Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Arta de a avansa

Arta de a avansa

„Te-au avansat? Asa repede?! Felicitari!” De cate ori nu ai visat sa-ti spuna cineva asta…. ba sa mai fie si adevarat! Dar esti dispusa sa si muncesti pentru a-ti merita avansarea? Putini inteleg cat de greu este sa urci chiar si numai o treapta pe mult circulata scara ierarhica.

Daca ai impresia ca a obtine o promovare e la fel de simplu ca a-i sopti o dorinta pestisorului de aur, mai ai de invatat pana te vei bucura de salariul si puterea de decizie care vin odata cu un post mai bun. Multe persoane isi doresc avansarea din orgoliu: vor cunoaste si sentimentul de implinire provocat de invidia colegilor si admiratia prietenilor.

Ce bine e sa mergi la reuniunea de 10 ani de la terminarea liceului si sa le explici colegilor tai inca stagiari sau proaspat angajati cum ai ajuns tu directoare in numai 3 ani! (asta dupa ce ti-ai parcat BMW-ul in fata scolii cu un scrasnet infatuat de cauciucuri noi).

Alta categorie de „cataratori in post” este formata din persoanele care pur si simplu vor sa-si construiasca o cariera solida intr-un anumit domeniu; iar pe altii nu-i intereseaza decat beneficiile materiale ale unui post mai bun. Indiferent de motivele care te fac sa visezi noaptea la un birou mai mare si un salariu mai consistent, dupa ani de munca silnica pe „plantatia” firmei ai tot dreptul sa fii recompensata printr-o avansare.

Construirea unei cariere solide nu se face peste noapte. Pentru a primi promovarea mult visata, este important sa iti stabilesti in fiecare dimineata cateva teluri profesionale oricat de marunte, pe care sa te asiguri ca le atingi indiferent la cate pauze de tigara va trebui sa renunti si cat de tare va plange iubitul dupa tine seara acasa.

Si ca totul sa fie si mai dificil, nu uita ca esti o femeie (chiar daca frumoasa si desteapta) care isi doreste o promovare intr-o lume a barbatilor. Important este ca, oricat de sus ai ajunge, sa nu uiti ca mai exista o treapta deasupra ta si mai ales ca ai suficienta vointa (si picioare destul de zdravene) cat sa si poti urca acolo.

Ne-am saturat de figura umila a tipei de la Financiar, care de fiecare data cand da ochii cu seful se ofera sa-i care servieta si alearga de dimineata pana seara sa-i improspateze cafeaua. Tactica periatului functioneaza inca destul de bine in Romania, mai ales pentru ca multi dintre sefi nu au o pregatire corespunzatoare postului pe care il ocupa si simt nevoia sa auda cat mai des si de la cat mai multi angajati ce minunat este el si ce decizii bune ia de fiecare data.

Asemenea persoane nu doar ca nu isi merita functia de decizie si salariul urias, dar nici nu vor face fata responsabilitatilor si chiar vor prejudicia firma. In plus, un sef care simte nevoia sa fie „gadilat” va promova deseori persoane incompetente, care nu stiu sa faca altceva decat sa linguseasca si sa se prefaca.

E adevarat ca, de multe ori, directorul general al companiei este atat de ocupat, incat nici macar nu stie cum arati, ce sa mai vorbim de revolutionarul tau proiect de marketing. Uneori este necesar sa te faci observata printr-un gest dragut (o scrisoare de „la multi ani” de ziua lui, o discutie haioasa in lift), dar ai grija sa nu pari servila.

In Occident, orice firma care se respecta pune la dispozitia angajatilor sai asa-numitele training-uri, cursuri de perfectionare si pregatire profesionala platite de firma. In cazul in care firma la care lucrezi iti da sansa de a participa la un asemenea training, fii prima care se inscrie. Nu doar ca sefii tai vor aprecia stradaniile tale si importanta pe care o acorzi activitatii in firma, dar vei invata o multime de lucruri folositoare in drumul tau catre afirmare.

Daca insa training inseamna pentru directorul tau doar costumul sport in care isi face joggingul de dimineata, incearca sa inveti cate ceva nou de la o persoana cu vechime in cadrul firmei. Cere-i amanunte despre sarcinile si responsabilitatile pe care le are, fara sa-i dai insa impresia ca incerci sa i te bagi pe sub piele, sau, mai rau, sa-i iei jobul! Ofera-te sa o ajuti: vei castiga nu numai experienta, ci mai ales admiratia sefilor, care adora sa-si vada angajatii facand munca voluntara!

Comments

comments

Lasă un răspuns