Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Cat de avantajos este overdraftul?

Cat de avantajos este overdraftul?

Imprumutul, a carui valoare maxima variaza de la banca la banca, intre trei si sase salarii, iti acopera cheltuielile urgente. Insa nu e cazul sa te grabesti. Verifica atent ce se ascunde in spatele reclamelor si cat de avantajos este pentru tine acest tip de credit.

Cum poti obtine imprumutul?

Una din conditiile pentru a-ti face overdraft sau un descoperit de cont este de a avea un card de salariu la banca respectiva si o vechime de minim sase luni, consecutiv, la actualul loc de munca. De asemenea, trebuie sa existe o conventie intre firma angajatoare si institutia bancara respectiva. De regula, firma la care lucrezi si care garanteaza creditul nominalizeaza salariatii care pot beneficia de acest tip de imprumut si hotaraste plafonul de creditare – intre unul si sase chenzine. De aceea, documentele care ti se solicita sunt mai putin stufoase, nu ai nevoie de adeverinta de salariu si de copie dupa cartea de munca. Insa se poate face descoperire de cont (sau overdraft, asa cum este aceasta numita de cei din lumea finantelor) si daca ai un card emis de banca respectiva, fara sa ti se vireze pe el salariul, dar care este “alimentat” constant. In acest caz, overdraft-ul este aprobat in maxim 10 zile lucratoare de la emiterea cardului.

Plusuri

Daca te-ai hotarat sa soliciti un descoperit de cont, nu ai nevoie de garantii sau giranti. In plus, daca esti salariata, nu este nevoie sa faci mai multe drumuri la banca, pentru ca este suficient sa completezi formularele-tip la serviciu, dupa care acestea sunt trimise de angajator catre institutia care acorda creditul. Daca totul este in ordine, la salariul urmator vei avea o surpriza placuta – cardul este plin cu maxim sapte chenzine: una, care iti este platita lunar si celelalte sase, din overdraft. Iar dobanda o vei achita numai pentru suma retrasa din cont si nu pentru tot imprumutul.

Rata dobanzii este mai mare decat la alte tipuri de credite, cum ar fi cel de nevoi personale sau de consum. Daca nu ai suficienti bani in cont, intri in randul celor considerati rau-platnici si automat pelista neagra si in bazele de date ale Biroului de Credit. Cu alte cuvinte, adio credite! In momentul in care angajatorul iti achita salariul, banca percepe automat dobanda lunara aferenta imprumutului.

Acte necesare

Cererea de credit

Copie dupa cartea de identitate

Adeverinta de venit tip sau cuponul de pensie pe ultima luna

Copie dupa cartea de munca

Acordul de consultare a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare pentru solicitant si sot/sotie.

De aceea, este relativ dificil de urmarit suma existenta in cont, adica este greu de controlat cati bani ti-au fost virati si cat ai platit pentru creditul luat. Iar daca ai deposit termenul de rambursare al sumei respective, penalizarile sunt usturatoare. In plus, descoperitul de cont trebuie achitat integral atunci cand se lichideaza contul de card sau atunci cand iti schimbi locul de munca, iar salariul nu mai este virat in contul respectiv.

Alternativa – creditul de nevoi personale

Avantajul acestui tip de credit este dobanda mai scazuta cu aproape 4 procente fata de cea practicata de banci pentru descoperitul de cont. In prezent, rata dobanzii, in cazul creditului de nevoi personale, este de circa 11 la suta, iar pentru overdraft, de aproximativ 15 procente.

De asemenea, pentru sume pana in 5.000 de euro, nu ai nevoie de avans sau giranti, iar creditul se aproba in circa 24 de ore de la depunerea documentelor. Actele insa trebuie sa le duci personal la banca. In plus, ai de achitat un comision pentru administrare (circa 6 la suta din valoarea sumei imprumutate), iar unele banci percep si o taxa fixa (aproximativ 70 lei) – comision de cesiune venituri la arhiva electronica de garantii mobiliare.

Comments

comments

Leave a Reply