Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cum ceri o majorare de salariu si care este cea mai buna abordare

Cum ceri o majorare de salariu si care este cea mai buna abordare

De ce o fi asa de greu sa ceri un salariu binemeritat? Doar muncesti pentru el! Esti dedicata trup si suflet companiei tale. Ai la activ ore nenumarate peste program, proiecte dificile cu care colegi mai putin motivati n-ar fi indraznit sa se masoare; ai facut o multime de sacrificii pentru firma asta.

Din pacate, putini sunt sefii care ofera din proprie initiativa mai multi bani. Si atunci, ce faci? Cum te duci sa ceri o marire de salariu? Ca trebuie sa recunoastem: teama e mare, indiferent cat de justificata e cererea. Dar poti sa treci peste ea, daca stii exact ce ai de facut ca sa nu dai gres.

In primul rand, ai incredere in tine

Trebuie sa fii convinsa ca vrei acea marire de salariu. Majoritatea oamenilor se multumesc cu firimiturile de la masa altora si nu au curajul sa ceara ce li se cuvine. N-ai de ce te teme. Daca stii sigur ca meriti mai multi bani, du-te si cere-i. Cel mai rau lucru care ti se poate intampla este un amarat de refuz.

Nu toti te cred indispensabila

Dar fiindca tu te crezi buricul pamantului, nu inseamna ca si colegii (sa nu mai vorbim de sef) sunt de acord. Inainte sa pretinzi ceva, strange dovezile care te recomanda la mai mult. Fa o recapitulare mentala a realizarilor tale din ultimele 6 luni. Daca nu iti vine in minte nici un succes, e mai bine sa amani cererea ta. Dar daca ai la activ cateva realizari majore, cauta sa le pui in valoare pe una bucata (sau 100, depinde de cat esti de „tare”) foaie de hartie intr-o prezentare gen CV.

Fa-ti reclama, cand ai cu ce

Daca o idee de-a ta a dat roade ajutand firma sa castige bani, sa fie mai prospera, asuma-ti creditul pentru ea. Vino cu documente concrete, cu cifre precise. In afaceri, o documentatie solida e vitala.

De asemenea, poti sa iti „revinzi” abilitatile si pregatirea (cele din CV-ul cu care ai obtinut postul, plus training-urile facute pe parcurs). Sau sa iti uluiesti seful cu cateva propuneri de proiecte la care lucrezi pentru imbunatatirea performantelor companiei.

Poti glumi chiar cu cateva mail-uri, memo-uri pe care le-ai primit cu diverse ocazii si in care colegii/superiorii iti spun cat esti de grozava. Oricum, tine minte: nu porni la drum fara un solid raport scris pe care sa te sprijini.

Obtine feed-back-ul unei persoane apropiate

Da acest „dosar de prezentare” a performantelor tale unui prieten care lucreaza in acelasi domeniu (dar nu unui coleg de serviciu). Sotul sau un membru al familiei iti poate fi de ajutor. Ideea e sa iti prezinti realizarile tale cuiva care te cunoaste bine si care te poate ajuta cu o parere obiectiva.

Afla cat valorezi

Care este salariul standard in domeniul in care lucrezi? Cauta documente la diversele asociatii profesionale, studiaza statisticile nationale de profil; intreaba-ti prietenii care lucreaza pe acelasi profil la alte firme (sau chiar in compania ta – daca politica companiei nu spune ca salariile sunt top secret). Poti consulta si anunturile cu oferte de locuri de munca si agentiile de recrutare.

Afla politica salariala a firmei

Mariri salariale se dau in functie de meritele fiecaruia? Sunt salarii batute in cuie? Se dau prime in functie de performanta? Ai nevoie de toate aceste elemente pentru marea intalnire. E bine sa tinteste sus; cu 5-10 % mai mult decat vrei sa obtii. Dar decide-te pentru o suma realista.

 

Sincronizarea perfecta

Ideal e sa lovesti imediat dupa ce ai repurtat un succes rasunator, inainte ca acesta sa-ti piarda lustrul in ochii sefului. Sau cand ti se pun in spate mai multe responsabilitati. Faci mai multe, e normal sa primesti mai multi bani. Ai timp sa faci cat mai multe „fapte bune” si sa iti construiesti o pledoarie castigatoare. Insa daca esti nou angajata, trebuie sa astepti 6 luni inainte sa ceri mai multi bani. Daca firma are probleme financiare, daca sunteti in recesiune economica, e clar ca trebuie sa amani discutia.

Tine cont si de aceste alte cateva detalii la fel de importante atunci cand vrei o marire de salariu

Nu te justifica

Nu spune la ce iti trebuie banii. Sa achiti ratele, sa iti iei masina, sa dai inapoi imprumutul de la un prieten, ca sotul a fost concediat… Cine n-are nevoie de mai multi bani ? Compania nu este interesata de nevoile tale, ci de valoarea ta.

Nu fi irationala, imatura, pripita

Daca seful simte la tine unul din aceste „pacate”, iti inchide gura imediat. Cand Politia te trage pe dreapta, lacrimile nu ajuta. In schimb, o abordare profesionista conduce ambele parti spre un compromis fericit.

Nu cere un salariu „cat are colega mea, Maria”

Chestia asta ii enerveaza pe angajatori mai mult decat orice altceva. Seful nu va mai sta sa iti explice ca Maria castiga mai mult decat tine pentru ca are mai multa experienta, abilitati, educatie (chiar daca face aceeasi slujba). In schimb, va crede ca ti-ai bagat nasul unde nu iti fierbe oala si ca nu e prudent sa iti incredinteze informatii importante, confidentiale.

Nu ameninta cu demisia

… decat daca nu esti hotarata sa iti pui in gandul in aplicare. Bluff-ul este pentru pocher. Sunt sanse ca seful sa te invite sa iti urmezi visele in alta parte. Si chiar daca nu te da pe usa afara, el stie deja ca esti la vanatoare de slujbe si ca nu poate conta pe loialitatea ta.

Cum procedezi cand raspunsul este NU!

Daca a fost un „nu” moale, e important sa ramai increzatoare, fara sa pari aroganta. Intreaba de alte compensatii, cere feed-back, intreaba ce ai putea face pentru a te califica pentru o marire de salariu. Gandeste-te ca asta nu a fost decat inceputul discutiei si programeaza-ti o alta intalnire pentru a o relua cand vei avea mai multe fapte bune la activ.

Daca raspunsul e un „nu” hotarat si batut in cuie, n-ai incotro: trebuie sa-l accepti. Evident, nu este raspunsul pe care il voiai, dar exista modalitati de a trata si o astfel de situatie. Spune ca vei intreba la un nivel superior. Dar pe fata! Fara ascunzisuri. (Nu te gandi ca daca te duci la seful cel mare, superiorul tau direct nu va afla.) Si nu uita, daca firma angajatoare nu te apreciaza la adevarata ta valoare, poti oricand sa iti muti talentele in alta parte.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns