Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Aurelia Visinescu: Femeile sunt mai “inzestrate” senzorial decat barbatii

Aurelia Visinescu: Femeile sunt mai “inzestrate” senzorial decat barbatii

Am avut ocazia sa stam de vorba cu Aurelia Visinescu – cea mai cunoscuta femeie oenolog din Romania. Am vorbit despre cariera, despre femei si despre mancare, am povestit despre copii si despre munca facuta cu pasiune. Aurelia Visinescu creeaza vinuri de autor premium si high premium foarte apreciate si de specialistii din Romania si premiate la marile concursuri internationale.

Reporter: De unde vine pasiunea pentru vinuri si stiinta oenologie. Presupun ca o tanara care se duce la Universitatea de Stiinte Agricole “Nicolae Balcescu” si care termina facultatea cu o diploma in viticultura si vinificatie are un resort in spate, o pasiune, o motivatie. Care este aceasta? Si de ce tocmai oenologia?

Aurelia Visinescu: Mi-am descoperit pasiunea pentru vin si pentru povestea din spatele vinului in timpul facultatii, pe care am urmat-o pentru ca imi doream sa cultiv flori. Am fost intotdeauna apropiata de natura, am mers in mod natural catre Facultatea de Horticultura si cand am descoprit oenologia, nu m-am mai putut desprinde, asadar m-am specializat in Vie si Vinificatie.
 
Cum este privita o femeie ca expert oenolog? Cum o privesc femeile, cum o privesc barbatii si care sunt trucurile prin care reuseste sa-si faca auzit (eventual sa-si impuna), punctul de vedere?

Aurelia Visinescu: Sunt de parere ca atat timp cat suntem specialisti si profesionisti, nu mai este cazul sa vorbim despre femei si barbati. Este adevarat ca imi desfasor activitatea intr-un domeniu predominat de barbati, dar nu am intampinat niciodata dificultati in a-mi impune punctul de vedere si nici alte tipuri de obstacole. Nu cred ca trebuie sa ne folosim de “trucuri” pentru a ne sustine un punct de vedere, atat timp cat avem argumente valide.
 
Gustul, simtul gustului, se poate educa sau este un dat de la mama-natura? Si daca se poate educa, cum faci asta?

Aurelia Visinescu: Simturile se pot educa, dar si aportul naturii este important. Se spune ca femeile sunt mai “inzestrate” senzorial decat barbatii. Educatia gustului, al mirosului se face prin mult exercitiu, ca de altfel orice educatie. In domeniul vinului exista si kit-uri speciale care contin esente pentru a recunoaste si identitfica aromele pe care le regasim in vin.
 
Femeile fac de cele mai multe ori munca lor cu pasiune. Eu cel putin asa cred. Munciti cu placere? Munciti din responsabilitate sau din responsabilitate combinata cu pasiune?

Aurelia Visinescu: Desigur ca muncesc cu placere! Am intalnit atat barbati cat si femei care nu sunt pasionati de ceea ce fac, din pacate. Din punctul meu de vedere, este extrem de important sa activezi intr-un domeniu care iti place. Altfel, o munca pe care o depui fara placere nu aduce rezultate bune. Sunt pasionata de vin, iar afacerea pe care am pornit-o este ca si copilul meu. Sentimentul de satisfactie pe care il am cand vinul meu are succes, compania mea creste si crama pe care o am la Sahateni este ultra-dotata este similar cu sentimentul de bucurie pe care ti-l ofera un copil pe care il cresti, il educi si te bucuri de succesele lui.

Cum arata o zi de toamna din viata unui oenolog?

Aurelia Visinescu: Munca de oenolog este mai mult decat a face vin. Procesul e mult mai complex si porneste din vie. Strugurele are un aport masiv in calitatea unui vin. Si pentru asta trebuie sa ai cel mai potrivit soi in cel mai potrivit loc… apoi modul de cultivare al vitei de vie si atentia pe care trebuie sa i-o dai pentru a avea struguri  pe care mai departe construesti vinul. Desigur, punctul de maxima atentie este toamna cand  transformam strugurii in vin.  Depindem insa si de natura.  

Cand incepem campania de recoltare a strugurilor, ma mut la crama pentru o luna sau mai mult. De multe ori, imi iau si fetita cu mine si la sfarsitul saptamanii vine si sotul meu. Este o perioada incarcata. Inainte de recoltare, facem analize, trebuie sa stim daca strugurii au atins maturitatea tehnologica. In felul acesta decidem cand recoltam. Fac foarte multe degustari pentru a urmarii evolutia vinurilor in timp si atunci cand consider ca au ajuns acolo unde imi doresc incep cupajarile sau amsamblarile (amestec vinuri din acelasi soi invechite in moduri diferite sau chiar soiuri diferite, ani de recolta diferiti etc…)  Cu alte cuvinte odata ce am materialul gata, incep sa croiesc.
 
Ce puneti in cosul de cumparaturi cand faceti aprovizionarea pentru o sarbatoare in familie, presupunand ca pregatiti o masa acasa pentru familie si prietenii cei mai dragi?

Aurelia Visinescu: Cand pregatesc mese pentru familia si prietenii mei, tin cont de preferintele invitatilor si de specificul mesei, al sezonului….  Am grija ca masa sa fie imbelsugata si sa fie o bucurie pentru cei prezenti. Nu am o lista standard, dar pot sa spun ca nu lipsesc niciodata branzeturile si pestele.
 
Povestiti o intamplare care reprezinta un moment crucial din viata dv, unde viata de famile si cea profesionala au fost in conflict si cum l-ati rezolvat?  

Aurelia Visinescu: Din fericire, nu am avut momente cruciale, dar am trecut printr-o perioada extrem de dificila in perioada in care am fost insarcinata si imediat dupa ce am nascut. Starea mea fizica nu-mi permitea sa fac multa miscare, aveam laptopul si telefonul in permanenta “atasate” de mine, sedintele de birou se desfasurau la mine acasa, la crama se desfsurau lucrari de reamenajare si avem in derulare un proces de rebranding. In bucatarie aveam o “mini-crama” cu probe din tancurile de vin care erau inlocuite saptamanal. A fost dificil pentru mine, dar nu puteam renunta la responsabilitatile pe care le am in compania pe care o conduc si la meseria mea.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns