
Mai știi filmul Șefi de coșmar? Ei bine, nu doar superiorii îți fac uneori viața un calvar, ci și colegii.
Poți să-ți alegi prietenii, chiar și jobul, dar n-ai cum să-ți alegi colegii. Și, cum la serviciu petreci mare parte din zi, n-ar fi rău să contribui în mod direct la propria bunăstare psihică, încercând pe cât posibil să ocolești tipurile de personalități considerate toxice de psihologi. Mai întâi, va trebui să identifici degrabă persoanele față de care merită să păstrezi distanța, în funcție de câteva trăsături clare.
Narcisista
Colega din această categorie are mereu de spus povești. Desigur, despre ea. Fără să-i pese că te întrerupe din treabă sau dintr-o conversație cu altcineva, ea dă buzna în spațiul tău personal ca să-ți relateze cu lux de amănunte cum și-a spălat pisica în weekend ori te copleșește cu descrieri înzorzonate ale unor întâmplări din viața ei.
Nu te va întreba niciodată ce faci și n-o va interesa vreodată dacă ai chef sau timp să-i asculți palavrele. E genul care vrea mereu să fie în centrul atenției și e dispusă la aproape orice pentru acest statut. Așa de importantă și competentă se crede, încât e în stare să-și aroge munca altora (inclusiv a ta) fără să clipească, doar ca să dea bine în fața șefilor și să culeagă laude. Va trebui să te delimitezi de ea, fiindcă e printre cele mai toxice colege.
Depresiva
E colega care se plânge mereu, în viziunea ei motivele fiind întemeiate, că-i vorba de serviciu, soț, copii, starea vremii și câte și mai câte. N-ar fi o problemă pentru tine, doar că negativismul e distructiv nu doar pentru persoana care îl generează, ci și pentru cei din jur. Efectul? Te stoarce de timp și de energie! Psihologii sunt tranșanți: dacă la început ai tendința să pleci urechea, empatizând cu persoana plângăcioasă, ulterior s-ar putea să preiei din starea ei și să ajungi la fel, fiindcă atitudinea (bună sau rea) e contagioasă.
Așa că, în loc să fii prietenoasă și să le arăți compasiune prin implicarea în discuțiile pe care le provoacă, fii cu ochii-n patru la cei veșnic nemulțumiți, mai ales în privința aspectelor care nu pot fi schimbate (de exemplu, un șef prea autoritar). Dacă n-ai de ales, fă un efort să menții atitudinea cordială, fără a participa efectiv la conversațiile cu pricina.
Șantajista
O recunoști ușor după tonul mieros. În general, are pe limbă tot timpul câte o solicitare în interes de serviciu, orientată adesea către cei pe care îi consideră mai slabi de înger sau spre colegii conștiincioși. Ce vrea ea, de fapt? Are în mod constant nevoie să fie ajutată. Se dă gripată și te sună să o acoperi în fața șefului sau la vreo întâlnire cu superiorii ori își ia liber fără să anunțe chiar în ziua când are loc o ședință importantă.
Șantajista mizează pe emoțiile tale, dar nu se ghidează după emoții, fiind o persoană neimplicată, superficială și profitoare. Mare consumatoare de timp (al altora!), ea îți lasă senzația că ești folosită. Nu-i așa că nu de puține ori ai simțit că lucrezi peste program doar ca să-i acorzi ei o mână de ajutor? Evită, așadar, prieteniile cu acest tip de personalitate.
Bârfitoarea
O colegă care duce vorba de colo-colo este mai periculoasă ca prima pagină a unui ziar de scandal. Riscul apare când tu-i mărturisești secrete foarte personale, legate de familie ori de locul de muncă, iar acestea ajung (adesea distorsionat) la urechile unor persoane nepotrivite, fapt ce te pune aproape fără să-ți dai seama într-o lumină proastă.
Un sfert din angajați au avut un astfel de amic în colectiv, spun statisticile. Dacă ai trecut printr-o experiență neplăcută pe care ea a stârnit-o, e o pierdere de vreme să stai să confrunți bârfele cu realitatea! Fiindcă la serviciu o mică scăpare poate face diferența între respect și jenă, e indicat să păstrezi pentru tine detaliile pe care nu le vrei răspândite prin compania unde lucrezi. Bucură-te de prezența acestei persoane, dar ferește-te să rămâi doar în preajma ei la vreo reuniune profesională! Nu e de încredere, e lașă și nu își asumă acțiunile și vorbele.
Prefăcuta
De obicei, este prima persoană cu care te împrietenești când ajungi la un nou loc de muncă. Te copleșește cu mici complimente în fiecare zi și pare să fie de partea ta. Lucrurile stau exact pe dos, întrucât e ultima pe care s-o treci în lista prietenelor apropiate. Spre deosebire de bârfitoare, care se exprimă zgomotos, prefăcuta alege jocurile de culise, având chiar o influență majoră asupra șefilor. Faptul că-ie extrem de competitivă e un as din mâneca ei, dar un alt mare dezavantaj pentru tine, fiindcă este o fire machiavelică, extrem de abilă în a-și atinge scopurile. Nu-i o persoană de admirat și de aceea n-are ce căuta în cercul tău de prieteni.
Nervoasa
De cum intră pe ușă, critică, împrăștie acuze și își umilește colegii. Psihologii spun că este manifestarea unei furii acumulate ce a scăpat de sub control. Practic, această persoană încearcă să paseze propriile neîmpliniri emoționale în cârca altora și o face știrbindu-le încrederea în ei. Are un singur gând, deși nu-l recunoaște: acela de a apăsa anumite butoane pentru a te determina să te simți oribil, reușind ulterior să te manipuleze ca să faci ceea ce ea dorește.
E o atitudine frecventă în rândul superiorilor, dar întâlnită des și în ierarhia de bază din firmă. Sfatul specialiștilor este să numeri până la zece înainte să-i răspunzi acestei persoane cu aceeași monedă. În această categorie intră colega pasiv agresivă, care își ascunde furia printr-un zâmbet sau printr-o preocupare exagerată. Chiar și când situația e tensionată și cere descărcare nervoasă, ea n-are o expresie pe chip, însă își încleștează dinții. Stai departe de ea!
Potrivit studiilor, peste 75% din femei au o cel puțin o prietenă printre colegele de serviciu despre care nu-și dau seama că este o prezență negativă în viața lor.
Citește și:
Colegii de serviciu: strategie non-conflict
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.11/17.03.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF