
Alina e o bucurie de om, sentiment pe care îl împarte constant celor din jur. Povestea ei a început cu zece ani în urmă, când nu găsea niciun spațiu potrivit pentru a-și organiza propria nuntă. Cum nu existau alte variante în afară de restaurantele și ballroomurile clasice, Alina și soțul ei au transformat casa de la țară a tatălui ei într-un loc de poveste, pentru o nuntă de vis. Toți invitații au fost încântați. Și când lumea din jurul lor a început să caute locuri diferite pentru nunți, a apărut The Wedding House, un loc special pe A1, în Poiana Lui Stângă (Vânătorii Mici).
De unde pasiunea pentru organizarea de nunți?
A început cu organizarea propriei nunți, în urmă cu șapte ani. Eu nu prea participasem la nunți, nu știam cum și ce se întâmplă, am fost printre primele din cercul de prieteni care s-a căsătorit. Ulterior, documentându-mă și văzând tot felul de lucruri care m-au inspirat, începuse să se contureze o temă și o idee asupra a ceea ce ne-am dori. Pe parcursul pregătirilor care au durat un an, mi-am dat seama că-mi plăcea extrem de mult să fac asta, mai ales partea de decor.
De unde ți-a venit inspirația pentru această afacere?
În momentul în care am decis să facem pasul cel mare, am început cu locul. Cum începe toată lumea, de acolo pornesc toate. Am văzut câteva locații, dar nu ne-au plăcut. Tatăl meu avea o casă mică la țară, cumpărată de el în urmă cu vreo 10 ani și insista să facem nunta acolo, el fiind foarte atașat de loc. Ni se părea o nebunie, nu era nimic amenajat. Dar tot căutând variante, ne-am dat seama că nimic nu era pe placul nostru. Aveam o proiecție despre cum trebuia să fie nunta noastră: simplă, naturală, în mijlocul naturii. În momentul acela aveam numai restaurante și ballroom-uri ca variante. Atunci am decis să facem acasă. Am făcut amenajarea inițială pentru nunta noastră. Am muncit mult: am recompartimentat căsuța ca să găzduim din invitați, am construit foișorul în ideea să nu ne plouă – ceea ce s-a și întâmplat, apoi am închiriat logistica. A fost minunat. În primă fază, nu m-am gândit să transform asta în afacere.
Cum ai început-o?
Rămânând cu pasiunea pentru decoruri și având foarte multe de la nunta mea, am fost inspirată de un articol dintr-o revistă să fac un mic business, numit Something Borrowed, cu decorațiuni pe care le închiriam pentru evenimente. Așa am pornit. Toate lucrurile le aveam depozitate acolo, la căsuța de la țară și a prins destul de bine. Aveam evenimente multe, aveam grijă să le selectez lucrurile ca să se potrivească cu locațiile alese. Treptat, mi-am dat seama că toate ar trebui să rămână la locul lor și acolo să se întâmple totul.
Multă lume dintre cei care văzuseră locul la nunta noastră fuseseră impresionați, aveam și prieteni care căutau loc de nuntă și am luat decizia să facem asta. S-au aliniat lucrurile și ne-am aruncat cu capul înainte.
Care au fost impresiile primului cuplu primit?
O prietenă care știa de visul ăsta ne-a recomandat prietenilor ei care erau în căutarea unui loc de nuntă special. Doar că locul la momentul acela era în stadiu de proiect, era șantier și arăta bine pe hârtie. Însă au venit, le-a plăcut, mai era un an până la nunta lor și aveam suficient timp să terminăm de amenajat. Am bătut palma. Au fost cei mai curajoși miri întâlniți vreodată, și-au asumat să facă nunta într-un loc care nu prea exista (râde). Pentru asta îi iubesc și îi admir, deoarece dincolo de noi și de ei, mai erau familiile care au avut reacții negative când au văzut locul în stadiu de proiect. La nuntă a fost minunat, toți invitații au fost extrem de încântați și încet, încet, a început să audă lumea de noi. În primul an am mai avut încă cinci evenimente prin recomandări. Acum, după trei ani de The Wedding House avem toate weekendurile pline.
Cum alegi tematicile nunților?
