Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Avatajele si dezavantajele de a fi propriul tau sef

Avatajele si dezavantajele de a fi propriul tau sef

 

Cine n-ar vrea să fie propriu său şef? Să fim sinceri, nimeni nu se gândeşte ”abia aştept să ajung mâine la muncă şi să am pe cineva peste umărul meu care îmi spune mereu ce să fac şi cum să fac”. Cu toate acestea, nu mulţi au curajul să fie la conducere.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/07/14/avatajele-dezavantajele-propriul-sef-2.jpgDezavantajele de a fi propriu tău şef

Primul impediment ar fi banii. Chiar dacă ai experienţă, ai nevoie de bani să poţi pune o afacere pe picioare. În funcţie de tipul afacerii, investiţia iniţială poate fi un sacrificiu din partea ta, dar ai putea avea nevoie şi de împrumuturi sau de investitori. Este destul de greu să te convingi pe tine să inveşteşti o sumă mare de bani în ceva al tău, deci imaginează-ţi cum ar fi să trebuiască să convingi nişte necunoscuţi să îţi dea bani. După ce ai pornit afacerea, profitul întârzie uneori să apară şi nu te mai poţi baza pe salariu în viaţa de zi cu zi.

Atunci când eşti propriu tău şef, ştii la ce oră pleci dimineaţa de acasă, dar nu ştii sigur la ce ora te şi întorci. Zilele libere nu mai sunt la îndemâna ta şi responsabilităţile tale cresc considerabil. Dacă ai angajaţi, nu contează că nu ai încasări: salariilor lor trebuiesc plătite. Tot ceea ce faci în şi în afara biroului se reflectă asupra imaginii tale ca şi şef.  Poate pare nedrept, dar oamenii îţi vor judeca abilităţile tale de leader după deciziile pe care le iei şi în viaţa personală sau în aspecte care nu sunt legate de afacerea pe care o conduci.

Avantajele de a fi propriu tău şef

Poate ar trebui să începem cu independenţa financiară, dar cei care sunt deja proprii lor şefi ne vor aproba când spunem că satisfacţia personală este cel mai mare avantaj. Ai o părere mai bună despre tine. În primul rând capeţi încredere în tine şi te simţi mai puternic. Creşti în ochii familiei tale deoarece eşti perfect capabilă să te susţii singură şi chiar şi să îi sprijini din punct de vedere financiar. Ajungi să fii apeciat de comunitate deoarece ai clădit o afacere de succes pe forţele tale proprii. Şi chiar dacă susţii că nu te interesează părerea altora, ştim că aprecierea şi admiraţia celor din jur fac inima oricui să crească şi să bată mai tare.

Un alt avantaj este acela al puterii cuvântului. Şi aici ne referim la faptul că ideile tale pot fi implementate şi nu mai trebuie să aştepţi aprobarea unui superior pentru a încerca o nouă idee de promovare spre exemplu. Atunci când devii anteprenor, ajungi să cunoşti o lume nouă, plină de oameni cu posibilităţi financiare şi intelectuale de invidiat. Atunci când afacerea ta deja are angajaţi de încredere şi este pe picioare, îţi poţi permite să pleci în concediu când doreşti deoarece lucrurile merg strună chiar şi în absenţa ta. Mai mult, ai posibilitatea să îţi arăţi recunoştinţa pentru oamenii care lucrează pentru tine, aşa cum şi tu ai avut nevoie de recunoaştere atunci când erai un angajat.

 

Comments

comments

Leave a Reply