
Când spui inteligență artificială sau securitate cibernetică, brusc vezi în fața oamenilor niște bărbați îmbrăcați în costume negre, ca în filmele americane. Nicidecum la o tânără frumoasă și fragilă…
Nu ne mai putem concepe viața fără calculator, telefon mobil, tabletă etc. Facem cumpărături online, păstrăm legătura cu prietenii online, facem plăți online și câte ți mai câte. Dar online-ul este oare atât de sigur? Cu cât mai mult ne invadează viețile tehnologia, cu atât mai mult trebuie să ne păzim de pericolele cibernetice. Aflăm de la Andra Zaharia, Senior Content Marketer, câteva detalii despre securitatea cibernetică, dar și despre femeia din spatele profesionistului.
Cine ești tu, dragă Andra? Cum te-ai descrie personal și profesional în câteva rânduri?
Sunt un om care se construiește pe sine însuși în fiecare zi. De când mă știu, învăț cu sete de la oamenii din viața mea și din experiențele personale (și uneori și ale altora). De vreo zece ani încerc să împărtășesc și cu alții ceea ce aflu, știu și înțeleg, cel mai adesea prin scris. Deseori sunt un fel de „translator“ între companii și oameni, ajutându-i să vorbească pe aceeași limbă și să se ajute în mod real unii pe ceilalți. Momentan, fac asta de sub pălăria de om de marketing.
Introvertită din fire, petrec mult timp încercând să înțeleg natura umană. Cred că asta stă la baza lucrurilor și experiențelor cu adevărat valoroase din viața noastră, indiferent de domeniu.
Ești freelance senior content marketer. Mai pe înțelesul muritorilor de rând, nefamiliarizați cu lumea online și mai ales cybersecurity, ce presupune asta, cu ce te ocupi?
Cred că cel mai simplu e s-o luăm pe bucăți. Content marketing e o abordare strategică prin care un brand investește în crearea de conținut valoros, util și relevant pentru a atrage publicul țintă către el și produsele sau serviciile pe care le oferă. Vorbim aici doar despre metode „organice“, care nu presupun investiții de resurse decât în crearea și promovarea acestui conținut (articole, ghiduri, conținut video, podcasturi etc.). Partea de publicitate online nu intră în categoria content marketing. Cel mai adesea, a fi un content marketer presupune a dezvolta conținut menit să educe publicul țintă sau să-i ofere cunoștințele, tacticile și exemplele necesare pentru a dobândi o nouă abilitate, pentru a-și schimba un comportament sau mentalitatea cu privire la un subiect specific.
De peste șase luni am ales să continui să-mi cultiv pasiunea pentru content marketing ca freelancer, fiindcă simțeam nevoia de mai multă flexibilitate și libertate în modul în care lucrez. Partea de senior apare în contextul în care fac digital marketing de peste zece ani, dintre care șase sunt dedicați în totalitate content marketingului.
Cred cu tărie că nu contează atât de mult numărul de ani petrecuți într-o industrie sau într-un rol, ci intensitatea lor. De aceea sunt bucuroasă că, de multe ori, m-am aruncat cu capul înainte în multe proiecte, joburi și roluri care mi-au oferit oportunitatea de a învăța enorm de multe într-un timp foarte scurt. Așa am ajuns în acest rol, despre care nici nu știam că va exista când am absolvit Facultatea de Litere, secția Comunicare și Relații Publice. Astăzi lucrez cu startupuri, IMM-uri și companii mari la nivel global pentru proiecte strategice de conținut menite să le aducă rezultate precum diferențierea în piață, creșterea încrederii în brandul lor, atragerea și fidelizarea unui public țintă, creșterea în rezultatele căutărilor pe Google pentru cuvinte-cheie sau generarea de mențiuni în presa internațională. Cei mai mulți dintre ei sunt în zona de cybersecurity, teritoriul meu preferat, însă am și clienți care dezvoltă platforme de inteligență artificială sau se ocupă de programe de inovare pentru organizații globale. Toți au în comun faptul că dezvoltă produse sau oferă servicii în zona de tehnologie, care m-a atras dintotdeauna și care a ajuns, până la urmă, să devină o parte esențială din viața mea atât profesională, dar și personală.
În ce fel va schimba lumea digitală, în anii care urmează, lumea reală, cea pe care o știm cu toții?
