Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > Cum manevrezi banii: chibzuita

Cum manevrezi banii: chibzuita

In timp ce unii vad banii ca pe un mod de a cumpara lucruri noi, persoanele chibzuite ii considera un mijloc de a obtine siguranta. Nu te simti pentru nicio clipa stabila din punct de vedere banesc. Oricat de mult ar avea, o „strangatoare” are senzatia ca o miscare gresita sau un dezastru neasteptat o va ruina.

PUNCTE FORTE

  • Te incadrezi cu usurinta in bugetul lunar. Nu ti-e greu sa te limitezi la cheltuielile absolut necesare si nu vei risipi banii pe lucruri inutile, excentrice sau pe rate nesfarsite la banca.
  • Esti o maestra a chilipirurilor, care se imbraca bine cu bani putini. Organizezi reuniuni de „schimb vestimentar” cu prietenele tale, in care va daruiti una alteia hainele pe care nu le mai purtati.

SLABICIUNI

  • Grija pentru ziua de maine te face insensibila la farmecul celei de azi. Te framanti zile in sir si nu te poti hotari sa cumperi ceva chiar daca-ti place… Si gandurile aste te vor obosi la un moment dat. Sau ajungi sa regreti ca anul trecut pe vremea asta nu ti-ai cumparat perechea aia de pantofi…
  • Esti cam conservatoare cu economiile tale. Preferi sa-ti depui toti banii intr-un cont cu dobanda mica, pentru ca nu suporti ideea sa pierzi vreun sfant.


STRATEGIA TA
Pentru a-ti imbunatati viitorul financiar, specialistii iti recomanda sa te relaxezi. Permite-ti din cand in cand un mic lux sau investeste in niste pachete de actiuni in loc sa depui bani intr-un cont sigur, dar cu dobanda mica. Incepe cu unul din fondurile mutuale bazate pe cifra de venit. Acestea contin atat actiuni, cat si titluri – asa ca banii sunt mai in siguranta decat intr-un fond numai cu pachete de actiuni.

Si in loc sa stochezi restul de bani intr-un cont cu profit mic, depune-i ca economii intr-o banca de incredere, cu dobanzi convenabile. Vei constata ca astfel de manevre nu sunt neaparat catastrofale; vei explora si alte posibilitati de a investi, prin care sa-ti maresti profitul si sa te bucuri de banii munciti.

CU CINE TE INSOTESTI

  • Compatibilitati: Cheltuitorul pasionat, Maestrul finantelor.
  • Incompatibilitati: Strangatorul, Panicosul.

Cheltuitorii iti pot arata cum sa te destinzi si sa folosesti veniturile pentru a te rasfata putin. Va veti contrazice des in privinta banilor – sa fii pregatita sa-ti sustii punctul de vedere. Maestrii in plan financiar, care stiu foarte bine cum sa-si manevreze paralele, te pot ajuta sa fii mai degajata si sa iei cele mai bune decizii. Nu vei obtine mare lucru daca te imprietenesti cu panicosi sau cu alti strangatori; o fi mai sigur, dar veti uita sa va bucurati de viata.

Comments

comments

Lasă un răspuns