
De multe ori este dificil să navighezi prin cultura corporatistă. Printre open space, bârfe, erori de ţinută, favoritism, relaţii la birou, colegi şi supervisori – biroul poate fi o adevărată junglă.
Pe măsură ce te obişnuieşti cu regulile locului este important să-ţi păstrezi mintea limpede şi să nu permiţi diverselor prejudecăţi să-ţi fie ghid. Dacă cunoşti adevăratele reguli ale profesioniştilor şi eticheta de business, acestea te pot ajuta enorm să îţi atingi scopul în cariera pe care ţi-ai propus-o.
Un lucru de reţinut este puterea marketingului. Marketingul nu este doar pentru companii şi produse. Dacă te tratezi ca pe un brand vei reuşi mai uşor să te concentrezi pe misiunea pe care ţi-ai stabilit-o pentru birou. În acelaşi mod în care companiile îşi protejează brandul, tu trebuie să îţi protejezi brandul personal.
Femeile au oportunitatea să îşi exprime capacităţile de conducere în aceste birouri de corporaţii şi să exceleze şi ca partea din echipă dar şi pe proiecte independente. Nu lăsa aşa-numitul "politics" să îţi distrugă profesionalismul şi obiectivele tale personale.
Uite şi câteva sfaturi care să te ajute să îţi păstrezi brandul personal şi în acelaşi timp să te descurci cu regulile din corporaţii.
Fă-ţi prieteni
Cu un aliat alături îţi va fi mult mai uşor să înţelegi cultura firmei în care lucrezi. Deşi este ideal să beneficiezi de un spaţiu de lucru prietenos, trebuie să ţii cont că nu toţii colegii de birou îţi sunt prieteni apropiaţi. Colegii pot deveni prieteni buni de-a lungul timpului, dar nu grăbi lucrurile în sensul ăsta. Păstrând munca separat de domeniul personal te asiguri că te vei comporta ca o bună profesionistă întotdeauna.
Ai grijă ce spui
Comentariile deplasate afectează relaţiile profesionale la locul de muncă. Nimic nu rămâne neobservat. Este important să ţii minte că bârfa se răspândeşte rapid ca un virus, aşa că ai grijă ce spui sau ce informaţii transmiţi mai departe. Bârfa la birou arată o lipsă de profesionalism.
Nu îţi vărsa nervii la birou
Cu siguranţă se va întâmpla să ai o zi proastă la birou, e un lucru destul de comun atunci când lucrezi. Se poate să nu te înţelegi perfect cu toată lumea din birou, dar să-ţi verşi nervii vizavi de un coleg sau un şef îţi poate afecta semnificativ cariera. Este estential să cunoşti diferenţa dintre un coleg de muncă şi un prieten. Nu e nicio problemă să spui unui coleg de birou în care ai încredere că eşti stresată, dar nu intra în conversaţii în care dai vina pe altcineva.
HR-ul nu îţi este duşman
Nu îţi fie teamă să discuţi cu colegii de la Resurse Umane ori de câte ori ai o problemă. Scopul departamentului de resurse umane este să te ajute să îţi faci treaba bine. Dacă te simţi hărţuită în orice fel, comunică-le problema.
Mergi la întâlnirile de după program
Prezenţa ta la petrecerile de sărbători şi ieşirile în grup cu colegii te vor ajuta să îţi îmbunătăţeşti relaţiile cu ceilalţi. Aceste evenimente sociale pot aduce oportunităţi de a-ţi forma aliaţi. Păstrează-ţi brandul profesional intact, nu bea prea mult la întâlnirile cu colegii de birou.