Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Alice Iacobescu: Viața are multe culori

Alice Iacobescu: Viața are multe culori

Alice Iacobescu nu vede lumea doar de la pupitrul de știri, de unde  prezintă de luni până vineri, de la 12 la 14, România24 la Digi24.

Este o femeie care crede în puterea frumosului și a civilizației. Pentru ea, viața nu este o știre, ci un dat de care trebuie să te bucuri în fiecare clipă.

Ai găsit Țara Minunilor? Și dacă da, cum e acolo?

I-aș spune mai degrabă Timpul Minunilor: e timpul petrecut cu fiul meu, Vlad. Nu e niciodată destul, dar mă străduiesc să fie mai mereu memorabil. Și e absolut minunat.   

Ce reguli și principii de viață te-a făcut jurnalismul să uiți?

Dacă e să uit ceva, nu jurnalismul e de vină. Dimpotrivă, el îmi aduce aminte din când în când orice aș fi tentată să uit. E o meserie în care nu poți ignora nici reguli, nici principii.

Cum e lumea văzută de la pupitrul de știri?

Eu sper că e exact ca lumea reală, pentru că noi asta încercam să relatăm în știrile Digi24: lumea așa cum e, cu bune și cu rele. E reconfortant să mai vezi știri și despre oameni care fac lucruri minunate, cu un altruism care ne-a cam dispărut din genă.

Îți imaginezi o Românie curată și civilizată?

Da, îmi imaginez o Românie curată și civilizată și ea există într-o bună măsură. Se întâmplă multe lucruri frumoase și bune în jurul nostru. Ele îmi dau energia să văd partea plină a paharului, chiar dacă e mai puțin de jumătate.

Toate școlile din lume fac cât șapte ani de-acasă?

O, nu, nici gând. Iar ăștia șapte ani chiar trebuie să fie primii șapte ani, că oricare alți șapte ani de după nu mai au nicio valoare când e vorba despre educație și bun-simț.

Dacă ai putea, cum ai construi o lume ideală în care să crească și să se dezvolte copilul tău?

Lumea ideală ar fi lumea în care ne pasă de cei din jurul nostru, ne zâmbim când ne întâlnim pe stradă, chiar dacă nu ne cunoaștem, vrem să ajutăm pe cine e în nevoie. Noi construim așa, pe cât putem, lumea din apropierea noastră. Alături de colegii mei de la Digi24, luptăm zi de zi pentru dreptul telespectatorilor de a-și construi lumea curată și echilibrată. De patru ani încoace, nu virusăm spațiul public, ci încercăm să îl lămurim, să-l explicăm. Sper ca  demersul nostru să fie molipsitor.

Și, dacă vorbim de ideal, ai găsit bărbatul ideal?

Nu am căutat niciodată bărbatul ideal. M-ar speria dacă ar exista. Cum ar fi bărbatul ideal? Avem cu toții și calități, și defecte. Suntem pur și simplu oameni, făcuți din praf de stele, nu? Și ce farmec ar avea un om fără defecte și fără slăbiciuni?

Ești o femeie preocupată de vestimentație? Cât petreci la mall?

Îmi place să mă îmbrac comod și nu, nu petrec mult timp în magazine, pentru că nici n-am mult timp de pierdut. Sunt momente în care am poftă pur și simplu să îmi cumpăr ceva și, dacă am noroc, în momentele alea am și timp să cutreier magazine. Dacă nu, îmi pun pofta-în cui, știu că o să mai vină.

Dar în librării și la teatru?

Recunosc că într-o librărie aș sta până se închide. Și chiar după. Îmi place să caut cărți, îmi place să le cumpăr și ador să le citesc. Chiar mă gândeam, când am făcut bilanțul lui 2015, că a fost un an plin de cărți bune pentru mine.

Care este ultimul spectacol pe care l-ai văzut?

„Dineu cu proști“ a fost. Și sigur va mai fi, pentru că vreau să îl revăd.

Emoția e constructivă?

Emoția te face uman, în primul rând. Dar nu neapărat mai performant. Cred că depinde de firea fiecăruia. Eu mă descurc mai bine dacă trec peste emoții.

Dar, în trafic, cum reacționezi la bizonii veseli?

Încerc să fiu amabilă și generoasă, să mă comport ca și cum n-aș vedea ce obrăznicii fac, dar nu reușesc mereu. Mă mai enervez, mai bombăn și îmi vine să pun mâna pe telefon să sun la poliție… Dar ce să reclami? Că a oprit moț pe banda spre dreapta și a pus avariile ca să-și ia o șaorma? Că îți dă flash-uri forțându-te să tai linia continuă ca să treacă el în față? Parcă se întâmplă prea des ca să le mai reclami. Îți vezi de drum și încerci să nu te enervezi, că ție îți strici ziua.

Bucătărești? Ce anume?

Sunt și eu om, nu pot să am doar calități. Bucătăresc doar dacă e nevoie și mă gândesc la ziua în care nu va mai fi nevoie, dar în ziua aia sunt sigură că nu voi găti.

Ai timp de flori, căței și dat cu aspiratorul?

Și dacă n-aș avea mi-aș face timp, mai ales pentru flori. Și nici de aspirator nu fug. Dimpotrivă, astea sunt momentele mele cu gândurile mele: când spăl vase, calc rufe sau șterg praful. Îmi place să cos și tânjesc după ziua în care îmi voi tricota un fular. Îmi place să le dau mâinilor de lucru ca să îmi las gândurile să zboare.

Ce daruri îți place să primești?

Flori și o fugă în doi. E valabil pentru orice zi din an.

Cât de des te vezi cu familia (bunici, mămici…)?

Îmi place să țin familia laolaltă și ne vedem, în formulă chiar extinsă, măcar o dată pe lună. Ne urcăm în mașină și mergem la țară la bunica. Și nu e sărbătoare importantă la care să nu fim împreună, fie și doar pentru câteva ore.

Viața are culoare?

O, da, viața are multe culori, în fiecare zi sunt altele.

Citește și:

Carmen Dincă, lecție de pasiune și stil

Ilinca Obădescu: Sunt ca un burete care absoarbe informații

Emma Zeicescu și Claudiu Popa: Romantismul există dacă vrei să existe

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.12/24.03.2016
Autor: Ivana Iancu
Sursa foto: Vlad Bâscă

Comments

comments

Lasă un răspuns