Totul vine din partea mirilor. Noi punem la dispoziție locul, care este foarte ușor de personalizat. Nu venim cu propuneri, nu ne mai implicăm să personalizăm, iar mirii își aleg ce vor. Recomandăm parteneri pe partea de decor. Am găzduit de la petreceri cu tematică rustică până la nunți-festival și boho-chic. Locul se transformă lejer după placul fiecăruia.
Ce momente dificile ai întâmpinat? Cum le-ai depășit?
Momentele dificile, sincer, acum că totul e atât de frumos și îmi place atât de mult ceea ce fac, le-am șters cu buretele. Începutul a fost foarte greu, cu momente de ezitare, cu probleme tehnice și multe altele. Dar acum, dacă mă uit înapoi, văd doar lucrurile frumoase care s-au întâmplat aici. Motivația e extremă, ce fac e mai mult decât o pasiune.
Ce consideri că este cel mai important în această breaslă?
Pasiunea. Să-ți placă ceea ce faci. Și uite, pentru toate serviciile conexe – că o nuntă implică dincolo de locație, o groază de alte resurse – ca să venim în întâmpinarea nevoilor mirilor noști, am căutat să ne înconjurăm de parteneri care să fie din aceeași poveste. Și acesta este un criteriu major pentru mine: să fie foarte pasionați. Apoi vin și talentul, experiența…
De ce să aleagă mirii The Wedding House?
În cazul fiecăruia sunt motive diferite. Îmi place că noi nu trebuie să depunem vreo muncă de convingere, clienții noști se autoselectează, totul vine dinspre ei. La noi vin cei care caută altceva, ceva simplu și natural și fug de nunțile alea clasice, pompoase și fastuoase. Vin aici cei care se feresc de clișee și industria nunților și își doresc ca ziua nunții să fie o petrecere cu oameni apropiați unde să se simtă bine. Cred că astea sunt motivele pentru care vin. Mi-a scris unul dintre mirii din weekendurile trecute că a fost foarte fericit că nu s-a simțit ca la o nuntă! Și este foarte încântat că i-a plăcut atât de mult la nunta lui, că el urăște nunțile. Îi înțeleg pe cei care au oroare de nunți (râde)…
O cerință mai ciudată a unui cuplu?
Nu pot să zic că sunt cereri ciudate, tot timpul sunt lucruri atât de diferite care se întâmplă aici. Fiecare are anumite visuri și dorințe: cineva își dorește o formație extrem de cunoscută și atunci avem parte de muzică bună; altcineva își dorește balon cu aer cald și vine balonul la nuntă. Fiecare vrea să facă lucruri noi și frumoase, iar noi, ca locație, nu simțim că e vreun efort major din partea noastră. Tot timpul se întâmplă lucruri drăguțe la noi în curte.
V-ați gândit să vă extindeți?
Sunt conștientă de această posibilitate, ni s-a sugerat și ni s-au propus variante, inclusiv să francizăm businessul, dar nu am fost de acord. Locul în sine înseamnă atât de mult pentru mine, încât nu aș face asta în alt loc doar pentru niște beneficii materiale. E bine așa cum suntem.
Cum te-ai prezenta în câteva cuvinte?
Sunt foarte optimistă. Că văd partea plină a paharului e puțin spus. Sunt veselă, foarte pasionată, poate și puțin naivă.
Mai ai timp liber? Cum te relaxezi?
Având acest business care în mare parte se întâmplă de acasă – că noi acum locuim acolo pe perioada sezonului – a devenit un stil de viață și nu mai există o linie clară între ce e job și ce e viață personală. Dacă înainte, la job erau clar 5 zile pe săptămână cu două libere, acum nu mai există. Sunt disponibilă încontinuu pentru clienți, deși mai încerc să las finalul de săptămână jobului și începutul de săptămână să fie pentru relaxare. Dar nu se mai pot separa total.
Unde te vezi peste 3 ani?
Pare un termen scurt, deci tot aici, făcând același lucru, cu cel puțin tot atâta pasiune ca astăzi. Îmi place din ce în ce mai mult ce fac, lumea e din ce în ce mai încântată, devenim chiar prieteni buni cu mirii noști și asta mă bucură și pe mine enorm.
Citește și:
- Katharina Scheidereiter, o româncă de sânge german
- Iris Constantin: Cred autentic în cauzele UNESCO în care mă implic
- Ioana Tudor: În fiecare bijuterie creată este o bucățică din sufletul meu
Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personala