Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Dan Bujor, sculptorul propriei sale vieți

Dan Bujor, sculptorul propriei sale vieți

dan bujor

Dan Bujor este maseur, creator de sistem de remodelare corporală, în fapt este sculptor al corpului feminin, dar cine îl cunoaște mai bine își dă seama de forța și credința pe care le-a pus în modelarea propriului său destin.

Prietena care mi-a povestit prima oară despre Dan și miracolele pe care le face masajul lui cu forma noastră fizică a adăugat un amănunt care m-a intrigat și… m-a convins să aflu mai multe: Dan i-a povestit cum tot ceea ce știe a învățat de fapt de la clientele lui, cum tot sistemul lui este inspirat de ceea ce a aflat de la femeile care au cerut și au primit masaje.

Drept să zic, nu mai știu decât un singur creator de sistem capabil de o astfel de luciditate și o astfel de umilitate: l-am numit aici pe Sigmund Freud! Și părintele psihanalizei a spus de nenumărate ori că primele lui paciente, toate femei, l-au inspirat și l-au învățat bazele sistemului său psihologic așa de special. Această ciudată similitudine între doi bărbați care au creat sisteme noi și revoluționare lucrând cu femeile, din puncte de vedere aparent atât de diferite, m-a determinat să cercetez mai multe despre Dan, căci numai un om care se înțelege pe sine și-și înțelege postura în lume poate ajunge la o astfel de performanță.

O viață…de poveste!

Dan s-a născut în Brăila, în 1984. Tatăl nu și l-a cunoscut niciodată. La 12 ani, mama lui decide să îl abandoneze în grija statului. Când crești într-o instituție, spune el cu luciditate și franchețe, „nu ai un drum drept. Viața pentru noi a fost mai sălbatică, de tipul „vânează sau ești vânat“. Când spunea educatoarea „taci“, era vorba despre toți, chiar dacă zece tăceau și doar unul vorbea. Trebuia să taci chiar dacă tăceai. Am ajuns aici unde sunt acum pentru că am fost credincios și am cerut ajutor, iar Dumnezeu mi-a arătat calea. Am avut pe cineva pe umăr care mi-a spus ce este bine.“

La 19 ani Dan pleacă la București să facă armata, care l-a îmbărbătat și l-a determinat să fie mai calm, să înțeleagă mai multe lucruri. La un moment dat comandantul garnizoanei a spus că-l doare spatele; din mulțimea de 1000 de soldați l-a ales chiar pe Dan și i-a zis: „tu, umflatule, vino și fă-mi masaj! Eu am zis că nu știu“ povestește acum Dan, „dar am făcut-o intuitiv, el s-a simțit minunat, a spus tuturor celor din jurul lui și așa am ajuns să masez toate mărimile din armată“.

În armată a cunoscut-o și pe fata care i-a devenit soție – era de altfel prima lui prietenă, pentru că până atunci, la Brăila, toate fetele știau că el era „de la casa de copii“ și nu au vrut să-i fie prietene. A rămas la București și, cum îi plăcea să muncească „și pe mult, și pe puțin, dar niciodată degeaba“ s-a angajat pe șantier. În paralel a făcut și un curs de masaj  – „de 1 an și jumătate, în fiecare zi câte 2 ore – nu cum sunt acum cursurile, de 2 luni“ spune Dan. Lucra de bază pe șantier, dar din când în când colabora cu câte un salon de masaj.

dan bujor bambus

Apoi a venit criza, nu mai găsea de lucru. Dar tot în acest zbuciumat an 2010, pe plajă, Dan dă cu ochii de un chinez (sau thailandez?) care făcea masaj cu bambus, așa cum se face de 1000 de ani masajul cu bambus, cu presiune lentă. „Am simțit ceva în suflet atunci. Mi-am fâcut și eu rost de bețe și făceam ca el“ povestește Dan. Între timp se despărțise de soție, se simțea îngrozitor „am vrut să mă omor; nimic nu mai mergea și părea că acolo se oprise viața mea“ spune el acum.

„În 2011 mi-am falsificat CV-ul, am scris că stătusem prin Asia, prin America, prin Europa, că vorbeam nu știu câte limbi; l-am înflorit special pentru ca saloanele să îl ia în seamă, pe atunci CV-ul era mai important decât ceea ce știai efectiv să faci. Cu așa CV m-am angajat imediat la un salon din București. Le-am spus că sunt expert în masajul cu bambus și asta am practicat. Atunci am cunoscut-o și pe actuala mea parteneră, a venit la salon. Am simțit pentru ea o atracție imediată, cum am simțit și pentru bambus. Sunt cu ea de atunci – și cu ea, și pe ea, pe Denisa mea, am dezvoltat această tehnică atât de mult încât femeile o consideră o minune“.

Citește și: De ce TREBUIE să ai un roller de masaj facial

O tehnică proprie

Dan folosește bețe de bambus (deoarece acest lemn are o elasticitate specială, se mulează bine pe țesuturi) dar mult mai subțiri decât cele folosite în masajul cu bambus tradițional. Este o tehnică unică în lume, tehnica Dan Bujor, care dă rezutate ultra-rapide. Nu este o tehnică de slăbit, ci de remodelare. „Ceea ce fac eu vine dintr-un har, a venit totul spontan, ca la Mozart. Acum sunt cunoscut ca „cel mai bun sculptor în trupurile femeilor“. Are șase angajați pe care îi instruiește continuu în această tehnică.

La el vin în general femei subțiri pentru a scăpa de excesul de apă și pentru a-și găsi forma și textura corporală cea mai bună. Dan face în continuare cca 85 de masaje pe săptămână și-și dezvoltă continuu tehnica. Mai mult, în acest proces se autoperfecționează și se clarifică; știe că femeile vin la el și pentru sprijinul psihologic pe care el îl oferă. „Mulți dintre noi, cei la casa de copii, au rămas cu sechele și probleme. Pentru mine însă bețele au șters rănile, îmi amintesc tot, dar nu mă zdrobește. La mine vin oamenii pentru masaj și rezultatele lui, dar vin și pentru psihic. Pe mine niciodată nu mă văd obosit, supărat, frustrat“ spune Dan.

Nu e bun la explicații, recunoaște, nu are studii medicale, dar mereu medicii care l-au văzut la lucru i-au spus că face foarte bine ceea ce face. Masajul lui nu are contraindicații, în afara bolilor grave. „Cu 10 ședințe vezi rezultate, dar trebuie întreținute. Tot cu masaj, deoarece sportul și alimentația fac altceva.“ Dan nu e nutriționist, nu dă rețete de slăbit și nu le spune femeilor ce să mănânce și să nu mănânce. Numai să nu exagereze!

Ce-și dorește?

dan bujor echipa

Mi-a spus cu franchețe: faimă! Muncește mult și serios, are har, dar are și ambiție. „Eu am fost foarte gras“ povestește Dan, „dar am făcut culturism, din ambiție, pentru mine. Acum nu mai fac însă sport de vreo 2 ani“. În 2018 a fost diagnosticat cu cancer tiroidian și are două operații. „Trei luni de zile toată chestia asta m-a pus în genunchi. Atuncui am luat primii angajați. Doctorii mi-au recomandat să nu mă apropii de sală, însă mi-au permis să fac mai mult masaj. Zis și făcut, am făcut atâta masaj încât că mi-am permis să-mi mut cabinetul în locație nouă!“ povestește Dan.

Box separat

„Femeile duc lipsă de comunicare“, spune Dan. „Când vin la mine, se descarcă progresiv, spun tot. Așa aflu de multe ori că ele mănâncă pentru a acoperi goluri și tristeți care vin din trecut. Unele când aud de alimentație se retrag imediat, pentru că nu vor să renunțe la nimic. Trăiesc foarte mult în trecut și nu au cu cine să vorbească, de aceea se duc spre mâncare. Însă de obicei când aud povestea mea își dau seama că sunt regine. La mine oricum prima ședință este de psihologie: le spun cât de mult au de schimbat și de iertat, pe alții și pe ele însele. Tehnica le poate netezi contracturi și asperități, dar la ele este cheia, pentru a stăvili excesele care le-au produs. Le permit să se descarce, eu știu să nu preiau încărcătura – și ele nu se mai îngrașă.  Unele reușesc, altele mai puțin, Dar mereu am reviewuri pozitive, toate femeile simt că le-am făcut bine“. Îl ascultam cu atenție pe Dan și mă gândeam ce mare și surprinzătoare asemănare apare între lucrul cu profunzimile fizice și cel cu profunzimile psihice… te face să te întrebi dacă nu cumva e vorba de unul și același lucru!

Citește și: Săptămâna teatrului. Ziua 5. Așadar, cine are nevoie de teatru?

 

Text interviu: Roxana Melnicu

Foto: arhiva personală Dan Bujor

Comments

comments

Lasă un răspuns