În primul rând, va trebui să învățam noi definiții ale conceptului de identitate. Odată ce devin mai accesibile tehnologiile care permit manipularea elementelor dintr-un video la nivelul trăsăturilor și expresiilor umane (deepfakes) sau la nivelul vocii, va deveni extrem-extrem de dificil să diferențiem între realitate și ce e construit artificial. Desigur, inteligența artificială deja schimbă fundamental lumea în care trăim, iar impactul asupra identității personale și a celor cu care intrăm în contact va fi uriaș. Recomand acest articol scris de către unul dintre cei mai respectați experți în securitate cibernetică pe subiect.
Lumea digitală și cea pe care o numim reală deja se întrepătrund, însă ce va deveni tot mai clar în următorii ani este că efectele acțiunilor din zona digitală sunt cât se poate de reale. Amintesc aici atacurile cibernetice care lasă zone întregi fără curent electric (s-a întâmplat în Ucraina de mai multe ori), atacurile cu ransomware, care îngheață activitatea în companii din întreaga lume, sau hărțuirea online, ale cărei consecințe pot duce chiar și la suicid.
Alfabetizarea digitală nu mai e de mult opțională și presupune mult mai mult decât să ai un smartphone, un cont de e-mail și unul de Facebook. Lipsa acestei educații va face extrem de dificilă navigarea complexității care rezultă din toate aceste schimbări cumulate. Tocmai de aceea, din rolul meu, încerc să contribui cât mai mult la explicarea acestor noțiuni pe înțelesul tuturor, astfel încât să poată lua decizii în cunoștință de cauză.
Cum de ai ajuns să lucrezi în lumea digitală și mai ales în cyber security? Asta ți-ai dorit pe când erai copilă sau adolescentă?
Am ajuns în contextul acesta un pic din întâmplare și un pic fiindcă mi-am lăsat libertatea de a explora diferite zone care erau de interes pentru mine. Cât am fost elevă, n-am avut niciodată un rol specific în minte către care am țintit. Prin liceu am cochetat cu ideea de a deveni cântăreață. Am urmat cursuri de canto, am participat la concursuri și am avut câteva spectacole. Ba chiar am ajuns și în studio la Smiley și Moga prin clasa a zecea. Mi-am dat seama însă pe parcurs că nu m-aș potrivi cu lumea industriei muzicale de la noi și am preferat să fac ce știu mai bine: să învăț.
Fiindcă am urmat un liceu cu profil uman, m-au preocupat dintotdeauna limbile străine, psihologia și literatura. La final de liceu, am știut că vreau să devin om de comunicare, însă fără să aleg clar între publicitate și marketing, spre exemplu. În anul doi de facultate (era 2008 pe atunci), am pornit un blog în limba română și habar n-aveam că acel moment avea să devină definitoriu pentru mine și cariera mea. Preocuparea asta pentru scris online m-a făcut să mă alătur comunității de bloggeri din România într-un moment în care abia se forma. În acea perioadă l-am cunoscut pe Bobby Voicu, unul dintre cei mai de succes antreprenori de la noi, care mi-a oferit primul job. Alături de el și o mică echipă pe care am format-o, am oferit consultanță pe proiecte de comunicare digitală, ceea ce mi-a arătat clar că aceea era direcția potrivită pentru mine.
Odată ce fenomenul de blogging și, ulterior, de social media au căpătat amploare, am avut ocazia să lucrez cu branduri cunoscute și să cresc de la job la job prin experiențe diferite. Astfel, am ajuns să lucrez pe content marketing pentru o companie de securitate cibernetică, unde am crescut cel mai mult ca om și ca specialist, datorită echipei de acolo și oportunității de a experimenta cu tactici și idei. Atunci am simțit că mi-am găsit locul, fiindcă acest domeniu mi se potrivește din toate punctele de vedere, aflându-se la intersecția dintre tehnologie, psihologie și sociologie. Nu m-aș fi văzut niciodată în rolul ăsta pe când eram adolescentă fiindcă nici nu-mi imaginam că poate exista. Și probabil voi spune același lucru peste 10-15 ani, când lumea în care trăim va arăta, cel mai probabil, fundamental diferit. De aceea mizez foarte mult și investesc la fel de mult în abilitățile mele de a învăța și de a mă adapta, pe care le consider esențiale.
Dacă nu ai fi lucrat în acest domeniu, spre ce te-ai fi îndreptat?
