Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Cum te reinventezi în 5 pași, în vremuri de pandemie

Cum te reinventezi în 5 pași, în vremuri de pandemie

Peste noapte, lucrurile bune sau mai puțin bune pe care le știai s-au schimbat. Practic, viețile tuturor au fost date peste cap. Unii se văd acum în plin șomaj, în prag de divorț sau cu frământări interioare ce nu le dau pace. E timpul să te reinventezi. Știi că trebuie s-o iei de la capăt, însă nu prea îți dai seama cum și de unde să începi.

De multe ori, răspunsul mult căutat e chiar la noi, depinde însă de spiritul nostru de observație și de creativitatea de a pune într-un alt model de puzzle toate datele noastre, bune sau mai puțin bune.

Pentru că în astfel de situații sfaturile avizate sunt cele de urmat, am rugat-o pe Anca Ghinea, Creative Manager, scriitor, fondator Kreatoria.ro și consultant de creativitate pentru afaceri și carieră, să ne propună 5 pași pentru o reinventare, o reconstrucție personală. Zis și făcut:

 

  1. Eliberează-te de miturile personale. În consultațiile mele, clienții declară: nu sunt creativ, nu știu ce înseamnă creativitate, nu știu de unde să apuc acest cuvânt atât de abstract, nu înțeleg cum mă pot reinventa. Și atunci ne apucăm împreună în cadrul consultației să descompunem cele două cuvinte grele în cuvinte și atitudini pe care persoana le poate gestiona. Reinventării uneori îi mai spunem adaptare iar pe creativitate o strigăm gândire altfel. Unui antreprenor cu o minte analitică i-am propus să privească creativitatea prin prisma capacității lui de a rezolva probleme și situații antreprenoriale complexe. Unei doamne de 50 de ani care dorea să-și deschidă o afacere, dar era paralizată de teamă, i-am ghidat pașii spre analiza succeselor diferite de până atunci, înregistrate de dumneaei în variate sectoare de activitate. Răspunsul se află mereu în ceea ce am trăit și în capacitatea de a da totul, din nou.

 

  1. Treci la analiza personală. Și apoi la acțiune. Criza provocată de pandemie se întinde ca un evantai în plan personal, profesional, personal, emoțional, fizic. Atinge tot. Timpurile acestea ne întorc pe dos așa cum întorci o bluză și îi vezi toate cusăturile. Știi că se spune că o haină este de calitate nu doar după design, ci și după cusăturile fine, perfect realizate. Așa și noi, întorși pe doși, suntem pusi să ne vedem cusăturile imperfecte, tivul descusut, găurile din material. Ne privim fricile existențiale, întrebările despre cum vom trăi și din ce, dacă vor fi scăderi salariale, dacă vom reveni la vechea viață. Și apoi gata! Trecem la treabă, pentru că nu e timp de pierdut! Avem de ocrotit o familie, o carieră, tot ce am construit până acum!

 

  1. Apreciază corect dimensiunea situației. Trăim vremuri provocatoare, dar tocmai de aceea trebuie să creăm o soluție personalizată propriei vieți. Acum, când timpul și spațiul pare că s-au contopit, casa noastră nu este doar acasă, este și sediu, și grădiniță/școală, este si spatiu de restaurant, este și companie de livrare de diferite servicii… toate comprimate în același loc și, cel mai greu, de gestionat în același timp. Și eu trăiesc această diluare a timpului, dar i-am venit de hac făcând loc unui timp special. I-am spus TIMPUL MEU DE CREȘTERE: 60 de minute în fiecare zi sau la două zile, în care îmi îndeplinesc obiectivele strict legate de sufletul meu și mai ales de spiritul meu creator. Fără a pune presiune exterioară și suplimentară pe mine. Dacă aș face un bilanț al acestor săptămâni de stat în casă, exceptând zilele cu roller coaster emoțional, aș spune că ies pe un plus evident. Cu autoîncurajări, cu muncă, cu un program adaptat corpului meu, am reușit să creez destul de mult: webinarii despre creativitate, un e-book, să ajut tineri și mai puțin tineri să afle care este superforța lor creativă, m-am implicat într-o campanie pentru susținerea IMM-urilor. Am construit. Ceea ce te invit si pe tine. Construiește! Câștigă timpul, nu îl pierde.

 

  1. Identifică-ți VOCEA. Află care este contribuția ta la tot ce se întâmplă în această perioadă. Poate fi una de sprijin pentru familie și pentru apropiați sau, din contră, să ajuți cu idei, soluții, servicii în prima linie. Poți să contribui prin a fi un membru stabilizator al echipei sau poate chiar liderul care ajută echipa să meargă mai departe. Poți fi mama care aduce calm și frumos în familia ta sau poți fi cea de care depinde totul.

 

  1. 5. Fă-ți un plan. Viața nu așteaptă, nu pregătește și mai ales nu te cruță. Dar cel mai important este cum te ridici tu, cum te poziționezi în fața situației cumplite. Cum știi să te ridici. Înscrie-te la noi cursuri, dacă simți că este momentul unei reprofilări profesionale, găsește-ți un mentor sau un grup de suport, citește, învață!

Cu siguranță fiecare dintre noi are calități încă nepuse în valoare sau visuri prăfuite. Ce-ar fi să ne luăm inima în dinți, să stăm de vorbă cu noi înșine cu maximă sinceritate și apoi să luăm câteva decizii îndrăznețe și să le și punem în aplicare? Dacă nu noi, atunci cine?

Citește și:

Material realizat de Cătălina Oprea

Foto: 123rf.com, arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns