
De când lumea și pământul, au existat indivizi care au fost mai mult sau mai puțin nevoiți să preia conducerea turmei, grupului ș.a.m.d. În principiu, organizarea în grupuri a dus la menținerea speciei respective, inclusiv la homo sapiens. Cum tradițiile se transmit și nu se comentează, avem, așadar, și în zilele noastre o categorie aparte de persoane ocrotite de astre (sic!), și despre care ar fi util să știm câteva detalii pentru a ne fi (poate) mai binișor…
Astfel, dacă șeful tău este…
Berbec:
Trebuie să știi că cel mai probabil a ajuns acolo din greșeală. De felul său alege să lucreze pe cont propriu și nu dispune de răbdarea de a-și înțelege subalternii. Colaborează anevoie, tinde să imprime angajaților același ritm alert ca al lui și așteaptă ca fiecare să se descurce cum poate. Privind totul prin prisma cuvântului „eu“, își imaginează că și ceilalți sunt un fel de berbecuți în stare embrionară. Nu înțelege că oamenii sunt diferiți, ceea ce îi provoacă un comportament dominator. Una dintre metodele folosite de el este provocarea uimirii, ca răspuns la dorința sa de a-și face remarcată persoana și personalitatea, și de a câștiga adepți în „turma“ pe care și-ar dori s-o păstorească.
Taur:
Își dorește un post de conducere deoarece consideră că el este cel mai stăpân pe situație și cu capul pe umeri, apt să îi pună la punct pe cei prea risipitori sau „neintegrați”. Își cunoaște valoarea, poate face față solicitărilor, este foarte rezistent și muncitor, ceea ce așteaptă și de la angajați. Aici trebuie făcută o precizare: pentru el, termenii preferați sunt „subordonați” și „oamenii din subordine”. Dacă funcția îi oferă doar renume și responsabilități, nu îl interesează. Succesul și funcția trebuie să fie susținute de recompense financiare: pentru un Taur, 90% din satisfacții se măsoară în unități monetare și alte 10% în acte de proprietate, atât!
Gemeni:
În primul rând, vei avea un șef vorbăreț și pe care nu îl vei vedea prea des așezat la birou. Deseori, va sta la povești și discuții telefonice interminabile. Când nevoia o cere, va veni în ultimul moment cu soluții rapide de tipul situațiilor de urgență. Are un stil fluctuant de lucru, în funcție de nivelul energiei și inspirației de moment. Dacă știi cum să-ți susții punctul de vedere, va aprecia inteligența ta. Dacă ai o problemă personală, va arăta înțelegere și compasiune, de asemenea. Dar, dacă simte presiunea luării unor decizii radicale și exercitării autorității, mai degrabă va căuta altă ocupație. Nu știi dacă vei lucra prea mult timp sub coordonarea lui, deoarece este foarte posibil să plece din acest post care îl obosește și îl plictisește realmente.
Rac:
Ai putea avea surprize: deși drăguț și dornic de a se atașa de locul de muncă, el poate prelua conducerea și poate institui propriile reguli. Aflat într-o funcție, Racul are același spirit de luptător ca Berbecul, este hotărât și imaginativ. Demonstrează ambiție și își atinge de obicei toate țelurile. Fiind deosebit de atașat de latura materială a vieții, el nu ignoră importanța stabilității financiare și știe să lupte pentru asta. În consecință, dacă ai contribuit la succesul financiar al firmei în așa manieră, încât șeful să aibă certitudinea că va avea, la rândul său, un câștig, ești apreciat; dacă nu, nu-ți va fi prea moale!
Leu:
Mai mult decât alte semne zodiacale, șeful Leu va ști în primul rând cum să își selecteze oamenii cu care lucrează, în așa fel încât el să nu mai aibă nimic de făcut. Este cel mai priceput „selecționer” de specialiști ori talente în devenire; de aceea, ar trebui să te simți mândră că faci parte din echipa lui. Pe de altă parte, este de dorit să îți mobilizezi toate resursele, pentru că îți va cere mult și nu va ceda până nu va primi ceea ce speră de la angajați. Uneori, metodele sale de a conduce pot părea dominatoare pentru subalterni, față de care nu se simte răspunzător dacă le rănește demnitatea. Este, fără discuție, un manager înnăscut, știe să coordoneze întreaga activitate și, mai ales, să dea ordine ce sunt executate fără comentarii.
Fecioară:
Este puțin probabil să ai vreodată un șef Fecioară, dar, dacă totuși se întâmplă, amintește-ți că îl înspăimântă haosul, erorile și dezordinea atât materială, cât și mentală sau morală. Spiritul său de cumpătare îl va determina să nu se lase mânat de ambiție, orgoliu sau oportunism pentru a se afirma. Este posibil să ajungă în vârful ierarhiei datorită autodisciplinei și încrederii pe care o inspiră. Se va preocupa de organizarea eficientă a programului, va stabili reguli (care trebuie respectate întocmai!) și le va cere angajaților seriozitate, dar și disponibilitate către comunicare. Pe scurt, subordonatul său ideal este isteț, curat, punctual și econom – deci clona sa.
Balanță:
Mai degrabă un bun coechipier decât șef, Balanța nu este iubitoarea serviciului la modul general; în consecință, nu are ambiții de promovare, dar caută un job bine plătit și care să n-o solicite prea mult. Dacă accidental deține o funcție de răspundere, va face uneori concesii supărătoare pentru ea, dar avantajoase pentru subordonați, doar din dorința de a evita nemulțumirile. Va căuta însă ca destul de repede să iasă din acel rol. Luarea deciziilor, sancțiunile, modificarea unei strategii, toate acestea o stresează și o determină să caute un alt job. Va fi dificil pentru angajați să spere că șeful Balanță va ști să obțină profituri mari și, în consecință, salarii bune.
Scorpion:
Cu totul diferită este situația în cazul Scorpionului, care nu urmărește decât să preia puterea într-un fel sau altul. De o ambiție nemăsurată și mereu vigilent, își va observa și evalua angajații căutându-le punctele vulnerabile, pentru a obține de la ei cât mai mult și a le oferi cât mai puțin – spre deloc, dacă se poate. Șeful Scorpion are mania de a schimba toate regulile stabilite de predecesori și foarte probabil va schimba și personalul. Cere enorm de mult de la angajați și doar cei care sunt suficient de încăpățânați, rezistenți, competitivi sau pe care el însuși îi consideră utili vor rezista pe baricade. În general, conduce singur, nu are încredere în coechipieri și se folosește de orice mijloace pentru a obține avantaje doar pentru sine.
Săgetător:
E greu de găsit un șef Săgetător: el evită o astfel de postură și, de cele mai multe ori, își dezvoltă propria afacere. Dacă se întâmplă să lucrezi pentru el, e bine să știi că nu va ezita să te critice când ți-e lumea mai dragă sau să te plătească în produse dacă afacerea nu mai merge atât de bine. Ori te trezești că te-ai angajat croitoreasă și peste trei luni firma la care lucrezi se ocupă cu amenajări de spații verzi. Capacitatea de a se răzgândi a Săgetătorului este imensă – așadar, dacă vrei să ieși la pensie liniștită, e mai bine să cauți o instituție publică. În subordinea lui, vei avea surpriza să constați că regulile sunt aleatorii, că „micile înțelegeri” rezolvă marile probleme și că, în general, scopul scuză mijloacele.
Capricorn:
Este greu să ajungi să lucrezi pentru un Capricorn. Pe de o parte, fiindcă se pricepe să execute aproape toate sarcinile unui întreg colectiv de salariați, iar pe de alta, fiindcă va trebui să ai o pregătire atât de bună (dar nu mai bună decât a lui!), încât să-l poți impresiona cu multitudinea competențelor tale. Probabil vei avea de acoperit mai multe posturi și vei primi un singur salariu (mic), pe care ți-l va oferi cu aerul unui câștig nesperat la loto. Este inutil de adăugat că vei avea de suportat veșnice verificări și examene de competență, că vei simți continuu cât de puțin pregătită ești și ce somitate în materie ai în față. Dar, dacă accepți situația, vei avea un job pe termen lung… sau până când va apărea cineva care va accepta să lucreze în locul tău gratis.
Vărsător:
Și el angajează rar. În posturi de conducere nu prea îi place să fie, pentru că asta presupune responsabilități. În concluzie, dacă totuși ți-e șef, nu poți decât să speri că vei avea suficientă prezență de spirit ca să intuiești ce dorește de la tine, când anume și în ce fel, pentru că de multe ori uită să-ți spună ce vrea, dar își amintește să-ți ceară. O particularitate a sa este că îi consideră adesea pe ceilalți insuficient pregătiți și chiar ușor lipsiți de inteligență, dar îi acceptă ca subordonați pentru a se pune pe sine în ipostaza de reper, dascăl sau mentor. Deși este capabil să susțină o activitate profitabilă financiar, nici el nu va oferi salarii foarte mari.
Pești:
Un alt nativ pentru care jobul nu reprezintă neapărat o rampă de lansare către succes. În ciuda resurselor interioare mari, el nu încearcă să se evidențieze și de multe ori nu prea i se recunoaște autoritatea. Este tolerant și înțelegător cu angajații, dar preferă să lucreze pe cont propriu. Îl descumpănesc și îl afectează emoțional problemele salariaților, schimbările care au loc în mod neprevăzut și, chiar dacă este foarte devotat activității pe care o desfășoară, deseori consideră funcția împovărătoare. Atitudinea recalcitrantă sau rebelă a unui subordonat îl aduce la disperare sau, în mod neașteptat, la crize de furie. Un lucru e limpede: nu se simte bine în această postură!
Citește și:
Articol preluat din ediția de noiembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Melania Marin
Foto: pixabay