Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cristina Stoica: Strecor o notă ludică în creațiile mele

Cristina Stoica: Strecor o notă ludică în creațiile mele

Nu mulți au auzit de metal clay. Este un lut care constă din particule de metal, un liant și apă. Lutul se modelează, se usucă și se arde. În timpul arderii, liantul dispare și rămâne metalul pur. Aceasta este o tehnică nouă în România, iar Cristina Stoica nu doar realizează bijuterii demne de lăsat moștenire generațiilor viitoare, ci poate și preda cursuri de creație celor pasionați deopotrivă de modelare și bijuterii.

Cum ați descoperit pasiunea pentru bijuterii?

Mi-am petrecut copilăria la Viena și obișnuiam să mă plimb cu mama pe Kärntner Strasse admirând superbele vitrine cu bijuterii. Mă atrăgeau ca un magnet! Cred că atunci s-a născut pasiunea mea pentru bijuterii.

Din ce creați bijuteriile?

Eu lucrez cu un material special, metal clay, numit în română argilă de metal. A fost inventat în 1990, în Japonia. Este un lut asemănător plastilinei, dar mai moale, în care sunt înglobate particule de metal (argint, aur, cupru sau bronz). Lutul mai conține un liant și apă. Acest material se poate prelucra prin diferite tehnici de modelare. După ce s-a uscat, se arde cu ajutorul lămpii de lipit sau într-un cuptor special. În timpul arderii, liantul dispare și rămâne metalul pur.

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le-a oferit crearea bijuteriilor?

Plăcerea și mândria că am realizat ceva cu mâinile mele, ceva imaginat de mine și realizat după dorința mea, ceva ce stârnește admirație și uimire. Consider că orice haină, fie ea cât de simplă, poate fi înnobilată de o bijuterie. Pentru mine, bijuteriile sunt mult mai importante decât hainele. Întotdeauna mi-am dorit să fac bijuterii și sunt fericită că mi-am realizat acest vis.

Aveți o bijuterie de suflet? Care este povestea ei? 

Bijuteria mea de suflet este un pandantiv din argint pur și fuziune de sticlă, realizat la un workshop cu Corina Gheorghe, singurul senior instructor de metal clay din România. Corinei îi datorez tot ce am învățat în materie de bijuterii. L-am botezat „Klimt” fiindcă l-am realizat în stil Art Nouveau, un stil foarte drag mie. Klimt este de altfel pictorul meu preferat. La acel workshop am învățat cum să realizez fuziunea din sticlă de Murano și sticlă dicroică și cum să folosesc seringa de argint.

E mai mult business sau mai multă pasiune? În ce măsură?

La început a fost doar pasiune, dar cu timpul s-a transformat și în business. De curând, am absolvit și cursul de certificare ce îmi permite să predau tehnici de realizare a bijuteriilor din metal clay și mă bucur că pot face cunoscută această artă în România. Mă consider norocoasă că am reușit să-mi transform pasiunea pentru bijuterii în business și nu aș putea să mă ocup de un business fără să pun pasiune în el.

Ați avut momente grele în viața de creator de bijuterii? Care au fost și cum le-ați depășit?

Momente grele au fost și vor mai fi. Când lucrezi cu o tehnică nou învățată, nu este simplu, trebuie să ai multă răbdare și perseverență. Dar nu m-am lăsat descurajată niciodată.

Cum v-ați caracteriza propriile bijuterii și ce credeți că le deosebește de cele ale altor designeri?

Argila de metal este un material versatil, care îmi permite să creez bijuterii organice. Îmi place să captez forme din natură cu ajutorul mulajelor sau să realizez o replică fidelă a unei frunze, de exemplu, cu ajutorul pastei de argint aplicate pe ea. De asemenea, îmi place să strecor o notă ludică în creațiile mele.

Ce înseamnă să fii unic?

Să exprimi ceea ce vine din interiorul tău, să ai toți receptorii deschiși pentru stimulii din jurul tău și, nu în ultimul rând, să crezi în tine și în ceea ce faci.

Care sunt sursele de inspirație?

Natura, arta și orice ce îmi trezește o emoție. Am multă imaginație, singurul lucru de care duc lipsă este timpul care să-mi permită să realizez toate ideile care mi-au trecut prin cap. Practic, nu eu caut sursele de inspirație, ci ele vin spre mine.

Ce presupune designul bijuteriilor? Care sunt pașii pe care îi urmați în crearea lor?

Mai întâi, îmi imaginez o piesă, apoi o schițez pe hârtie, stabilind toate detaliile: forma, componentele, materialele utilizate și tehnicile. Apoi pregătesc argila de metal, o modelez și o pun la uscat. Dacă e cazul, montez pietre. Urmează o etapă de prefinisare. După aceea, coc piesa în cuptor. Ultima etapă este finisarea ei: periere, antichizare, lustruire etc.

Cum arată purtătoarea ideală a bijuteriilor dvs.?

Purtătorul (am realizat și butoni, și inele pentru bărbați) sau purtătoarea ideal/-ă este o persoană care nu este interesată neapărat de ce este la modă, ci își cultivă propriul stil. Este o persoană inteligentă, deschisă, sigură pe sine și cu mult umor.

Care a fost cea mai surprinzătoare bijuterie pe care ați creat-o pentru o comandă specială? 

Cea mai surprinzătoare bijuterie este pandantivul „Pânză de păianjen cu rouă pe o frunză”. Sursa de inspirație a fost o imagine din natură pe care am încercat s-o captez. Frunza am realizat-o din cupru, fiindcă am surprins imaginea toamna. Plasa de păiajen am realizat-o cu ajutorul seringii de argint și am montat pietre Cubic Zirconia care simbolizează roua. Păianjenul este realizat din sârmă de argint și mărgele negre. El se urcă pe un lănțișor de argint către plasa lui. 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Corina Matei
Foto: arhiva personală, Radu Vintilescu

Comments

comments

Lasă un răspuns