
Cinci designeri români, o paradă de modă demnă de cele mai mari festivaluri, lume bună, un spectacol glamuros… totul pentru o cauză nobilă: strângerea de fonduri pentru oamenii fără venituri și/sau asigurare medicală. Organizator: Fundația Inovații Sociale Regina Maria. Când? Pe 29 martie, la Stejarii Country Club. Printre numele mari implicate se află: Alin Gălățescu (Fashion Show Director). Creațiile lui Agnes Toma, Simona Semen, Alexandra Calafeteanu și Aleha Toncea vor fi licitate, iar fondurile strânse vor ajuta oamenii mai puțin norocoși. Cu două dintre personalități am stat mai pe larg de vorbă.
Alin Gălățescu: Moda cere dăruire totală
Alin Gălățescu nu mai are nevoie de prezentare: arbitru al eleganței, implicat în numeroase proiecte legate de design, Alin pune suflet în orice face.
Alin, numele tău este cunoscut de oricine are habar de modă. Cum ai ajuns să te implici în acest proiect? Ce te-a atras mai mult la el?
Încă de la început proiectul era viabil. Țelurile, echipa, ținta erau excelente.
Apoi, ajungi într-un moment în care simți nevoia aproape fizică de a ajuta, de a sprijinii la rândul tău. Eu fac asta de mulți ani. Acum această stare e mai accentuată. E firesc să dai inapoi sistemului ceea ce, cândva, poate, și el ți-a dat ție. E un ciclu al pasiunii, al profesionalismului, al vieții. Cu acest proiect simt că fac asta. Și e esențial.
Cum vezi lumea designerilor români de azi? Care sunt plusurile lor, care sunt părțile mai puțin reușite?
Există o lume a modei. Complexă, frumoasă, dar aspră și care necesită multă, multă muncă susținută. Pe lângă talent autentic.
Azi e mai complicat ca niciodată. Numărul brandurilor este foarte mare, așteptările la fel, capacitățile de promovare liberalizate. Totul ține de tine și de echipa ta. E însă încântător să poți să dăruiești atâtea povești speciale clienților și pasionaților de modă și de ceea ce creezi tu. E cu totul special.
Ce alte proiecte ai pentru următorii ani?
Am multe proiecte. În diverse arii ale zonei estetice, extins chiar la zona de lifestyle.
Să descopăr noi talente, să integrez lumea parfumurilor mult mai mult în cea a fashionului, să țin contactul cu piețele creative internaționale – mai ales prin participarea la Săptămânile Modei și la Târgurile aferente.
Mai ales însă, să-mi continui proiectele de suflet: Bucharest Charity Fashion Show, Atipic Beauty – dedicat celor cu probleme locomotorii, Gala Avanpremiere – cel mai important eveniment multibrand de fashion din România, să continui ciclul special Soirees de la mode: ediția viitoare, a 21-a, fiind dedicată marelui designer dispărut de puțin timp dintre noi: Karl Lagerfeld. Și tot asa. Multe, intense, cu pasiune și profundă aplecare profesională. Ca întotdeauna.
Dacă ai putea să-ți îndeplinești o dorință, care ar fi aceea?
În general îmi îndeplinesc toate dorințele. Sper doar să continui să descopăr noi talente autentice și să le pot ajuta. La nivel internațional – să continui cu același succes ca în ultimii aproape 20 de ani, să reușesc să ajung să văd cele mai importante evenimente de modă din lume, în special în cadrul Paris Fashion Week.
Ce sfat ai pentru tinerii designeri care sunt la început de carieră?
Să se dăruiască cu totul, să nu facă rabat de la muncă – e necesară enorm de multă – și nici de la calitate. Niciodată. Să dubleze totul de creativitate, dar atât cât să le permită să-și facă clienți, o poveste proprie și un viitor real live, nu formal. Moda e splendidă, dar și dură și cu zone cu un efort năucitor de mare, cu incertitudini, însă și cu mulțumiri unice. Orice om îmbrăcat de tine și fericit îți aduce o Stare de Grație de nedescris și de neîntâlnit în multe alte zone. Iubește ceea ce faci, fă-o cu abnegație și sistematic, strânge o echipă, informează-te foarte bine cu tot ce se întâmplă pe adevăratele arene ale Fashion-ului și găsește-ți propria voce. Țin pumnii.
Simona Semen: Să fim oameni e principala noastră menire
Simona este o tânără creatoare de modă, cu o dublă calificare: în PR și în modă. Stilul ei tineresc și ușor de purtat, la propriu, face ca toate creațiile sale să fie dorite și apreciate.
Simona, ce anume te-a atras în acest proiect? Cum a început totul?
Brandul Simona Semen a fost alături de Bucharest Charity Fashion Show încă de la prima ediție, invitația organizatorilor de mă alătura și anul acesta designerilor aleși să susțină cauza umanitară a Fundației Inovații Sociale Regina Maria onorându-mă nespus.
Schimbarea stă în noi și începe prin și odată cu noi. Oricât de mic este efortul pe care îl depui pentru o cauză este oricând de preferat neimplicării totale. Împreună, prin eforturi cumulate și susținute, putem aduce un zâmbet pe chipul celor care, copleșiți de grijile cotidiene, au uitat să zâmbească.
Care este mesajul tău de suflet pe care vrei să-l transmiți cu ocazia acestui eveniment?
Pierduți în vâltoarea fiecărei zile, avem tendința să trăim doar în propria realitate, uitând de neputința fizică sau materială a celor care trăiesc, din diferite motive, destine tragice. Să fii OM este, înainte de toate, principala ta menire în această lume. Ajunși la un echilibru spiritual și material este important să încercăm să aducem alinare și sprijin celor care au nevoie.
Ce ți-ai fi dorit să știi la început de drum, ce anume crezi că ți-ar fi ușurat sau îmbunătățit cariera mai rapid?
Începuturile sunt întotdeauna încărcate de poezie și speranță, ca într-o poveste de dragoste, când simți că ai puterea să faci orice lucru nebunesc. Și businessul meu este o poveste de dragoste, dragostea dintre mine și pasiunea mea care se scrie zi de zi cu fiecare nouă creație care se naște. E o poveste obișnuită cu zile senine și pline de recompense materiale și sufletești, dar și momente grele în care trebuie să îți aduci aminte de nebunia de la început care te-a făcut să pornești la drum. Nu există rețete care să îți garanteze succesul sau să îți ușureze munca. Firește, sunt pașii clari pe care orice business trebuie să îi urmeze, însă, dincolo de asta, un creator de modă vinde în primul rând povești și emoții.
Dincolo de volumul de muncă enorm căruia trebuie să îi faci față, presiunii constante a competiției, schimbărilor rapide din piață, cred că singurul lucru care m-a luat prin surprindere a fost responsabilitatea imensă pe care o am în permanență față de angajați și clienți. Ești pentru ei lider, formator de viziuni, creator de visuri.
Și da, m-ar fi ajutat enorm să știu că trebuie să ai răbdare. Încă învăț.
Care este mesajul tău pentru femeile designer din România?
Să fii înzestrat cu darul creației – fie că ești bărbat sau femeie – e o binecuvântare și o povară deopotrivă, căci ești binecuvântat cu puterea de a schimba vizual lumea cu și prin mâinile tale, însă porți responsabilitatea mesajului pe care îl lansezi. Cei care aleg să îți îmbrace creațiile, indiferent de sex, își conturează public personalitatea prin veșmintele tale și astfel devii mai mult decât un furnizor de servicii. Devii culoare pe pânza pe care ei își pictează momente de viață.
Unde te vezi peste 5 ani?
Am învățat să las prezentul să mă surprindă. Planific pașii mici, pe termen scurt și încerc să profit la maximum de fiecare nouă oportunitate.
Text: Dana Verescu
Foto: PR
Citește și:
- Care dintre ele va fi?
- Claudia Chiru, învățătoare școlită la Oxford
- Raluca Kișescu: Beletristica te ajută să-ți construiești brandul