Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Camelia Cavadia: Cărțile sunt parte din mine – in Revista Femeia de aprilie

Camelia Cavadia: Cărțile sunt parte din mine – in Revista Femeia de aprilie

Camelia Cavadia este un profesionist al imaginii, bun și tenace, care știe să creeze campanii de PR și strategii. Colaborez cu ea de peste 10 ani. Acum este PR manager la Antena 1, după ce a fost 19 ani PR manager la Pro TV. Și-a dorit dintotdeauna să scrie în alt fel. Formația ei de filolog, de om împătimit de carte a făcut-o să spargă normele și să abordeze scriitura roma­nescă. Se vede patima, se simt rafinamentul și cultura în fiecare pagină din romanele sale, “Vina” și “Măștile fricii”. De multă vreme voiam să o provoc la o discuție mai amănunțită asupra lumii în general și în special asupra lumii literelor. Iată ce am aflat de la ea…

Ți se par potrivite sintagmele „literatură feminină”, „literatură feministă”? Sunt scriitoare care au publicat sub pseudonim masculin. Vorbim de diferențe sau de un anumit tip de discriminare, aproape ancestral, în materia forței de creație a femeii în artă?

S-a spus despre cărțile mele că sunt traversate de „o voce auctorială bine definită, sensibilă și de o feminitate inefabilă” (ziaristul Horia Ghibuțiu a spus asta), iar lucrul acesta m-a umplut de bucurie. Faptul că se simte sensibilitatea feminină nu mă deranjează în niciun fel, dimpotrivă, mă bucură că, încet-încet, reușesc să-mi construiesc o voce, un stil care să fie recognoscibil. Eu n-am simțit în niciun fel vreo urmă de discriminare și nici nu sunt atentă la astfel de lucruri. Treaba mea este să scriu cât mai bine, să merg pe drumul meu și să mă bucur împreună cu cititorii mei.

Ce impact au poveștile tale asupra publicului românesc? Se regăsesc oamenii în cărțile tale? 

Poate cea mai mare bucurie pe care mi-au adus-o cărțile a fost interacțiunea cu cititorii. M-a impresionat și continuă să o facă faptul că oamenii vin spre mine, îmi spun poveștile lor, își golesc sufletele și mi le așază în palmă. Cred că deja aș mai putea scrie o carte pornind de la confesiunile pe care mi le-au făcut unele cititoare, cărora vreau să le mulțumesc încă o dată și aici. E o dovadă uriașă de încredere, de prietenie faptul că mi-au încredințat multe dintre poveștile dureroase pe care le poartă în ele.

Ai lansat site-ul coolturamall.ro. Este o replică la derizoriu, la scriitură oricum și despre orice?

Am lansat site-ul COOLtura Mall împreună cu prietena, colega și vecina mea Alina Sin. La început am fost mai multe fete, dar între timp au renunțat din varii motive și am rămas noi două. Eu și Alina ne completăm foarte bine în tot ceea ce facem și iubim acest proiect. Alina are un ochi artistic extraordinar. Pictează, face niște fotografii fabuloase și are și un blog de cooking (tasteofsin.ro) cu poveste. Pe COOLtura Mall ne-am propus să scriem despre lucrurile care ne plac, să descoperim oameni cu povești interesante pe care să-i arătăm oamenilor, să sem­nalăm cât mai multe dintre evenimentele frumoase care se întâmplă în țară sau în afata ei, să-i plimbăm pe cititori printr-un mall cultural în care să găsească lucruri inovatoare, pozitive.

Ai citit mult? Cum te poate schimba lectura?

Nu pot să zic că am citit mult, dar m-a preocupat mereu acest aspect. Au fost perioade când am reușit să citesc mult și altele în care am citit puțin de tot. Însă mereu, indiferent de cât de ocupată am fost, am încercat să-mi fac timp pentru lectură. Când mă gândesc la câte cărți există pe lumea asta la care nu am ajuns încă, pot spune că am citit infim.

Nu știu pentru alții cum e, dar pentru mine cărțile sunt parte din mine. Nu vreau să sune pompos, dar chiar așa simt. Sufăr că nu apuc să citesc decât o foarte mică parte din multele cărți care apar și despre care aud vorbindu-se în ju­rul meu, sufăr că nu le pot cumpăra pe toate cele pe care mi le doresc, mă supăr când văd cât de mult am uitat chiar și din cărțile care odată mi-au plăcut atât de mult. Tocmai pentru că le consider o mare bucurie, de fiecare dată când îmi place o carte sau un autor, îmi place să le „recomand” și să le împrumut.

Este foarte important să citim, pentru că doar așa putem trăi zeci, sute de vieți într-una singură, doar așa putem visa. Cititul ne deschide ochii, mintea, ne face să vedem împrejurul, dar și înăuntrul nostru.

După părerea mea, cărțile oferă tot divertismentul din lume: călătorii fără granițe în lumi pierdute sau viitoare, în universuri unde doar cu gândul poți ajunge. Cărțile îți permit să-ți faci propriul film, cu propriile personaje, schimbă perspective și-ți oferă o înțelegere vastă a trecututlui, prezentului și viitorului. Știu că editura Humanitas are ca slogan vorbele lui Constantin Noica „Ai atâtea vieți, câte cărți ai citit”, nimic mai adevărat și nimic mai frumos, aș spune eu. În plus, cărțile apropie oamenii.

Dar tu ești, înainte de toate, femeie. Cum te îngrijești, cât timp aloci pentru haine, cumpărături, eventual sport?

Aici cred că te voi dezamăgi puțin. Din cauza faptului că întotdeauna am stat prost la capitolul timp liber, m-am obișnuit să acord lucrurilor enumerate de tine doar un minim necesar. Merg la salon doar pentru diverse tunsori, pentru ma­nichiură și pedichiură, în rest mă vopsesc singură, mă pensez singură și-mi îngrijesc tenul cu creme potrivite pielii mele. Nu-mi place să merg la masaj, iar sport fac tot acasă, dar fără prea mare tragere de inimă. În schimb, îmi place ca din când în când să merg prin magazine, să-mi cumpăr rochițe sau încălțări.

Cum stai cu intratul în bucătărie? Dar cu timpul liber pentru plimbări, spectacole, vacanțe?

Îmi place la nebunie să gătesc, ori­când și oricât de mult. Îmi place să pregătesc mâncăruri pentru mesele festive, să împart mâncare, să gătesc pentru prieteni și ador să fiu gazdă. Gătitul mă relaxează și-mi place să văd oameni adunați în jurul mesei.

Sunt foarte fericită atunci când pot să mă întâlnesc cu prietenele mele, încerc să citesc cât de mult se poate, să merg la lansări de carte, să scriu pentru site-ul COOLturaMall. Îmi place când ieșim din București, fie și pentru o plimbare scurtă, mă bucur să stau cu părinții, sora și fiica mea. Din când în când, ies să mă plimb singură, fără nicio direcție, printre oameni, să casc gura prin librării, să citesc în parc etc. Iubesc să merg pe jos, să stau în natură, să merg la țară, să ascult cucul, mierla și guguștiucii, să stau pe iarbă, să miros socul, liliacul. Astea sunt bucuriile mele.

Iar vacanțele îmi plac toate, indiferent de locul ales.

Scrisul te poate face fericit?

Oh, da, te poate face foarte fericit!

Citește mai multe despre Camelia Cavadia în numărul de aprilie al revistei Femeia., acum pe piață!

Text: Ivana Iancu

Foto: arhiva personală (Cristi Butuc)

Ședința foto a fost realizată la Snakes & Wizards.

Comments

comments

Leave a Reply