Poate aș fi dat o șansa mai generoasă muzicii sau poate aș fi ajuns să lucrez într-o agenție de relații publice, având în vedere că asta am studiat în facultate și la master.
Ce știu părinții despre activitatea ta profesională?
Recunosc, e destul de dificil să le explic alor mei până la capăt ceea ce fac, o situație în care se regăsesc mulți dintre noi, cei care lucrează în domeniul tech. Cu toate astea, faptul că ei au o minte deschisă și mereu orientată către a învăța lucruri noi (am moștenit asta de la ei) mă ajută să le arăt concret ce fac, astfel încât să vadă ce fel de rezultate obțin pentru clienții cu care lucrez. Asta ajută întotdeauna să clarificăm lucrurile. Ai mei au fost mereu la curent cu proiectele mari în care eram implicată în calitate de blogger și știu și acum la ce lucrez, însă nu ar putea neapărat să folosească limbajul adecvat pentru a defini rolul meu. Însă etichetele nu contează când rezultatele muncii mele pot fi înțelese de către cei din afara industriei în care lucrez, fiindcă până la urmă ăsta e scopul.
De ce este importantă securitatea cibernetică? Spune-ne, te rog, trei măsuri de securitate cibernetică la îndemână oricui.
Deseori fac o paralelă între securitatea cibernetică și medicină, fiindcă a fi în siguranță online necesită un mic efort de prevenție, așa cum și menținerea sănătății pe termen lung implică același tip de comportament. Securitatea cibernetică este esențială fiindcă joburile noastre și viețile noastre depind într-o măsură covârșitoare de funcționarea corectă și în siguranță a sistemelor care ne asigură confortul cu care ne-am obișnuit în lumea civilizată. Mă refer aici la rețele de electricitate, sisteme de zbor, sateliți, stații de filtrare a apei, rețele de telecomunicații și multe-multe altele. Când vorbim de securitate cibernetică, nu ne referim doar la siguranța adreselor de e-mail și a conținutului lor, ci și de infrastructura critică amintită mai sus. Într-un sistem atât de interconectat, orice breșă de securitate are efect de domino, care se propagă până la utilizatori ca mine și ca tine. Fiindcă evoluția societății noastre e acum indiscutabil legată de tehnologie, ține de noi să-i asigurăm siguranță. Fiecare dintre noi are o contribuție importantă în acest sens.
Ca să îți poți menține datele tale, banii tăi și alte informații importante în siguranță pe internet, îți recomand:
-să folosești o aplicație de management al parolelor precum LastPass sau Dashlane, care îți permite să păstrezi în siguranță parolele tale și să te asiguri că sunt unice și puternice. Parolele slabe și folosite pentru conturi multiple sunt una dintre cele mai mari probleme de securitate din această perioadă și duc la compromiterea de conturi bancare, la șantaj și la alte tipuri de comportament fraudulos online și offline;
– să fii conștient de valoarea datelor tale, fie că e vorba de contul tău de Facebook, de conținutul adresei tale de e-mail sau de datele tale de card. Evită să postezi informații confidențiale online și să „dai prea mult din casă“ fiindcă aceste date pot fi folosite împotriva ta în moduri în care nu te aștepți;
– să te educi cu privire la amenințările cibernetice. Poți alege din mulțimea de informații pe care le ai la dispoziție gratuit atât în română, cât și, mai ales, în engleză. Odată ce înțelegi modul în care acționează escrocii și atacatorii pe internet, vei ști și cum te poți proteja de atacuri și fraude online. Informația e putere, așa cum spune expresia celebră, iar aceasta te va ajuta să iei cele mai bune decizii atunci când faci ceva online, când alegi un serviciu sau o soluție de securitate pentru dispozitivele tale. Poți face asta urmărind activitățile și evenimentele din comunități precum DefCamp, care joacă un rol esențial în acest proces de educare atât a specialiștilor din domeniu, cât și a mediului de business și a celor care se preocupă să înțeleagă mai bine ce înseamnă securitatea cibernetică la nivel profesional sau personal.
Și, fiindcă vreau să accentuez faptul că cybersecurity nu e un domeniu exclusiv masculin, aș vrea să amintesc faptul că DefCamp a organizat în martie anul acesta evenimentul „Ladies în Cybersecurity”. La conferință au vorbit exclusiv specialiste din securitatea informației, creând încă o oportunitate de a experimenta direct posibilitățile de dezvoltare pentru fetele și femeile interesate de această zonă.
Ce anume consideri că te-a ajutat cel mai mult în reușita ta profesională: educația primită, familia, ambiția și dorința personală, oamenii întâlniți pe parcurs, anumiți profesori?
Două lucruri le consider esențiale: disciplina de a învăța și de a munci constant și dorința de a lucra cu cei mai buni oameni dintr-un domeniu. Primele două obiceiuri le-am „prins“ din familie, fiindcă părinții mei sunt extraordinar de muncitori și activi, nu doar pentru ei, ci deseori și pentru ceilalți. Acest lucru mi-a amplificat ambiția și dorința de a lasă ceva valoros și util în urma mea pe oriunde trec și a stabilit și un standard foarte înalt de calitate în raport cu care mă evaluez tot timpul. Dorința de a lucra cu cei mai buni (profesori, manageri, mentori, angajatori, clienți, colegi) are o justificare simplă, însă de impact pentru mine: acești oameni mă fac să vreau să dau tot ce am mai bun, din respect și admirație pentru modul în care ei fac lucrurile. Acest tip de raport are o influență puternică asupra mea, în cel mai bun sens posibil. Indiferent cine au fost acești oameni, ei mi-au adus aminte mereu că pot mai mult, că există mai multe posibilități decât cred și că procesul de a deveni un om mai bun (pe plan profesional sau personal) merită tot efortul.
O lecție învățată din parcursul tău profesional de până acum.
Totul e despre oameni. Tehnologia, marketingul, securitatea online, absolut totul se reduce la capacitatea noastră de a crea, trăi, înțelege și învăța din experiențele extrem de diverse pe care ni le oferă viața și pe care ni le construim singuri. Cu parteneri de încredere alături, poți face orice, oricând, oriunde.
Ce faci cu plăcere în timpul liber?
Petrec timp cu iubitul meu și cu motanul meu, Codiță, citesc, ascult muzică electronică, mă bucur de natură și de conversații sincere cu prietenii cei mai buni.
Ce înseamnă feminitatea pentru tine? Cum te îngrijești?
Feminitatea înseamnă echilibru, din perspectiva mea. Asta presupune să am răbdare cu mine și să-mi dau răgaz să fiu prezentă și să mă bucur de moment. Încerc să fac asta tot mai des, fiindcă tind să mă las consumată de pasiunea pentru ceea ce fac și să muncesc excesiv (uneori până la epuizare, ceea ce nu recomand absolut nimănui). Pentru mine funcționează un mix de coaching, mișcare (kineto, plimbări, un pic de cardio) și masaj cu bambus.
Cititul și scrisul ca exercițiu de reflecție sunt și ele o parte importantă din rutină mea. Mi-a luat destul de multă vreme să identific exact ce mă ajută să mă odihnesc și să mă recuperez cel mai rapid după perioade de efort intens (în special efort intelectual), însă cred că acum am ajuns la o formulă care funcționează chiar bine pentru nevoile mele. Următorul pas e să încerc să dorm mai mult. Somnul este esențial pentru sănătatea noastră, uneori în moduri pe care nici nu le bănuim, așa cum dezvăluie Andrei Roșca, coach-ul cu care lucrez, în acest episod din podcastul său, „ZeroPlus”.
Dacă ai sta acum față în față cu Andra de la 18 ani, ce i-ai spune?
Să fie un pic mai blândă cu ea. Să-și ia un pic de timp să celebreze reușitele. Să ceară ajutor mai des. Să știe că va fi bine fiindcă mereu se poate baza pe ea să se descurce în orice situație. Și că va fi bine.
Orice alt detaliu considerat relevant.
Pe lângă job, am un proiect personal care se numește „How do you know?“, care constă într-un podcast în care discut cu invitații despre cum putem lua decizii mai bune și într-un newsletter săptămânal în care explorez diverse aspecte ale aceluiași subiect. (https://andrazaharia.com/the-podcast/ https://andrazaharia.com/newsletter/)
Citește și:
Aida Economu: Vulnerabilitatea e șarmantă
Laura Nicolau: Ia este parte din familie, nu trend
Paula Craioveanu: Pictura mi-a schimbat viața
Material apărut în numărul ed iulie 2019 al Revistei Femeia.
Text: Cătălina Oprea
Foto: arhiva personală