Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ana Maria Tache: Și câinii au coaforul lor

Ana Maria Tache: Și câinii au coaforul lor

Tot mai mulți oameni optează pentru un animal de companie. Când ai un nou membru în familie, fie el câine sau pisică, îngrijirea lui trebuie sa fie pe măsură, adaptată fiecărei rase în parte. Pentru consiliere și ajutor, poți apela la un specialist.

Bella este cea mai frumoasă întâmplare din viața Anei Maria Tache. I-a schimbat viața, i-a schimbat drumul și prioritățile în carieră. Cine e Bella? Un samoyed care acum are 10 ani. Cariera Anei îi aducea bani, dar nu era chiar ce-a visat. Așa că, descoperind că nu găsește pe cineva specializat care să se ocupe de „fata ei“, a hotărât să urmeze cursuri de grooming și să își deschidă un spațiu în care să facă multe-multe lăbuțe fericite. Un coafor canin nu este chiar așa de simplu de ținut. Ana este absolventă a Academiei de Studii Economice și are un master la Colegiul Național de Apărare. I-au fost utile toate studiile, însă tot groomingul i se potrivește. Dar ce e groomingul? Este vorba despre un toaletaj canin complet, executat la intervale de timp regulate. Este extrem de important pentru cățeii noștri și presupune: spălat, periat, gheare tăiate, tuns (numai la anumite rase). Saloanele de coafor canin sunt la fel de importante precum cele pentru stăpâni. Câinele de companie este un membru al familiei, de a cărui îngrijire trebuie să fim preocupați.

Bella, un membru al familiei

Până la descoperirea salonului, Ana Maria a încercat să își găsească drumul. Dar Bella i-a arătat calea în profesie: „Sunt o idealistă. Am vrut să schimb lumea, m-am băgat chiar și în politică, aceasta credeam că este soluția. Așa că am lucrat în administrație publică, am fost chiar președintele unei organizații de tineret, director de vânzări la o companie națională de pază și acum sunt groomer (frizer). Am absolvit o școală de grooming atestată, cu examen și diplomă recunoscută de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Schimbarea se datorează «fetiței mele»,  Bella, un samoyed care împlinește 10 ani, pe care la început nu am reușit so toaletez cum îmi doream nicăieri în București. Cu Bella a fost dragoste la prima vedere: când am văzut-o, nu am putut să mai plec fără ea. Era ca un bulgăre de zăpadă care alerga pe iarba fragedă de iunie. A fost dragoste reciprocă încă din primul moment. Suntem cele mai bune prietene, am participat împreună la concursuri.

O iubește pe Bella și o consideră un membru al familiei: „Copiii mei, un băiețel de 5 ani și o fetiță de 3, au crescut cu Bella în casă. Nu m-am temut de prietenia ei cu copiii. Atât timp cât câinele este deparazitat intern și extern și vaccinat, nu există astfel de pericole. Copiii mei au învățat de mici să respecte animalele. Un copil care crește lângă un animal trăiește mult mai fericit și are o frică în minus. Din păcate, sunt mulți părinți care induc frici inutile copiilor când este vorba despre animale, mai ales despre câini“.

Toaletarea animalelor nu e un fleac

Trebuie să recunoaștem că e în trend să „coafezi“ câinele. Am vrut să aflu ce presupune a avea un cățel cu lăbuțe fericite și cu blăniță impecabilă. Ana Maria ne recomandă: „În primul rând, asta presupune multă răbdare, dedicație și iubire pentru animale. Dacă nu ai aceste trei caracteristici principale, nu poți face un animăluț să se simtă bine într-un salon de coafură dedicat animalelor. Dacă îl bruschezi și nu îi acorzi timpul necesar, totul se transformă într-un fiasco. Nu se tund toate rasele. De exemplu, rasele de tip nordic precum samoyed, chow chow, husky, malamut au blană dublă și nu se tund niciodată, deoarece acest procedeu le poate crea nenumărate probleme, cum ar fi dermatitele, boli de piele de tot felul, alergii, și, nu în ultimul rând, le strică textura părului. Mai grav e că există cazuri de căței care au făcut alopecie, adică și-au pierdut iremediabil părul. Fiecare rasă canină are un regim special“. De câte ori pe an trebuie adus un câine la salon? De câte ori este nevoie. „Mitul că un câine trebuie spălat de 2-3 ori pe an e cazul să fie demolat. Este vorba, în primul rând, de igiena cățelului și de igiena casei, nu poți să speli un câine de 2-3 ori pe ani și să-l lași să doarmă lângă tine în pat sau cu copiii. Un cățel îngrijit este acela care vine la 1-2 luni, la o toaletare completă, să fie spălat, coafat, periat. Un cățel îngrijit este acela care nu are câlți și căruia i se taie unghiile, care este spălat și îngrijit cu produse premium.

Tocmai fiindcă mulți au înțeles că sănătatea și îngrijirea animalelor de casă sunt foarte necesare, există ceea ce se cheamă clienți fideli atât căței, cât și pisici: „Avem foarte mulți clienți fideli, pentru că stăpânii lor au conștientizat încă de la început cât de important este acest aspect în viața patrupedului și, implicit, a familiei. În vederea participării la concursuri, se face un toaletaj de show, în funcție de rasă. Orice pisică trebuie periată cu regularitate, deparazitată, pentru că foarte multă lume are senzația că nu poate avea probleme tocmai fiindcă nu iese afară, ci stă doar în casă, însă chiar noi putem aduce de afară, pe pantofi, tot felul de paraziți“.

Educația contează

Să faci ceea ce visezi, să îți placă, să fii propriul manager al timpului tău nu sunt lucruri simple. Dar trebuie să îndrăznești. Iată că și groomingul este un business bun, dacă îl faci cu pasiune:  „Eu am plecat dintr-un mediu în care câștigam bine și mi-am dorit să intru în acest domeniu datorită Bellei. Din păcate, în România noțiunea de grooming încă nu este înțeleasă pe deplin, încă suntem la stadiul de a cheli cățeii. Noi, în primul rând, mergem pe ideea de a oferi patrupedului tot ceea ce este necesar pentru bunăstarea lui și ținem cont de asta, iar apoi de cerințele stăpânului. În fiecare an, noi mergem la seminare naționale și internaționale de grooming, cu lectori recunoscuți mondial, de unde deprindem tehnici noi de grooming. De asemenea, suntem de curând membri ai Asociației Internaționale de Grooming. Acesta poate fi un business din care să trăiești. Primul an este mai greu, însă investiția în educația în acest domeniu este cea mai importantă“, declară Ana. Principiile sale, să nu chinuiască animalele, chiar să refuze clienții care nu se poartă corespunzător cu animalele, folosirea de produse premium și de tehnici învățate la cursuri dedicate, precum și marea dragoste și delicatețe acordate patrupedelor fac din afacerea sa una redutabillă.

Mesajul Anei pentru stăpânii de câini este al unui om responsabil, care știe să iubească animalele, dar care a întâlnit o mulțime de oameni pentru care un cățel sau o pisică sunt o jucărie de care se plictisesc și la care ar vrea să renunțe sau chiar renunță, abandonându-l pe stradă: „În primul rând, mi-aș dori, repet asta obsedant, să nui mai chelească fără milă câinii, să-i îngrijească corespunzător, cu o toaletare corectă. Când se hotărăsc să aibă acasă un câine  și se decid asupra unei rase, să citească înainte, să se informeze despre caracteristicile și comportamentul respective rasei. Trebuie să ne asumăm complet decizia de a avea un animal în familie, cu tot ce implică acest aspect.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Ivana Iancu
Foto: Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns