
Sofrologia este o combinație de metode orientale (yoga, zen) și occidentale (fenomenologie, psihologie), scopul fiind instalarea „stării de bine fără motiv“. Tehnica de relaxare mi-a fost explicată de psihologul Lorena Luchian, specialist în sofrologie.
„La modulul de piele, când mă concentram, mi s-a făcut pielea mai fină“, îmi povestește ea. Primul meu gând a fost că nu poate fi atât de simplu să te sustragi de la tratamente cosmetice scumpe care dau rezultate doar aplicate în timp. Am aflat pe urmă că „tratamentul“ nu e „ieftin“: detașarea, când stresul e stres cronic, presupune un efort dificil de deprins.
Știința conștiinței
„Sofrologia e o metodă de scanare a propriului corp. Îți privești corpul din interior ca să vezi ce semnale îți dă. Devii mai conștient de emoții, sentimente, gânduri și valori, iar asta te ajută să-ți îmbunătățești calitatea vieții“, spune Lorena. Cu alte cuvinte, noi stăm în corp, dar mintea este fluidă, gândurile zboară în viitor și în trecut, iar asta atrage emoții. Când sunt negative (îngrijorări, anxietăți), corpul le percepe ca și cum s-ar întâmpla acum! Menținute un timp îndelungat, gândurile negative sunt otravă pentru organism. Aici, intervine sofrologia. „Când te observi pe tine, lucrurile se schimbă, fiindcă nu te mai identifici cu emoțiile negative, devii observatorul, așa cum zicea Eckhart Tolle în «Puterea prezentului». Când îți redirecționezi atenția către respirație și îți dai seama că respiri superficial atunci când te enervezi, încearcă să respiri abdominal și starea ta de spirit se va modifica pozitiv. Asta înseamnă să stai în prezent, în corpul fizic“, spune Lorena. De ce face rău să „rătăcești“ atât timp cât te gândești la o vacanță? „Visurile ajută, dar trebuie să te întorci în prezent.“ Etimologia greacă a cuvântului explică esența sofrologiei (sos = armonie, phren = conștiință, logos = știință), echilibrul spiritului.
Cum decurge o ședință
Oamenii apelează la sofrolog pentru probleme legate de anxietate, insomnii, stres cronic, hipertensiune, migrene sau suferințe oncologice. „Cei care vin trec printr-o perioadă când nu mai știu ce să facă, fie că e vorba de griji privind relația, de suprasolicitare la serviciu, de școală sau chiar de soacră.“ Vizita la sofrolog nu necesită o pregătire prealabilă, iar exercițiile nu sunt deloc complicate. „Se fac pe scaun sau în picioare și, odată învățate, pot fi efectuate oriunde, oricând, în autobuz, în mașină, în parc, acasă“, îmi explică Lorena. Specialistul rostește anumite cuvinte-cheie („devii conștient de partea superioară a corpului, de cap etc., de senzațiile fizice care apar“), cu scopul de a te lăsa pe tine să experimentezi ce nu știai că ai, să te descoperi, să-ți valorifici resursele. Se obține o relaxare musculară profundă, ce favorizează detensio-narea emoțională și atingerea unei stări de calm. Ședințele durează 50 de minute și au loc o dată pe săptămână. „După 5-6 ședințe, încep să se simtă mai bine și nu mai vin, fiindcă reintră în tumultul vieții, dar ideea e să determini pacientul să le practice singur, să integreze exercițiile în viața lui, să-și facă timp pentru el.“ La final, ți se cere o fenodescriere, adică vei nota sau vei descrie verbal tot ce ai simțit. „Dacă vrei ca schimbarea să fie durabilă, trebuie să le practici în fiecare zi. Când respirăm corect (abdominal), nu putem fi stresați. Cei care respiră superficial nu-și dau seama că sunt într-o permanentă stare de surescitare. Ajută chiar și câteva minute de respirație conștientă dimineața, înainte să pleci, ca să-ți oxigenezi tot corpul, să trimiți informație vitală celulelor“, explică ea. Unii mai sceptici nu se lasă convinși prea ușor că-și vor rezolva problemele cu ajutorul sofrologului. „Cei care nu cred pot să încerce un exercițiu simplu: stând pe un scaun, îți pui ambele mâini pe genunchi, după care te concentrezi 2-3 minute doar pe mâna dreaptă, îți conștientizezi palma, degetele, încheietura mâinii, dosul palmei, observi ce se întâmplă, apoi compari.“
Exerciții de detașare
Practicate regulat, exercițiile contribuie efectiv la așa-numita remode-lare a creierului și influențează pozitiv biochimia organismului. „Efectele dăunătoare ale stresului sunt eliminate treptat, pentru că începi să fii mai atent la ce se întâmplă cu corpul tău, devii mai puternic din punct de vedere emoțional și nu mai reacționezi ostil mediului. Devii mai lucid, stăpân pe tine. În mod conștient, e o chestiune de alegere să fii prezent. Câte persoane nu uită din cauză că nu sunt cu mintea sută la sută în prezent, nu fiindcă ar avea probleme de memorie?“ Sofrologul ne îndeamnă să învățăm de la copii – ei sunt implicați cu totul acolo când se joacă.
De ce acest domeniu
Prima oară a luat contact cu sofrolo-gia în timpul facultății, când a aflat că reprezintă „cucerirea unei stări deosebite de conștiință, un nou echilibru între cele trei instanțe majore ale omului (trup, mental și spirit) cu ajutorul unor tehnici speciale“. În urmă cu patru ani, s-a intersectat din nou cu domeniul în timpul documentării pentru un articol. „Mi-am dat seama că nu există bibliografie în limba română. Așa am găsit școala cu predare în limba engleză la Geneva, pe care am decis rapid că vreau s-o urmez“, îmi povestește cu entuziasm. Acolo, a învățat „zâmbetul sofrologic“, pentru a-l împărtăși cu cei care-i trec pragul. „În Franța, Elveția, Spania, se practică și în spitale, este utilizată pentru femeile care se pregătesc de naștere, precum și în domeniul sportiv, fiindcă îmbunătățește starea de spirit înainte de competiții.“
Principiile sofrologiei
Pe scurt, iată pe ce se bazează această fascinantă disciplină:
- Acționează și gândește pozitiv! Te concentrezi pe ce vrei și poți să faci. În general, lumea vorbește despre ce nu poate să facă.
- Sofrologia pune accent pe corpul fizic și momentul prezent. În timpul exercițiilor, devii conștient de senzațiile fizice care apar.
- Ia lucrurile așa cum sunt ele în acel moment (nu ce crezi că este acolo), fără să adaugi părerea, credința, subiectivitatea despre un anumit lucru!
Articol preluat din ediția de martie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Mircea Popa
Make-up: Ioana Cristea
hair: Iulian Urlan