Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Ce nu trebuie sa spui la interviu

Ce nu trebuie sa spui la interviu

Fiecare dintre noi a fost la unul sau mai mult interviuri. Acesta este momentul esential in gasirea unul loc de munca. Afla ce nu trebuie sa spui la un interviu, pentru o sansa in plus.
 
Interviul este o analiza a candidatului bazata foarte mult pe simpatie si comunicare directa, unde prima impresie conteaza mai mult ca oriunde in alta parte. Sunt avantajati cei care sunt in stare sa-si expuna personalitatea, cei care trateaza dialogul cu posibilul angajator, cu seriozitate, dar si cei care pun intrebari si dovedesc onestitate si decenta.

Nu vorbi niciodata despre bani la primul interviu. Nu spune “am nevoie de bani”, “sunt leftera”, chiar daca ai venit pe jos la interviu, chiar daca nu ai bani nici pentru un covrig. Despre bani se vorbeste la al doilea interviu, si daca la prima intalnire cu angajatorul esti intrebata despre bani cel mai bun raspuns este sa spui care a fost ultimul tau salariu sau care este acesta.

Nu-ti critica fosta echipa. Este o mare greseala. Treci, fara sa dai amanunte, peste motivele care te-au determinat sa pleci de la fostul loc de munca. La intrebarea: de ce ai demisionat (sau de ce ai fost data afara) de la compania X, raspunsul trebuie sa fie: “criza economica” sau “o conjunctura defavorabila”.

Nu glumi! A folosi expresii populare, din jargon, glume sau injuraturi este total neindicat. Dovedesti neseriozitate. Nu povesti ispravile amuzante ale copilului si nici amanunte de la nunta… chiar daca vine vorba despre asta.

Fii promta si coerenta

Nu intra in amanunte despre familia ta. La interviu sunt inevitabile intrebarile despre familie. Conteaza daca este vorba despre cineva casatorit sau nu, daca sunt sau nu copii in familie, pentru ca toate acestea contureaza profilul celui intevievat. Cu toate acestea nu trebuie sa povestesti totul despre tine. Raspunde simplu daca esti sau nu casatorita, dar fara sa adaugi: “Fac nunta la primavara si intr-un an vreau un copil”.

Nu ezita si nu refuza sa raspunzi la intrebari.
Face o impresia foarte proasta. Raspunde chiar la interbarile care iti displac, foarte promt, dar la final incearca, cu abilitate si calm, sa intorci raspunsul in favoarea ta. Daca simti necesar explica si argumenteaza raspunsul, fara sa te para ca te scuzi. Si, foarte important, nu lasa nimic nelamurit.

Nu fi ironica, dar nici umila. Nu fi ironica si ai grija sa nu faci gafe. In egala masura, nu este deloc indicat sa fii foarte umila. Nu folosi expresi de genul sarut-mana, indiferent daca cel care vorbeste cu tine este de varsa bunicii tale si, in nici un caz, nu-i spune ca seamana cu o o matusa, ori ca mama ta are o bluza la fel.

Nu te lauda. Iti poti enumera reusitele profesionale, e chiar indicat, dar ai grija ca ele sa fie sustinute de referinte, scrisori de recomandare sau alte argumente. Nu te lauda, nu exagera, nu supralicita. Face o impresia foarte rea si dovedeste neseriozitate, lipsa de matruritate si superficialitate.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns