
Deseori, nu suntem capabili să ne controlăm slăbiciunile și nu suntem în stare să ne modificăm comportamentul. Însă orice blocaj mental poate fi anulat cu ajutorul exercițiilor și modelelor potrivite. Totul este să ne schimbăm perspectiva.
Ne irită foarte multe nimicuri, de obicei aceleași, amânăm munca pe care trebuie s-o facem și pur și simplu nu putem spune nu. Tiparele de comportament care ne blochează evoluția apar la un moment dat în viața fiecărui om și, dacă nu sunt rezolvate, pot duce la probleme serioase. Iată mai jos patru exerciții eficiente pentru un psihic echilibrat și sănătos.
„Nu știu ce să mai fac“
Blocajul: acasă atmosfera este mai tot timpul tensionată sau la serviciu nu se întâmplă nimic, lucrurile nu evoluează. Uneori ne găsim blocate în anumite situații din care nu știm cum să ieșim.
Pasul 1: dă-ți voie să visezi. Imaginează-ți că cineva, ca prin minune, restabilește ordinea în viața ta. Cum arată situația atunci când este rezolvată? Cum vrei să arate? Imaginează-ți în detaliu situația: ce vezi, cum te comporți, ce fac ceilalți, ce s-a schimbat în conversații, în interacțiuni, în felul în care decurge ziua?
Pasul 2: viitorul este deja aici! Oricine face acest exercițiu va observa că viitorul există deja în prezent, cel puțin în anumite porțiuni. Află care sunt aceste aspecte care există deja în prezent. Nu trebuie să inventezi nimic nou, ci doar să consolidezi și să întărești ceea ce este bun și există deja.
Psihologia din spatele exercițiului: trecutul, prezentul și viitorul se împletesc strâns și tot ceea ce poate fi există deja, ca sămânță, în prezent. Exercițiul funcționează cel mai bine când sunteți presate de o urgență și aveți nevoie de o soluție rapidă într-o situație încurcată.
„Vreau să schimb acest comportament“
Blocajul: toate am vrea să schimbăm câte un comportament, dar amânăm sau nu avem încredere în noi la serviciu.
Pasul 1: desenează o linie orizontală numerotată de la 1 la 10. Notează cât de mare este motivația ta de a schimba comportamentul.
Pasul 2: notează punctele care te motivează să schimbi acel comportament. Cum ai putea întări un aspect? Fă un program de care să te ții zilnic și cultivă noul comportament timp de minim 21 de zile. În felul acesta, creierul se va obișnui cu noul tipar de acțiune.
Psihologia din spatele exercițiului: când dorim să suprimăm un comportament, acest lucru nu prea reușește. Este mult mai simplu să înlocuiți un tipar defectuos cu altul mai bun, care să treacă treptat în prim-plan.
„Sunt prea drăguță cu toată lumea. Nu pot spune nu“
Blocajul: deseori preiei munca altora sau te simți responsabilă pentru alții. În felul acesta, consumi prea multă energie pentru alții, nu pentru tine.
Pasul 1: stabilește ce e important pentru tine. Ia o foaie de hârtie și un creion și scrie timp de zece minute care sunt lucrurile esențiale pentru tine. Repetă acest lucru după trei zile.
Pasul 2: urmărește ceea ce te interesează. Acest lucru te va întări interior – savurează acest impuls. El te face independentă de dorința de a le face pe plac altora.
Psihologia din spatele exercițiului: deseori nu facem ce ne place pentru că ne este teamă că n-o să ne mai placă ceilalți și că vom fi excluși din grupuri și comunități. Dacă ne întărim în alt fel sentimentul propriei valori, în mod automat vom avea mai mult curaj să facem ce ne dorim. Vom putea spune NU mai ușor. Exercițiul este util mai ales când în spatele blocajului se află o încredere scăzută în sine și dorința de integrare.
„Să procedez așa sau invers? Pur și simplu nu mă pot hotărî”
Blocajul: cum să mă îmbrac? unde să merg în concediu? să-mi schimb profesia? Există multe persoane cărora le este greu să ia decizii.
Pasul 1: adevărul meu emoțional – desenează pe două coli de hârtie conturul unei persoane; fiecare desen reprezintă una din cele două posibilități între care nu te poți decide. Transpune-te, mental, în prima situație. Cum te simți, ce senzații fizice ai? Desenează aceste senzații pe siluetă. Folosește verde pentru senzații plăcute și roșu pentru cele neplăcute. Fă același lucru pentru a doua situație. Desenele și culorile vor arăta care este senzația ta din burtă legată de fiecare posibilitate.
Pasul 2: de multe ori, emoțiile pozitive sunt amestecate cu cele negative, dar culorile le pun bine în evidență. Întreabă-te ce se află în spatele emoțiilor negative, pentru a găsi soluții individuale pentru fiecare. După ce dobândești claritatea mentală, luarea unei decizii va veni în mod natural.
Psihologia din spatele exercițiului: hotărârile bune pot fi luate când luăm în considerare atât rațiunea, cât și intuiția. Acest exercițiu este util mai ales în cazul deciziilor pentru care am adunat multe informații și fapte și asupra cărora nu ne putem hotărî totuși.
Citeste si: 2021. Tendințe în alimentație și efectele pozitive ale lui 2020
Text: Echipa femeia/ sursa foto: unsplash