Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Cum manevrezi banii: cheltuitoarea

Cum manevrezi banii: cheltuitoarea

Si ce daca ai un dulap plin cu posete? Meriti geanta aia noua! Iti place sa-ti uimesti prietenii cu cadouri extravagante, iar daca achizitionezi si o casa si o masina, jubilezi cand ii lasi cu gura cascata. Nu refuzi cand ti se ofera o propunere de investitii.

Sa cumperi e o placere reala, o pasiune aproape fizica – si asta ajuta cheltuitoarele sa se simta importante, iubite si apreciate. Nevoia de afectiune sau de aprobare vine din faptul ca poate au avut parinti mai stransi la punga sau au suferit anumite lipsuri in copilarie. Vocea lor interioara le spune neincetat: „Merit placerea asta si nu o sa mi-o refuz!”.

Cheltuitoarele veritabile sunt in cautarea unui standard, a unui statut social care asociaza luxul material cu increderea de sine. Isi pot permite sau nu, nu conteaza: geanta aia de la Prada le procura respectul anturajului si, prin urmare, un loc ravnit pe scara sociala.

PUNCTE FORTE

  • Stii sa traiesti clipa de fata, sa savurezi placerile si sa te bucuri de viata.
  • Esti prima care da tonul la cumparaturi si nu te-ai zgarci vreodata sa faci un cadou scump cuiva drag.

SLABICIUNI

  • Ai tendinta de a-ti depasi cu mult bugetul lunar. Storci pana la ultimul banut de pe cartea de credit si ai o frana mentala fata de termenul „a economisi” – lucru care duce incet, dar sigur, la mari impasuri financiare sau la un dezastru la pensie.

STRATEGIA TA
Pentru a mentine finantele sub control, mai intai trebuie sa depistezi ce-ti influenteaza comportamentul. Cheltuitoarele nu trebuie sa-si umple „golurile emotionale” cu bunuri materiale; construieste-ti increderea in tine in alte moduri – participa la un program de voluntariat sau practica un sport care-ti place. Dar cel mai important lucru e sa iei controlul asupra situatiei tale banesti.

  • Primul pas e sa-ti spui ca nu trebuie sa cheltuiesti pentru a-ti dovedi tie si celorlalti ca o duci bine. La un nivel mai practic, impune-ti limite si repecta-le.
  • Tine un jurnal al cheltuielilor lunare, ca sa vezi unde zboara banii si cum poti face economii.
  • Imparte salariul aferent fiecarei luni; renunta la cartile de credit; daca ai datorii mari, restrictioneaza accesul la cont – lucru care te obliga sa scoti saptamanal sau lunar numai o suma stabilita initial.

CU CINE TE INSOTESTI

  • Compatibilitati: strangatorul, maestrul in finante.
  • Incompatibilitati: cheltuitorul, risipitorul.

Strangatorii (care te ajuta sa te abtii de la cheltuit) si maestrii in finante (care te sprijina sa atingi obiectivele pe termen lung) iti vor da echilibru. El poate plati facturile in timp ce tu poti face investitiile – un mod pozitiv de a administra banii. Dar doi cheltuitori la un loc?! E o reteta sigura pentru datorii imense, ca si combinatia cheltuitor-risipitor.

Comments

comments

Lasă un răspuns