Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cristina Sava: Nu m-am gândit niciodată că n-aș reuși

Cristina Sava: Nu m-am gândit niciodată că n-aș reuși

Sub aspectul de fragilitate, tinerețe și de frumusețe, se află o femeie hotărâtă, bine pregătită, decisă să meargă mereu până la capăt, în ciuda oricăror obstacole. Cristina Sava este manager de marketing și comunicare al postului de televiziune Kanal D.

Poate că un canal TV tânăr, dinamic avea nevoie tocmai de o persoană pe măsură pentru a-l reprezenta. Orele multe petrecute la birou nu i-au știrbit feminitatea. Dimpotrivă, este o plăcere să o privești și să o asculți. Am stat de vorbă cu Cristina și iată ce ne-a dezvăluit…

Cine sunteți dvs., dna Cristina Sava?

O combinație ușor bizară de visător cu rațional. Îmi plac oamenii, mă inspiră întotdeauna poveștile lor, îmi place să descopăr mereu lucruri noi trecând dincolo de straturile superficiale, întotdeauna caut să ajung la esență. Simt că norocul e de partea mea și asta pentru că văd partea frumoasă a vieții. Sunt o optimistă lucidă, informata (râde). Îmi plac provocările, mă fac să caut soluții, să fiu creativă. Toate acestea se leagă și cu traseul meu profesional, care nu este întâmplător.

Cum ați ajuns să lucrați în domeniul marketingului și al comunicării? A fost o opțiune personală sau așa v-a dus viața?

A fost o opțiune personală, am simțit că mi se potrivește, deși nu știam foarte multe despre acest domeniu la momentul respectiv – eram destul de mică, iar marketingul nu luase amploare la vremea aceea. Apoi, a urmat firesc pregătirea în acest domeniu.

Credeați sau visați în adolescență că o să ajungeți atât de departe din punct de vedere profesional?

Nu cred că mi-am propus atât de categoric în adolescență să ajung departe, însă în tot ceea ce am făcut m-a ghidat mereu un gând: să încerc să fiu cât mai bună în orice domeniu aș alege. Mi-am dorit să-mi construiesc pas cu pas o carieră care să mă reprezinte și care să-mi dea libertatea să mă exprim.

Ce considerați că v-a ajutat cel mai mult în reușita dvs.? Familia, școala, autodeterminarea, persoanele întâlnite pe parcurs…

Încăpățânarea (râde). Profesoara de română din școala generală a fost un role-model la vremea respectivă: am admirat-o ca profesionist, mi-a insuflat și dezvoltat pasiunea pentru limba și literatura română, de altfel am și absolvit Facultatea de Litere. Revenind la încăpățânare sau autodeterminare, ca să fiu mai „PR – oriented la adresa mea” (râde), cred că a fost și este un motor esențial, nu mi-am pus niciodată problema că n-aș reuși, mereu există o soluție, atât timp cât ești dispus să o vezi.

Ce considerați a fi cel mai important în această branșă?

Să înțelegi oamenii, să le cunoști așteptările și să poți empatiza cu ei astfel încât să poți dezvolta o comunicare relevantă pentru targetul tău și să ai rezultatele scontate. La fel de importantă mi se pare și onestitatea, atât în relația cu oamenii din branșă, cât și față de publicul tău, doar în felul acesta îi poți câștiga respectul și îl poți atrage de partea ta.

Reușiți să vă uitați la televizor ca un simplu privitor? Sau păstrați mereu un ochi critic?

Constant verific ce a mai făcut concurența, o preocupare permanentă este să descopăr ce se mai întâmplă pe canalele internaționale. Prin natura profesiei, sunt conectată la tot ceea ce se întâmplă la Kanal D, iar acasă mă uit ca un simplu spectator la serialele turcești, cum ar fi „Furtună pe Bosfor”,  „Suleyman Magnificul” etc. Cu atât mai mult trebuie să fiu informată despre producțiile noastre turcești cu cât sunt întrebată mereu de familie și prieteni ce se mai întâmplă în episoadele următoare, dar rezist mereu tentației de a divulga deznodământul, doar fac teasing (râde).

Care sunt emisiunile dvs. preferate?

Îmi plac serialele turcești pentru că sunt „slices of life”, au substanță și prezintă diferite perspective, de la familie până la cultură și tradiții. „Asta-i România” e o emisiune de suflet, este despre oameni și poveștile lor. Emisiunea are o componentă socială prin care ne propunem să schimbăm în bine viața comunităților din România prin diverse campanii de conștientizare cum ar fi cea pe care am avut-o de Paște, „Să facem lumină”, prin intermediul căreia am instalat panouri solare în câteva dintre gospodăriile izolate rămase fără curent electric. Surprinzător și trist în același timp, în România anului 2016 încă sunt aproximativ 100.000 case fără electricitate.

Cum se explică succesul serialelor turcești?

Încă de la intrarea Kanal D pe piața românească le oferim spectatorilor noștri cele mai bune seriale turcești, iar ei ne răsplătesc cu fidelitatea lor. Cred că succesul lor se datorează producțiilor complexe, cu povești de viață extraordinare, personaje foarte bine conturate, intrigă bine articulată, decoruri și locatii impresionante. Serialele turcești reprezintă un portret autentic al familiei, cu tradiții și obiceiuri locale, o incursiune în istorie, dar și în prezent.

Ce i-ați recomanda unei tinere aflate la început de carieră?

Să nu renunțe la visul ei, să muncească pentru a-l îndeplini, cu seriozitate și încredere în forțele proprii și să nu-și trădeze principiile de viață. Iar pasiunea este un ingredient cheie.

Au fost și momente mai dificile probabil… V-ați gândit vreodată să renunțați?

Bineînțeles că în viață apar tot felul de situații dificile, însă aceasta este o provocare: să le faci față și să reușești în condiții complicate. Satisfacțiile sunt mult mai mari când știi că lucrurile nu au fost tocmai simple, dificultățile te formează, te ajută să te cunoști mai bine. Nu m-am gândit niciodată să renunț, îmi place foarte mult ceea ce fac, în plus, încăpățânarea de care spuneam mai devreme și-a făcut mereu apariția în astfel de situații.

Care considerați că e lecția învățată în urma acestui parcurs?

Să nu te ia valul, să rămâi cu picioarele pe pământ și să nu uiți cine ești cu adevărat.

Regretați ceva, ați fi făcut altfel ceva anume?

Nu aș putea spune că am regrete. Sigur, privind retrospectiv, sunt lucruri pe care le-aș fi putut face diferit, dar cred că cel mai important este să reușești să-ți păstrezi obiectivitatea, să încerci să iei cea mai potrivită decizie în contextul dat și să înveți ceva pe parcursul călătoriei. Cred că suntem suma experiențelor noastre și tot ceea ce facem reprezintă cărămizile care ne consolidează caracterul.

Ce înseamnă relaxarea pentru o femeie atât de ocupată și de rafinată?

Mulțumesc pentru compliment (zâmbește). Momentele de relaxare sunt foarte prețioase, oricât de scurte ar fi, mai ales că munca într-o televiziune nu are niciodată un program clasic de la 9 la 18. Mereu poate să apară ceva, sunt tot timpul conectată, nu mă despart de telefon aproape deloc. Dar încerc să mă bucur măcar 10 minute dimineața de o cafea pe terasa mea, alături de cele două cățelușe pupăcioase, Eva și Elsa. Îmi place să-mi petrec timpul liber cu prietenii mei, în weekend grădinaresc sau fug într-un city break. Dar trebuie să recunosc că sunt o norocoasă, toți ne simțim în Kanal D ca într-o mare familie, am o echipă minunată, cu oameni creativi și determinați și asta mă ajută să nu simt cu adevărat presiunea unui job solicitant.

Mai există timp de viața personală când profesia este atât de solicitantă?

Aceasta este adevărata provocare (râde). Cred că viața personală și cea profesională se pot susține și potența reciproc astfel încât să te poți simți împlinită.

     5 întrebări-fulger

Ultimul film care m-a impresionat a fost…

“Inception”

Ultima carte citită care m-a pus pe gânduri este…

Nu e ultima, dar e cea preferată: “Un veac de singuratate”, Gabriel Garcia Marquez

A fi femeie înseamnă…

“Pisica pe acoperișul fierbinte” (zâmbește)

Plăcerea „vinovată”…

Oscilez între hamburger și eclere cu ness. Ambele (râde)

Citește și:

Irina Alionte: Afaceri din vremea studenției

Marina Constantinescu: Vreau să cred că lumea se trezește

Jucării cu viață

Articol preluat din ediția de august 2016 a revistei Femeia.

Autor: Cătălina Oprea

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns