Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ana Maria Stoica: Dansul schimbă vieți

Ana Maria Stoica: Dansul schimbă vieți

Pe Ana Maria Stoica, o fire veselă și optimistă, o cunosc de ceva vreme de la evenimente și campanii de responsabilitate socială. În viața de zi cu zi, de la 9.00 la 18.30, este specialist PR într-o agenție de relații publice și comunicare. Iar seara găsește întotdeauna resursele necesare ca să devină pentru trei ore  instructoare de dans în studioul pe care l-a deschis alături de doi prieteni.

Acolo, atmosfera este relaxantă, în contrast cu aglomerația și claxoanele din zona centrală a Capitalei. Am ajuns la studio la ora 19, când o grupă de începători formată din femei și bărbați de toate vârstele venise la cel de-al treilea curs de kizomba (un stil de dans originar din Angola, destul de lent, ușor senzual). Chiar dacă sunt grupe de aproape 30 de persoane, foarte repede iau naștere relații de prietenie. Ora a început cu două melodii, pe durata cărota Ana le-a cerut cursanților să danseze cum vor.

Crispați la început, încercând să-și amintească pașii învățați, au reușit mai apoi să se destindă datorită lui Marius, colegul și partenerul de dans al Anei, care le-a reamintit cea mai importantă lecție: „Nu vă grăbiți, aici nu contează cât de repede înveți, ci cum te simți!“ După care lecția a continuat cu pași ceva mai complicați de kizomba, cel puțin în ochii mei, o neinițiată. Au dansat prin rotație, astfel ca fiecare să poată învăța să danseze cu orice partener, iar Ana și Marius au urmărit cu atenție totul, au explicat și au repetat pașii cu fiecare cursant, până când toată lumea a înțeles și a învățat noua mișcare. Apoi, la dans cu voie bună!

Să te simți bine

De fapt, Ana nu a deschis doar un studio de dans, ci a creat un întreg concept al locului care îți oferă o stare de bine – de aici și numele, Good Mood Dance Studio. Totul a pornit de la o revelație pe care a avut-o când a ajuns prima oară într-un club latino, pe vremea când era la studii în Franța. Aceea a fost clipa în care a simțit că se întâmpla ceva magic. Și-a petrecut seara urmărind fascinată perechile care dansau în ring. A fost dragoste la prima vedere… cu dansul.

Ana recunoaște că această pasiune a fost mereu în sufletul ei și că până în acea clipă nu a știut să-i dea o formă clară. După ce a revenit în țară, cu șase ani în urmă, primul lucru pe care l-a făcut a fost să caute cursuri de dans latino pentru a se perfecționa. Iar azi simte că este și mai pasionată decât la început: „Dansul este cea mai sinceră expresie a personalității mele. Dansul mă relaxează, îmi oferă contextul de a fi feminină, puternică și frumoasă“.

De la pasiune la business

Este foarte ușor să fii pasionat de ceva. Pur și simplu ceva îți place foarte mult și alegi să faci asta în fiecare zi. Atunci când te gândești să deschizi un studio de dans, nu mai este vorba însă doar de o pasiune, ci și de un business“, spune Ana. Alături de bunii ei prieteni Marius și Alice, a decis să-și asume această responsabilitate. Toți sunt îndrăgostiți de muzică, dans, autocunoaștere și dezvoltare personală. Cu forțele unite, au creat conceptul #GoodMood, au căutat sala ideală, au amenajat-o după placul lor, astfel încât oricine îi trece pragul să se simtă confortabil, și-au adus alături colaboratori pentru alte cursuri. Așa că astăzi oferă cursuri de kizomba, samba, urban kiz, tarraxinha, salsa, bachata, cha-cha-cha, rueda, dar și de yoga și pilates.

Ana vede studioul de dans ca pe o sursă de inspirație: „Ne dorim ca oamenii din jurul nostru să fie mai atenți la micile bucurii ale vieții, mai preocupați de frumos și de artă, pozitivi și optimiști. Așa că ne-am propus să le oferim tuturor participanților la cursurile noastre de dans o experiență de neuitat, prin exemplul personal și prin activitățile pe care le desfășurăm la studio.

Dansul în viața de zi cu zi

Dansul nu este doar o modalitate de petrecere a timpului liber, ci și de tonificare, de pierdere a kilogramelor în plus, de menținere a sănătății fizice și psihice. Ana a observat că efectele se văd în funcție de gradul de implicare al persoanei: „Dacă ești un social dancer (vii la cursuri și mergi uneori la petreceri), desigur că, în timp, se pot observa efecte mai mult de tonificare decât de slăbire. Dacă alegi să faci asta zi de zi, plus o serie de antrenamente solicitante, efectele vor fi mult mai evidente în plan fizic“.

Întrucât atmosfera generală e foarte importantă, Ana, Marius și Alice își propun să transmită o stare de bine celor din jur în timpul lecțiilor. „Cursanții ajung să devină prieteni și cred că reușim să fim mai mult decât un studio de dans. Organizăm ieșiri la picnic, la munte, la fotbal sau Secret Santa și astfel oamenii se deschid, socializează, își modifică atitudinea și percepția asupra celorlalți, își schimbă stilul vestimentar sau chiar pe cel de viață. Încercăm să fim mereu modele pentru ei, nu doar niște profesori care îi învață pași de dans“.

Executarea corectă a mișcărilor

Ana recomandă să ne asigurăm că fiecare mișcare este executată corect, fie că dansăm, fie că facem un alt sport. Așa am ajuns la pilates și yoga, forme de mișcare din ce în ce mai populare printre femeile de toate vârstele. Deși putem face aceste sporturi și acasă, urmărind videoclipurile de pe internet, când mergem la sală, de exemplu „la pilates, supravegherea permanentă a instructorului, astfel încât exercițiile să fie corect executate și respectând principiile lui Joseph Pilates, este esențială. De asemenea, intervin aspectul de socializare și motivația lucrului realizat în același timp cu alte persoane. Din spusele participantelor la curs, există o lipsă de consecvență atunci când se lucrează acasă. Programele sunt special concepute pentru un anumit grup de participanți, iar corectarea este personalizată pentru fiecare participant în parte“.

În plus, la sală fiecare exercițiu se personalizează în funcție de afecțiunile fiecărui cursant. „Când există persoane cu afecțiuni, se lucrează individual sau se evită anumite mișcări care le-ar putea afecta sănătatea fizică. Pentru diverse probleme de postură, avem cursuri de ashtanga yoga, alături de Alexandra Solomon. Acest tip de yoga are 6 serii de posturi. Fiecare serie constă într-o înșiruire de asane care sunt foarte benefice și terapeutice atunci când sunt practicate corect.“ Dacă mișcările sunt executate corect și nu există restricții din partea medicului, la cursuri poate veni oricine. De exemplu, la cursuri participă inclusiv mămici însărcinate, până aproape de termen.

Timp pentru toate

Când am aflat câte face Ana într-o zi obișnuită, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost so întreb cum de are timp pentru toate. „Cred că, atunci când găsești acele lucruri în viață care îți aduc bucurie zi de zi, timpul nu mai reprezintă o problemă, ci alegi pur și simplu săți trăiești viața.“ Așa că dimineața, după porția de joacă alături de motanul său, Moody, merge la înot. Apoi, la job, se ocupă de proiectele minunate de responsabilitate socială, iar seara o găsim dansând la studio sau râzând cu prietenii. Vacanțele și weekendurile ei s-au transformat în plecări la festivaluri de dans, în țară sau în străinătate. Pe lângă toate astea, participă și la ashtanga yoga alături de Alexandra, face fotografii și citește. „Toate aceste activități mă reprezintă; prin urmare, nu trebuie să îmi fac timp de ele deoarece ele sunt timpul meu!“

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns