofetărie de lux din Nisa declarată startup-ul anului 2014, aparține unei tinere românce încrezătoare în visul ei, Alice Andrusca.
Întreaga experiență a fost încântătoare – gustul echilibrat al cupcake-urilor, paharul de rosé ce a mers de minune cu aroma lor delicată, dar și scaunele drăguțe, ca să nu mai pomenesc de servicii. Abia aștept să mă întorc!, scrie un client pe un reputat website turistic referindu-se la un loc special de pe Riviera Franceză unde Alice Andrușca, o tânără antreprenoare, își pune în practică dragostea pentru dulciuri. La nici 26 de ani, românca se poate mândri că prima ei afacere e o reușită, fiind convinsă că au ajutat-o răbdarea, pasiunea, ambiția și îndrăzneala.
De ce brioșe
Alice a absolvit în România două facultăți de limbi străine: Engleză-Ebraică la Universitatea din București și Arabă-Engleză la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir. Apoi, s-a orientat către un program de masterat în Luxury Retail Management la Universitatea Internațională din Monaco, urmat de un stagiu de cinci luni la compania de lux Lanvin (n.r. – brandul celei mai vechi case de modă din lume) din micul principat. Își dorea să pornească o afacere aici în domeniul modei, dar și-a dat seama că, pe lângă chiriile mari, Monaco se dovedește o piață sezonieră. Mai mult, prietenii au îndemnat-o spre ceva legat de pasiunea ei pentru gastronomie. „Toată lumea îmi spunea că adoră mâncarea făcută de mine.“ S-a gândit să aprofundeze domeniul printr-un curs de specializare în patiserie la Paris. Astfel, i-a venit ideea unei cofetării specializate în brioșe și a ales capitala Coastei de Azur, aflând că aici delicioasele prăjiturele nu sunt tratate cu delicatețea cuvenită, ci se vând alături de alte produse. Și-a propus să le ofere locul exclusivist binemeritat și astfel a început aventura ei: Aquarelle, Salon de cupcakes și ceai.
După muncă, și răsplata
Alice se ocupă de tot, de la preparare la design. „Dimineața, ajung la muncă și intru în bucătarie. Încep pregătirea cupcake-urilor, muffin-urilor, deschid la 11 și aștept să apară clienții. La prânz, preiau comenzile de sendvișuri și salate, după care merg în sală, unde ajut la prepararea băuturilor, iau comenzi, interacționez cu clienții pentru a primi feedback, fac totul pentru ca lucrurile să decurgă cum se cuvine. Un client bun este o persoană care te respectă la fel cum îl respecți și tu“, este convinsă Alice. La finele anului trecut, prestigioasa asociație internațională Riviera Business Club, ce reunește peste 1200 de oameni de afaceri ce activează în zona Rivierei Franceze, a organizat la Monaco gala anuală în cadrul căreia Aquarelle a primit premiul „Start up of the year 2014“. Distincția i-a adus vizibilitate și noi colaborări, confirmându-i lui Alice că se află pe drumul cel bun.
Provocări mai puțin dulci
Când te ocupi de ceva care îți place, lucrurile merg mai ușor, dar conjunctura face provocările să fie mari: afacerea era un drum nou pentru ea și mai era vorba și de străinătate. „Ca să-mi iau cartea de rezidență, mi-au trebuit patru luni, ceea ce m-a împiedicat să deschid la data fixată, deși eram gata cu renovarea.“ Fiind și tânără, și femeie, nu prea era luată în seamă și nu a fost scutită nici de prejudecățile legate de naționalitate. „Mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu părerile francezilor vizavi de noi ca țară“, mărturisește Alice. La un moment dat, după ce a deschis, o clientă chiar a insultat-o grav. „Chiar dacă nu avea dreptate, nu am sărit la ceartă, am încercat să-mi păstrez calmul. De multe ori, e dificil din cauza aroganței pentru care sunt cunoscuți francezii.“ Deși a plecat din România pe când era studentă, a avut norocul să primească sprijin financiar din partea părinților. „Mi-au acordat un împrumut pe care îl dau înapoi lună de lună. Părinții sunt mai permisivi decât banca“, explică ea. De restul s-a ocupat și se ocupă singură și prevede o amortizare a investiției în 2-3 ani. Dar cum ar putea începe să-și construiască visul în afara granițelor tinerii ce nu dispun de resurse financiare? „Înainte să plece, să se informeze asupra legislației țării respective, să vadă dacă piața are nevoie de produsele lor, să-și facă un plan de business pe trei ani. În funcție de activitate, să afle de unde își procură materialele, să facă un studiu de piață. Nu în ultimul rând, să se intereseze de condițiile unui împrumut la bancă.“
Planuri de viitor
Pentru vara aceasta, Alice se gândește să aducă pe piață ceva de care să fie multumiți atât gurmanzii, cât și cei preocupați de siluetă, iar pe termen mai lung principalul obiectiv este să ajungă și pe segmentul hotelier din zonă. „Cafeneaua este un fel de showroom pentru produsele noastre. Foarte mulți din clienții corporate pe care îi avem acum au venit la Aquarelle în urma unei vizite întâmplătoare.“ Alice speră ca, la un moment dat, să se extindă cu o a doua locație, însă până atunci muncește de zor, ca spiritul Aquarelle să fie bine definit și recunoscut local și internațional.
Citește și:
Ocolul Pamantului in fotografii
Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: arhiva personală