Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Alina Almășan: Sunt frumoși toți oamenii care zâmbesc

Alina Almășan: Sunt frumoși toți oamenii care zâmbesc

A făcut milioane de euro din frumusețea românilor și știe cel mai bine cum trebuie procedat pentru a arăta bine, dar și pentru a menține un echilibru între aspectul exterior și cel interior.

Atunci când veți intra data viitoare într-un salon de înfrumusețare, cel mai probabil că veți folosi un aparat de modelare corporală ales de Alina. Dar și testat de ea, pentru că frumoasa femeie de afaceri încearcă pe propria piele toate echipamentele pe care le distribuie cabinetelor de remodelare corporală. E vorba despre 60% din piața românească pe care ea și soțul ei o domină, dar și de țări precum Germania, Anglia, Italia și Spania, în care ROWE, compania soților Almășan, a păstruns în toți cei 16 ani de când există pe piața de beauty.

Lucrezi încă din liceu. Care a fost primul tău job și ce satisfacții îți aducea?

Primul job a fost la stația locală Radio Contact și am lucrat acolo timp de 5 ani, începând de la 16 ani și un pic. Nu m-am gândit niciodată că aș avea voce de radio și am ajuns acolo doar ca să susțin o prietenă, la concurs. De atunci am învățat să nu-mi ridic singură bariere crezând, fără să încerc, că nu pot. Mi-a plăcut foarte mult acolo, m-am format ca să pot lucra în condiții de stres, să fiu eficientă și să fac orice: am bătut cuie în studio, am făcut emisiuni muzicale, electorale, de știri, umanitare, am prezentat spectacole televizate. A fost o experiență completă și am savurat-o din plin!

Ți-ai continuat apoi traseul profesional într-o mare companie de telefonie mobilă. Ce ai învățat din acea experiență?

Nu plănuiam o schimbare, dar am aflat că erau în căutare de oameni, am simțit că e o oportunitate și m-am dus la concurs. Mi s-a părut tare greu să intru acolo, dar am învățat cel mai mult în acel loc. Am avut parte de cursuri de top susținute de cele mai bune companii de training din lume și  de un sistem de evaluare foarte strict, care m-a făcut mereu să evoluez. Am învățat cum se tratează un client, cum trebuie lucrat într-o echipă, necesitatea existenței unor proceduri.

Ce-ți doreai să devii la maturitate când erai mică?

Cântăreață, desigur! (râde) Mi-am dorit să devin și gimnastă, dar, la vremea aceea, nu prea îmi dădeam seama că flexibilitatea nu era punctul meu forte.

Dar care e meseria ta de bază?

Meserie e mult spus, pentru că nu am profesat niciodată nici Dreptul și nici Administrație publică.

Cum ți-a venit ideea de a renunța la jobul tău bine plătit din multinațională pentru a porni o afacere pe cont propriu?

Nu am renunțat din prima. Am mers o jumătate de an în paralel, a fost supergreu. Să ții un business în etapa de început în paralel cu un job solicitant a fost o experiență dură. Dar a fost perioada de care am avut nevoie ca să îmi fac curaj, ca să mă pot susține.

Ți-a fost vreodată teamă de eșec?

De eșec nu mi-a fost teamă niciodată, îmi era teamă de pașii mici de genul: reușesc să strâng banii de chirie, salarii sau impozite? După ce am trecut de pragul ăsta, totul a fost mai ușor.

Care a fost investiția inițială și ce ți-ai propus atunci, la început de drum?

Eu și soțul am plecat la drum cu o investiție de 15.000 de dolari și targetul inițial era să câștig un „salariu“ de 1.000 de dolari pe lună. Da, gândeam ca un angajat…

Având în vedere succesul pe care-l aveți, e limpede că ați luat anumite decizii profesionale corecte. Care au fost acelea?

În primul rând, îmi amintesc de volumul mare de muncă. În primii doi ani nu am avut vacanță și, până când a apărut fetița mea, eram la birou de la 8.30 până la 22 chiar. Cea mai bună decizie a fost probabil că ne-am gândit mereu cum să facem să fim la cele mai înalte standarde, nu cum să facem ca să fim mai tari decât concurenții din piață. Puteam să fim reprezentantul unui singur brand de echipamente, dar am ales să lucrăm cu peste 45 de fabrici, de la care luăm ce e mai bun.

Dar greșeli ați făcut?

Nu aș numi așa faptul că am intrat în imobiliare înainte de criză, însă adevărul e că ne-a tăiat destul de mult din aripi. Ce aș face diferit ar fi să mă arunc mai cu capul înainte. Noi am fost foarte prudenți, am gândit de zece ori înainte să facem o dată. Dar poate că exact asta ne-a ferit și de greșeli…

Ce-și doresc românii în materie de remodelare corporală?

Tratamente cu rezultate rapide, care să nu le ia foarte mult timp din program. Se uită mai mult la timp, decât la bani. Româncele sunt perfecționiste și se îngrijesc foarte mult și, spre deosebire de alte țări mai dezvoltate, unde oamenii nu își doresc doar rezultate, ci și o experiență memorabilă, vor doar eficiență.

Ce-i poți recomanda unei femei de vârstă medie, cu câteva kilograme în plus, care își dorește să arate bine?

Un diagnostic corporal detaliat. În funcție de el, de ce o deranjează, de timpul și bugetul alocate, facem recomandări. Există atât de multe posibilități, totul e doar să vrei.

Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să renunți la totul?

O, da! Au fost câteva altfel de momente. Nu am avut niciodată dubii că afacerea noastră nu ar merita timpul și efortul nostru. Îmi place la nebunie ceea ce fac și cred orbește în tehnologie. Însă contextul financiar din țara noastră, cu taxe și schimbări bruște de legi, ne-a dat de câteva ori senzația că nu mai merită. Dar mereu am reușit să rămânem pe linia de plutire.

Ca femeie în afaceri, cum ai reușit să te impui în fața angajaților, a colaboratorilor?

După atâția ani de business, acum mi se pare totul natural. Însă nu mi-a fost tocmai confortabil ca, la 20 și ceva de ani, să știu în toate situațiile ce am de făcut și cum. Eu simt că e necesar mereu să studiezi, să încerci să te dezvolți, să crești. E fundamental să fii corect și să te pui și în situația altora.

Ai o fetiță superbă! Care e mesajul pe care încerci să i-l transmiți despre frumusețe, având în vedere profesia ta și promovarea de care se bucură aspectul fizic în societatea actuală?

Ah, fetița mea are doar 8 ani acum și nu i-am vorbit deloc despre frumusețe, cred că avem timp pentru asta. Acum îi vorbesc despre bunătate, despre faptul că tot ceea ce faci ți se întoarce sub o formă sau alta, despre faptul că e important să fii mereu o variantă mai bună a ta, că e important respectul și că trebuie să fii serios în tot ce faci. Cât despre frumusețe… fără să îi induc nimic, se joacă mereu de-a salonul și îi cam place să și meargă la unul adevărat să i se împletească niște codițe cool.

Tu ești adepta operațiilor estetice?

Da, dacă îți schimbă felul în care te vezi. Eu însă am o problemă de coagulare a sângelui care mă face să mă gândesc mereu la soluțiile neinvazive atunci când am nemulțumiri estetice.

În toată nebunia cotidiană, cum reușești să mai ai grijă de tine și de felul în care arăți?

Sincer, nu prea aveam grijă de mine. Admiram clientele din salon care se îngrijeau cu consecvență și fără să aibă vreun obiectiv stringent: vacanță, un eveniment etc. Cred că așa am ajuns eu în acest business, căutând soluții magice cu efecte rapide atunci când aveam nevoie. Însă anul trecut viața mi-a dat o lecție care m-a făcut să reconsider timpul și atenția pe care mi le acord. Acum mă îngrijesc constant, iar secretul e că, în zilele aglomerate, nu tai de pe listă timpul pentru mine, ci din taskurile de birou.

Atunci când nu lucrezi, ce activități îți ocupă timpul?

De câteva luni fac și sport (nu prea des, de două ori pe săptămână), de curând m-am apucat de lecții de vals, am reluat cititul. Acum, că vine vara, vreau să fac caiac-canoe în Herăstrău: cel puțin când mă uit la alții, pare foarte frumos. Încerc să mă schimb, să învăț lucruri noi, să fac lucruri noi, să descopăr mai multe despre ce îmi place și ce talente am. Mă gândeam să iau chiar lecții de pian, doar ca să fiu capabilă să cânt melodia mea preferată…

Ce înseamnă o femeie frumoasă în accepțiunea ta?

Mi-am dat seama că e foarte diferită accepțiunea mea de… părerea generală. Îmi plac femeile interesante, misterioase, care au o energie frumoasă. Care au vitalitate și entuziasm, care rămân  feminine și atunci când trebuie să fie cu picioarele bine înfipte în podea. Care sunt actuale și sigure pe ele. Puternice. Și, în general, am observat că îmi par frumoși toți oamenii care zâmbesc.

Privind retrospectiv la întreaga voastră activitate, care au fost momentele de cumpănă?

Nu am avut probleme notabile, exceptând criza. Dar am trecut și de asta. În rest, cel mai frustrant a fost să luptăm cu concurența uneori fără scrupule: sunt firme care ne-au furat pur și simplu poze din catalog cu produsele noastre și vedeta plătită de noi (pentru simplul fapt că nu am știut să ne protejăm printr-un contract care să aibă efecte și după încheierea acestuia) sau alți concurenți care au adus copii similare ale echipamentelor noastre, cu nume similare, la prețuri de dumping. Iar cel mai frecvent în piață concurenții noștri nu folosesc cuvinte de laudă la adresa noastră, pe motiv că aducem echipamente ieftine. Însă noi nu am adus nimic fără să testăm înainte și fără să aibă rezultate, așa că faptul că e accesibil nu poate fi decât un plus. Ne dorim ca și clienții noștri să aibă rezultate financiare, că doar au un business. Până la urmă, de aceea intră în afaceri.

Care dintre toate aparatele distribuite de voi pe piață este preferatul tău și de ce?

Ah, de fiecare dată altul, probabil și în funcție de propriile inestetisme care mă deranjează în acel moment. Facial, mi-am conceput un protocol complex care gândește tratamentul de la mușchi, SMAS, apoi derm și până la partea vizibilă, care ține de luminozitate și pete și pori. Îmi place mult Sculptor pentru că e un echipament care vine cu terapii unice în lume, cu efecte pe toate planurile. Ador Radiofrecvența pentru că liftează și ridică și revolumizează, îmi place Eclipse pentru că mă face să arăt radioasă și luminoasă, nu ratez la 3 luni ședințele cu Regenix pentru că îmi repoziționează inclusiv mușchii și folosesc Oxymed ori de câte ori îmi doresc hidratare intensă. Pe parte corporală, apelez la ședințele de slăbire localizată atunci când am nevoie să intru în formă rapid. În ceea ce privește epilarea definitivă, avem cea mai uimitoare tehnologie, DepilightPro – nu e doar extrem de rapid, ci si complet nedureros. Hm, mi-e greu, după cum vezi, să răspund la întrebarea asta pentru că am adus aparatele în funcție de ce îmi place mie și am testat să aibă rezultate garantate. Cred că e un singur echipament pe care nu îl folosesc, de presoterapie, pentru simplul fapt că nu am retenție de apă. Dar știu că foarte multe femei au această problemă.

Dacă fiica ta va veni la tine peste câțiva ani să-ți spună că vrea să-și modifice fizionomia cu ajutorul intervențiilor chirurgicale, ce i-ai spune? 

Eu sunt o persoană foarte tolerantă și accept că fiecare are standardele, aspirațiile și nesiguranțele noastre. Și că trebuie să facem ce ne ajută să fim în regulă cu noi înșine. Sincer nu cred că fetița mea va veni prea curând la mine cu astfel de doleanțe. Îmi place să cred că o cresc oferindu-i alte valori. Că va fi conștientă că frumusețea vine din interior, ca o aură. Mi-a spus de curând că vrea să facă multe abdomene ca să aibă pătrățele și i-am vorbit despre faptul că sportul te ajută să fii sănătos, fericit, in formă. Dar că pătrățelele chiar nu sunt importante, decât dacă participă la un concurs de fitness. 

Distribuiți echipamente în peste 60% din cabinetele de remodelare corporală din România, dar ați ajuns și în Germania, Anglia, Italia, Spania și alte țări. Cum ați reușit să cuceriți și piața externă? 

La drept vorbind, am ajuns în saloanele din străinătate prin romanii stabiliți acolo care si-au dorit un astfel de business. Noi suntem de 16 ani pe piața si ne-am creat un renume. Targetul nostru este sa avem in portofoliu doar echipamente cu rezultate garantate si care sunt ușor de amortizat. Dacă ne raportăm și la piața din străinătate, unde aparatele sunt cu mult mai scumpe decât în România, iar serviciile ‒ mai costisitoare, suntem o alegere… logică.

Ce țeluri profesionale consideri că mai ai de bifat?

Dacă mă întrebai acum un an, mi se părea ca sunt ajunsă acolo unde îmi doream. Azi mi se pare că abia acum încep să înțeleg ce pot, ce vreau. Mai am multe de trăit, experimentat, încercat. Nu bifez, nu îmi cere nimeni socoteală. Am ajuns totuși într-un punct în care consider că nu e atât de important câți bani câștigi, ci cum reușești să te bucuri de ei. Vreau să am timp să mă bucur de viață, orice aș face în viitor.

Care-i planul vostru ca familie în vara aceasta? 

Consider vacanțele foarte importante, așa că mereu mă gândesc la ceva care să fie special. Singurul plan concret este pentru luna iunie, când sper să plecăm împreună cu prieteni cu copii cu rulota, în Italia. Un parc de distracții, un lac pe care nu l-am văzut niciodată (Como) și Veneția pe care eu o ador, dar pe care Sofia nu a vizitat-o, sper să fie ingredientele unei vacanțe cu amintiri superbe.

 

Citește și:

Connie Larkin: Educația ta depinde doar de tine, nu de alții

Mirela Nechita: Țesăturile de altădată prind viață din nou

Aida Economu: Vulnerabilitatea e șarmantă

Articol preluat din ediția de mai 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: arhiva personală (Mircea Netea)

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns