Esti aici
Femeia.ro > Bani și carieră > De ce sunt femeile platite mai prost decat barbatii

De ce sunt femeile platite mai prost decat barbatii

Nu fac parte din categoria celor care sustine egalitatea absoluta intre sexe. Sustin compenta si profesionalismul si plata egala pentru munca si pregatire egala. Cu toate acestea exista statistici serioase (foarte multe!) care arata ca femeile sunt platite mai prost decat barbatii. Diferenta intre plata femeilor si a barbatilor poate sa para discriminare. In fapt este ceva mai mult si diferit de discriminarea in sensul strict al cuvantului.

Statistic, o femeie primeste doar 77 de centi pentru fiecare un euro castigat de un barbat pentru munca egala si pregatire similara aproape oriunde in lume.

Iata care sunt motivele (unele uluitoare) pentru care sunt femeile platite mai prost decat barbatii chiar daca faca munca egala cu barbatii si au aceeasi pregatire.
 

Alegerea de locurilor de munca. Domeniile legate de stiinta, tehnologie, inginerie si matematica sunt unele dintre domeniile cele mai bine platite pentru femei si sunt singurele domenii unde femeile sunt platite in mod sensibil egal cu barbatii. Aceste domenii de activitate reprezinta doar 24% din domeniile de munca. Restul sunt locurile de munca unde diferentele de plata intre sexe sunt evidente.

Domeniile de varf sunt ocupate mereu de barbati, femeile fiind mereu pe esaloanele urmatoare. In medicina, de exemplu, numarul femeilor medic sau al femeilor chirurg este mai mic decat cel al barbatilor, femeile fiind mai ales asistente medicale si medici generalisti, fara specializari. Femeile sunt majoritare in domeniile inferioare de plata, in timp ce barbatii sunt majoritari in domeniile de mijloc. Cu alte cuvinte femeile care primesc salarii minime sunt mai multe pentru ca activeaza in numar mai mare in domeniile platite cu salatii minime.

Ore de munca. Femeile muncesc mai putin decat barbatii. In medie barbatii lucreaza circa 6 ore pe zi/an, in timp ce femeile doar 5,30 zi/an. In plus numarul femeilor care muncesc in cursul zilelor libere este mult mai mic decat al barbatilor care muncesc sambata si duminica.

Afla pe pagina urmatoare celelalte motive pentru care femeile sunt mai prost platite decat barbatii
 


Statistic, o femeie primeste doar 77 de centi pentru fiecare un euro castigat de un barbat pentru munca egala si pregatire similara aproape oriunde in lume.

Educatia. Femeile reprezinta majoritatea absolventilor de facultate in 2012, la nivel mondial. In anul respectiv 56,9 la suta din grade universitare de licenta, 59,6 la suta din diplome de master si 51,1 din toate gradele de doctorat la nivel mondial au fost obtinute de femei. Dar, 2012 este primul an in care femeile au reusit sa-i depaseasca, la toate aceste categorii, pe barbati.  

Femeile care sunt mame primesc mai putini bani. Statutul de mama al unei femei determina orice angajator sa reduca salariul femeii. Mai mult femeile care nu au copii sunt mai bine platite decat cele care au copii, iar aceasta situatie este aproape general valabila in toata lumea, si cu precadere, in tarile dezvoltate. Culmea este ca barbatii care au copii primesc mai multi bani decat barbatii care nu au copii, barbatii familisti, cu copii fiind considerati de angajatori ca fiind mai de incredere decat cei fara copii sau cei necasatoriti.

Negociera cu angajatorul. Femeile nu stiu sa negocieze! Aceasta este realitatea si, din pacate, atunci cand vine vorba despre salariu, femeile nu stiu sa negocieze. Chiar daca exista o negociere deschisa femeile, in 85% din cazuri, accepta un salariu inferior barbatilor pentru o pozitie similara.

Cu alte cuvinte femeile sunt mai prost platide cate barbatii din motive extrem de clare si dincolo de orice suspiciune legata de discriminarea intre sexe.

Citeste si strategia pentru
back in business, dupa un concediu…de maternitate

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns