
Nu este nici o fericire să rămâi fără job, dar se poate întâmpla oricui. Pentru că nu este o situație inevitabilă și nici o postură fără ieșire am făcut o strategie practică în 10 pași că să știi ce faci după ce rămâi fără job.
Situația în care te afli după ce rămâi fără job este una cu adevărat stresantă, plină de frustrări și deprimantă. Tocmai pentru asta este fundamental modul în care gestionezi situația, ce strategie îți faci și cum te organizezi.
Ce faci după ce rămâi fără job? O strategie în două planuri. Primul plan înseamnă o reevaluare bugetară pe termen scurt, iar altă o strategie pe termen mediu și lung, după care îți oferi o perioada de așa zis „doliu” psihic, esențial în recuperare.
Vorbim despre toate acestea în strategia practică pe care este bine să o urmezi dacă rămâi fără job.
Nu te învinovăți, nu te victimiza. Cele două aspecte sunt cele mai grave posturi în care te-ai putea plasa. De aici până la o depresie majoră este un singur pas. Nu este vină ta și nu ești nici pe departe o victima. Dacă pleci de la această abordare primul pas al strategiei pe care trebuie să o urmezi după ce rămâi fără job a fost îndeplinită. Da, știu, nu este ușor, iar capacitatea de mobilizare pe care o ai tu, față de tine este esențială.
Protejează-te! Este foarte posibil să ți se ceară să semnezi acte. Avocații avertizează că angajatorii, profitând de momentul de șoc, cer oamenilor să semneze tot felul de hărtii. Este fundamental esențial să citești tot ceea ce semnezi să fii calmă și rațională. Citește decizia, citește și clauzele privind desfacerea contractului de muncă pe care le-ai semnat la angajare. Cere amănunte și nu renunța decât în momentul în care totul este legal. Eventual, consultă un avocat. Merită!
Plângi! Este un pas necesar. A rămâne fără serviciu este o dramă, dar din fericire o dramă peste care poți trece, dar ai nevoie de refulare. Așa că plângi și eliberează emoțiile și tensiunea nervoasă. Lasă-te consolata și mângâiată! Nu exagera cu lamentările. Nu te ajută și dacă insisști în rolul de victimă, nu câștigi nimic.
Evaluează-ți bugetul. Pune în balanță necesitățile fără de care nu se poate, fă reduceri, stabilește un buget minim pentru următoarele trei luni și impune-ți să-l respecți. Panică adevărată începe în momentul în care fondurile de rezervă sunt epuizate, nu atunci când faci reduceri de cheltuieli. Cere o suspendare a ratelor la bancă. Unele acceptă această soluție, eșalonează-ți cheltuielile și cere, acolo unde se poate o perioada de grație.
Un job de compomis. O soluție excelentă și pentru buget și pentru moral este un job sub nivelul pregătirii tale, eventual cu jumătate de normă. Interacțiunea cu oamenii este mereu benefică, iar un ban în plus nu strică.
Fă-ți birou acasă. Asta înseamnă calculator, telefon și minim patru ore de muncă zilnic. Trezește-te la ora obișnuită. Bea cafea, fă dus, machiază-te, îmbracă-te și la „muncă”. A caută un loc de muncă este un job în sine care necesită concentrare, planificare și multă muncă. Actualizează-ți CV-ul. Caută oportunități, posibilități, cunoștiinte, persoane care te pot ajută. Folosește internetul pentru a caută vechii colegi, foștii prieteni. Este perioada în care trebuie să fii în priză, atentă, la ce se petrece în jurul tău, la curent cu tot ceea ce mișcă în jurul tău.
Nu te crampona de trecut. Privește această criză că pe o oportunitate. Știu, este greu și mulți vor spune că este o vorba goală. Dar dacă te gândeșți putin o să vezi că am dreptate. Locul tău de muncă era cel care ocupă cea mai mare parte din timpul tău, iar din cauza asta multe din lucrurile care se petrec în jurul tău, și in domeniul tău de interes, pot să-ti scape neobservate. Acum ai timp și toate acestea trebuie privite că fiind provocări.
Privește lucrurile dintr-o altă perspectiva. Aplică pentru joburi din alte domenii, acceptă orice muncă, chiar și cu jumătate de normă. Este posibil să cumulezi mai multe „jumătăți” și să ajungi să câștigi chiar mai mult. O colaborare poate deveni un job permanent când te aștepți mai puțin. Fii conștiincioasă și perseverență și refuză să accepți să te lași pradă decepției indiferent câte răspunsuri negative primești.
Fii gata în orice moment! Să spunem că primeșți un telefon de la un potențial angajator care vrea să te vadă pentru interviu într-o ora. Să nu-ți treacă prin cap să spui „nu”. Hainele pentru interviu trebuie să fie pregătite, iar tu capabilă să ieși din casă în cinci minute. Aici trebuie adăugat și faptul că este obligatoriu să fii pregătită perfect în orice moment pentru un interviu. Imaginează-ți întrebări posibile, în funcție de compania la care ai aplicat. Pregătește răspunsurile. Caută detalii despre compania sau postul la care ai aplicat. Documentează-te, ai încredere în tine și mobilizează-te!
Nu te izola! Să nu faci greșeală de a te izola. După ce rămâi fără job tendința de autoizolare este cel mai rău lucru care se poate întâmplă. Un prieten, un vecin, oricine poate fi intermediarul care să-ți faciliteze obținerea unui nou job.
Să-ți spun un secret esențial pentru ceea ce faci după ce rămâi fără job. Șansele celor care rămân fără job, să-și găsească un nou loc de muncă sunt maxime în primele trei luni, după care această posibilitate scade dramatic. Primele trei luni după ce rămâi fără job sunt esențiale. Așa că tot ce trebuie să faci este să te mobilizezi, să refuzi să cazi pradă depresiei și momentelor de panică (firești și normale) și să dai tot ce poți tu mai bun!
Citește și:
- 6 secrete pentru un interviu de succes
- Colegii de serviciu: strategie non-conflict
- Cei sapte malefici de la birou sau o mica lectie de supravietuire
- Serviciu, casa, copii. De tine cand ai timp?
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
One thought on “Ce faci după ce rămâi fără job. O strategie practică în 10 pași”