
O dublă premieră: Andreea Gheorghiu este primul român, dar și prima femeie director al hotelului Novotel din București, după ce ani la rândul acesta a avut numai directori francezi și belgieni.
Din iunie 2015, Andreea Gheorghiu (40 ani) conduce deopotrivă cu delicatețe și cu hotărâre Novotel Bucharest City Centre. După luni întregi în care agenda mult prea încărcată nu i-a permis, am reușit până la urmă, pe final de 2016 și început de 2017, să aflu povestea unei self-made woman, dar și să o conving să se dezvăluie în fața aparatului de fotografiat.
Cine sunteți dvs., doamna Gheorghiu?
Sunt o persoană fericită! Am crescut într-o familie frumoasă, înconjurată de foarte multă dragoste, alături de părinți și de sora mea mai mare. Școala am făcut-o în Galați, orașul în care am rămas până la vârsta de 25 de ani, dar amintirile cele mai puternice sunt alături de bunicii mei din Focșani, unde mergeam la fiecare două săptămâni să petrecem cele mai minunate clipe ale copilăriei.
Cum ați ajuns să lucrați în domeniul hotelier? A fost o opțiune personală ori așa v-a dus viața?
Tatăl meu, care s-a stins pe când eram în liceu, și-a dorit foarte mult ca eu să urmez facultatea de medicină, așa că, inițial, am ales să merg pe acest drum din dorința de a-i împlini visul. După o primă încercare eșuată, am hotărât să schimb total direcția către un domeniu care se potrivea perfect cu personalitatea mea, după ce o prietenă de familie mi-a povestit despre deschiderea unei secții de turism la facultatea de chimie alimentară. Uitându-mă în urmă, da, viața m-a dus către acest domeniu.
La 20 de ani, credeați sau visați că o să ajungeți atât de departe din punct de vedere profesional?
Nici nu-mi aduc aminte dacă la 20 de ani mă gândeam la o perspectivă atât de complexă. Învățasem de la profesoara de fizică din facultate că „ce este firesc se întâmplă, ce nu este firesc nu are ce căuta“ – așadar, tot ce puteam să fac era să învăț și să fiu deschisă către viitor.
Ce considerați că v-a ajutat cel mai mult în reușita dvs.: familia, școala, autodeterminarea, persoanele întâlnite pe parcurs?
Toate! N-aș fi putut să reușesc fără să primesc educația și îndrumarea familiei, fără să fiu șlefuită de către dragii mei profesori pe tot parcursul școlii, fără să fiu călăuzită de oamenii minunați care mi-au conturat viziunile profesionale. Nu reușim niciodată de unii singuri, suntem rezultatul experiențelor prin care trecem, bune și mai puțin bune, dar susținute de multă determinare și încredere.
Pe înțelesul tuturor, în câteva cuvinte, ce înseamnă managementul serviciilor?
Atenție, empatie, anticipare, curaj, încredere, deschidere.
Ce considerați a fi cel mai important în această branșă?
Să-ți placă să interacționezi cu oamenii și să-ți pese de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
În vacanțe, reușiți să vă relaxați, să fiți un simplu turist sau sunteți atentă la orice detaliu al hotelului, restaurantului în care vă aflați?
A fost mai dificil la începutul carierei mele, dar apoi am decis că relaxarea mea depinde de a mă rupe total de serviciu și de a mă concentra pe tot ce este frumos și pozitiv. În același timp, am învățat să-mi aleg cu mare atenție locurile unde-mi petrec vacanța.
Care este locul dvs. preferat de concediu?
Iubesc marea foarte mult și locurile de vacanță mai puțin comerciale, unde autenticul se simte din plin. De câțiva ani, merg cu mare drag în Creta, în zone mai puțin dezvoltate. Uneori, chiar și un weekend prelungit este o minivacanță, pe care de cele mai multe ori aleg să-l petrec în Sibiu, acolo unde am trăit șase ani, ca director de hotel.
Sunteți prima româncă la conducerea hotelului Novotel din România. Faptul că sunteți româncă și femeie a avut avantaje sau obstacole?
Am învățat că, în viața profesională, importante nu sunt numai rezultatele, ci și modul în care le obții, indiferent dacă ești femeie sau bărbat. Am însă șansa de a lucra în AccorHotels, o companie care a semnat acordul HeforShe și care crede cu adevărat în egalitatea profesională de șanse pentru femei și bărbați – și poate de aici și filozofia mea profesională.
Ce i-ați recomanda unei tinere aflate la început de carieră?
Să fie ea însăși, să aibă curaj, încredere, tenacitate, răbdare, să nu sară etape și să nu uite că tot ce trimite către Univers se întoarce.
Au fost și momente mai dificile probabil… V-ați gândit vreodată să renunțați?
Bineînțeles, în special în perioadele foarte pline, în care se adună foarte multă oboseală, dar au fost reacții de moment, care după un somn bun dispăreau, și luam din nou cu entuziasm totul de la capăt.
Care considerați că e lecția învățată în urma acestui parcurs?
Nimic nu este întâmplător, toți pașii prin care trecem au rostul lor, alegem în funcție de liberul-arbitru și parcursul ni-l modelăm în raport cu alegerile făcute. Am învățat că nu este bine să te grăbești, dar este bine să ai curaj să urci în trenul care ajunge în stația ta.
Regretați ceva, ați fi făcut altfel ceva anume?
Am făcut multe greșeli, iar dacă le regret sau nu este o întrebare cu răspuns complicat. De fiecare dată când am greșit și am înțeles acest lucru, am încercat să repar imediat, este mai importantă lecția învățată după acțiunea regretată.
Ce înseamnă relaxarea pentru o femeie atât de ocupată și de rafinată?
Cred foarte tare în armonie. Orice îmi bucură sufletul mă face să simt bucuria vieții, iar bucuria îmi place s-o împărtășesc cu cei din jur. Când reușesc să fac toate acestea, mai ales în perioadele grele și stresante, recunosc că simt că lumea este a mea și că am reușit să cuceresc încă o redută. Atunci mă simt împlinită!
Mai există timp de viață personală când profesia este atât de solicitantă?
Riscul carierei este, într-adevăr, dezechilibrul vieții personale. E foarte dificil să menții echilibrul celor două, încă învăț să fac asta. Sunt convinsă că arta unei vieți împlinite este melanjul armonios al celor două zone.
5 întrebări fulger
– Ultimul film care m-a impresionat a fost… „Camera“.
– Ultima carte citită care m-a pus pe gânduri este… „Biografia“, de Didier Desbrugères.
– A fi femeie înseamnă… A fi tu însăți, a te cunoaște ca om.
– Plăcerea mea vinovată o constituie… Accesoriile, în special cele create de tineri designeri români.
Peste 5 ani… Voi fi un om echilibrat, cu sufletul și mintea în armonie, dar și cu foarte multă energie.
Citește și:
- Mihaela Raluca Tudor : Viziunea și echipa sunt ingredientele esențiale ale succesului
- 3 idei de business care pot aduce bani și succes oricărei femei
- Simona Gonciulea: Afacerea mea este despre bucuria creației
Articol preluat din ediția de februarie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Cătălina Oprea
Foto: Radu Vintilescu