Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Elevii învață să fie profesioniști Tabăra Meseriașilor

Elevii învață să fie profesioniști Tabăra Meseriașilor

Ca în fiecare an de când se organizează Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, mi-am făcut timp două zile să-i vizitez și să văd cum evoluează aceste generații de copii care iubesc enorm ceea ce fac.

Electricienii la putere

Am ajuns într-o zi de joi, la seria electricienilor, când elevii trecuseră deja la partea practică din tabăra lor de învățare intensivă. Sub îndrumarea mentorilor de la EFdeN, Claudiu Butacu și Mihai Toader-Pasti, ei aveau de făcut o Stație de Mobilitate Electrică pentru mijloace de transport eco – trotinete, biciclete sau alte dispozitive electrice. Numai că începuse ploaia torențială și erau posomorâți că nu pot lucra. Da, ați citit bine: elevi de clasele X-XI erau triști că nu se puteau duce pe șantier să meșterească la proiectul lor final!

În Tabăra Meseriașilor 2018, 240 de tineri meseriași din 23 de școli profesionale și licee tehnologice din județul Gorj – viitori mecanici, constructori, electricieni și bucătari-ospătari – participă la ateliere de dezvoltare personală și ateliere practice, pe parcursul unei săptămâni dedicate fiecărui domeniu. Ei dobândesc o serie de competențe necesare pentru a-și crește șansele de a se angaja.

Mai pasionați ca niciodată

Dincolo de asta, am avut surpriza să observ că elevii din acest an sau cel puțin din această serie, au fost mult mai pasionați, dedicați, politicoși și curioși decât în oricare altă serie pe care am vizitat-o. S-au înțeles și s-au coordonat foarte bine, deși au fost 59 de participanți! „Și eu sunt uimit, nu am nicio problemă cu ei, lucrează impecabil,” îmi povestea Claudiu Butacu într-o pauză de șantier.

Timp de trei zile, copiii au lucrat la E-lectron, stația pentru încărcarea dispozitivelor electrice de transport – ei înșiși au realizat întreaga componentă electrică: circuitele electrice, montajul panourilor fotovoltaice, prizele, corpurile de iluminat.

Când a fost gata, containerul a fost transportat din tabără la Brașov și inaugurat cu muzică, , tombole, spectacol de graffiti, curse de trotinete și hoverboard-uri electrice, multă bucurie și lacrimi de fericire. E-lectronul, dotat cu panouri fotovoltaice, 8 poziții pentru încărcarea dispozitivelor și un pupitru de DJ, a fost instalat în parcarea Coresi pentru a fi folosit gratuit de către localnici și turiști.

Timp de 4 săptămâni, între 29 iulie și 1 septembrie 2018, 240 de elevi din 21 de școli profesionale și licee tehnologice din Gorj au demonstrat că un meseriaș adevărat nu face lucrurile de mântuială. În luna septembrie, cele mai bune proiecte propuse de profesorii participanți în Tabăra Meseriașilor 2018 vor primi finanțare pentru implementare în valoare totală de 40.000 de euro.

Despărțire cu lacrimi de bucurie

Stând de vorbă cu câțiva dintre elevi, toți au recunoscut același lucru: a fost săptămâna ce le-a schimbat viața, pentru că la școală niciodată nu ar fi putut face așa ceva. Dincolo de partea practică – unde toate materialele și echipamentele au fost puse la dispoziție de către organizatori și parteneri, au avut de câștigat încredere în sine prin atelierele de dezvoltare personală, au învățat cum să acționeze în diverse situații, cum să se prezinte în fața angajatorului, cum să-și facă un CV, cum să comunice unii cu alții și cum să lucreze în echipă, ascultându-se și acceptându-se reciproc. Nu vor mai fi niciodată la fel, pentru că fiecare simte că a crescut personal și profesional.

Ca la final de fiecare tabără, sâmbătă a avut loc festivitatea de premiere în care 10 elevi au fost selectați de pentru a primi o bursă de studiu în valoare de 500 de lei pe lună, pe parcursul anului școlar 2018-2019.

„Ca în fiecare an, elevii din Tabăra Meseriașilor ne demonstrează că au o capacitate de mobilizare extraordinară, reușind să asimileze cunoștințe de specialitate pe care nu le-au mai întâlnit la școală și să le aplice imediat în cadrul atelierelor practice. Am construit împreună E-lectron, un proiect de care suntem tare mândri, pentru că promovează principiile sustenabilității, energia regenerabilă și mijloacele alternative de transport – atât printre elevi, cât și în rândul publicului larg”, precizează Claudiu Butacu, mentor în Tabăra Meseriașilor, seria electricienilor.

Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei face parte din programul România Meseriașă demarat de OMV Petrom și pregătește pentru piața muncii elevii din școli profesionale și licee tehnologice. La edițiile din perioada 2015-2017 ale Taberei au participat 700 de elevi – viitori electricieni, constructori, operatori sondă, mecanici, bucătari-ospătari, croitori și frizeri – și peste 150 de profesori, din 60 de licee tehnologice și școli profesionale din Prahova, Gorj, Dâmbovița, Bacău, Argeș și Buzău.

Liga Elevilor Meseriași a expus problemele din învățământul profesional

În paralel cu Tabăra Meseriașilor, un alt proiect din Țara lui Andrei a avut loc la Poiana Brașov: școala de vară a Ligii Elevilor Meseriași.

Programul a pregătit primul grup de inițiativă care a adus în dezbatere problemele elevilor din învățământul tehnic și profesional. Liga Elevilor Meseriași este formată din 27 de elevi reprezentanți din fiecare liceu tehnologic din județul Buzău și 24 de profesori coordonatori, al căror rol este acela de a susține elevii în proiect. Programul le-a oferit cursuri de leadership și comunicare, cursuri de dezvoltare de abilități de viață la copii și tineri pentru profesori, de advocacy și de dezvoltare de abilități de viață la copii și tineri pentru profesorii coordonatori. În plus, au avut întâlniri cu reprezentanți din Parlamentul României (Ecaterina Andronescu și Adrian Curaj au venit să-i asculte) și cu cu angajatori la nivel local și național.

„Școlile profesionale sunt văzute prost, iar noi suntem discriminați. Nimeni nu se gândește că mulți dintre noi am ales un profil tehnic din pasiune. Îmi plac atât de mult mașinile încât vreau să fiu mecanic, să le repar toată viața mea. Dar mi se pune eticheta de elev slab, care nu a avut media mare ca să intre la un liceu numit de ei bun”, a spus un elev în cadrul unui seminar de identificare a problemelor din învățământul profesional.

PS: Alexandru, un elev al unei școli profesionale din Buzău, participant în Tabăra Meseriașilor din 2017 și acum membru al Ligii Elevilor Meseriași, a plecat din școala de vară direct la aeroport. Direcția? Oxford, unde a obținut o bursă!

Mai multe informații pe taraluiandrei.ro, secțiunea România Meseriașă.

Text și foto: Corina Matei

Foto deschidere: PR

Citește și:

 

Comments

comments

Leave a Reply