
Dacă te pasionează să întinzi culori pe pânză, vrei să te cunoști mai bine sau, pur și simplu, simți nevoia să te destinzi, un curs de pictură se dovedește o alegere inspirată. Și prichindelul tău cu porniri creative și-ar putea dezvolta un hobby la Belladona Art!
„Atelierul a prins viață în momentul în care am creat o cale de a împrieteni omul modern cu arta clasică printr-o formă de joc, studiu și, în același timp, de relaxare, care să permită desprinderea de cotidian“, povestește pictorița Simona Zalinca, fondatoarea Belladona Art. Ea ne îndeamnă pe fiecare să încercăm să descoperim arta din viața noastră. „Știu că busola este întotdeauna la noi și trebuie să avem curajul de a o urma“, crede ea.
De ce un curs de pictură
Chiar dacă munca ta nu are tangență cu artele plastice, dar ți-ai dori să te familiarizezi cu domeniul ori simți că ai avea nevoie să umpli timpul liber cu o activitate creativă, plăcută și educativă, înscrie-te la un astfel de curs. Privește-l ca pe un prilej de răgaz, care-ți permite să-ți explorezi universul interior, să-ți antrenezi curiozitatea, să-ți dezvolți creativitatea, să te distrezi și, de ce nu, să legi prietenii. Nu puțini au fost participanții care la finalul celor patru ședințe lunare s-au simțit mai bine cu ei înșiși, și-au dat seama că au evoluat ori că și-au depășit anumite bariere.
Cea mai mare mulțumire vine din faptul că ajungi să creezi cu propriile mâini un obiect cu care să te mândrești, că este un tablou, un accesoriu pictat sau un obiect decorativ unic. „Sunt foarte încântată să ofer oamenilor o variantă educativă, care le dă prilejul de a se concentra pe ei înșiși, acordând puțin timp săptămânal pentru o activitate de suflet. Mulți și-au exprimat bucuria că există un asemenea loc de unde se pot încărca de energie pozitivă și constructivă“, afirmă Simona. Pentru unii dintre participanți, beneficiile au fost chiar uimitoare, întrucât s-au vindecat de depresie sau de diverse vicii. „Pictura este o lume alături de care niciodată nu te poți plictisi sau simți singur“, mai spune Simona.
Cum decurge o ședință
Atelierele sunt structurate pe grupe de vârstă, fiind adresate copiilor, adolescenților și adulților. Pe un fundal de muzică clasică și sub atenta îndrumare individuală a Simonei, înveți cum să desenezi și cum să îți eliberezi gândurile, concentrându-te pe ceva ce îți face plăcere și care te prinde cu toată ființa. Pictorița aplică metoda completării, pentru a nu inhiba elanul imaginației, alegând să te orienteze printr-un „da, dar, ar merge adăugat…“, în loc de „nu așa, că nu e bine…“.
La curs mai afli informații despre tehnicile de reprezentare prin desen și culoare, viețile pictorilor, curentele artistice, lucrările importante din muzeele lumii, precum și secrete de atelier menite să te ajute să te descoperi în profunzime. Temele sunt prezentate la începutul fiecărei ședințe prin imagini din albume de artă și documentări minuțioase, care vin în sprijinul explicațiilor, pentru o mai bună înțelegere a acestora. „Prin aceste ateliere îmi propun cu fiecare ședință să deconectez participanții de la cotidianul lor, provocându-i să descopere arta din viața lor, învățând ceva nou de fiecare dată.“ Ședințele sunt organizate în București, pe strada Povernei nr. 11-13, un curs este structurat pe 4-5 ședințe pe lună, iar materialele de lucru sunt incluse în costul abonamentului (mai multe detalii, pe www.belladonart.wordpress.com).
Atelier pentru copii
Pentru copii, ședințele au rol de educație prin artă și pot fi un pas în formarea pentru o potențială carieră în arte plastice. Cursurile dedicate celor mici și celor mari se desfășoară, începând cu 1 septembrie în fiecare joi în sediul din strada Povernei. Exclusiv pentru cei mici se mai țin ateliere și sâmbăta dimineața, de la ora 10, la sala Atelier de la Muzeul Antipa. „Sunt destinate grupelor 4-7 ani și 8-14 ani și reprezintă un mod distractiv de a învăța despre lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltându-și totodată creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație“, afirmă pictorița. Toate lucrările, schițele, documentările rămân în posesia participanților.
Din pasiune pentru pictură
Încă din copilărie, Simona a fost atât de fascinată de natură, încât se exprima mai mult prin desene decât prin cuvinte. Astfel s-a născut o pasiune care urma să-i fie călăuză prin viață. „Diversitatea viziunilor, curentele artistice și abordarea pictorilor m-au atras cel mai mult, fiindcă artele plastice sunt în strânsă legătură și cu evoluția omului“, spune ea. Nu a mai fost nici un dubiu asupra drumului pe care avea să-l urmeze și a ales să studieze la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza și apoi la Academia de Arte din București. Preferatul său este Vincent van Gogh și pânza sa Noapte înstelată. „Admir această lucrare, pentru că îmi place foarte mult noaptea, liniștea albastrului nocturn, mișcată de lumina stelelor și adierea vântului ce vine poate de pe meleaguri îndepărtate. Există o lume nevăzută întotdeauna, care e plină de culoare, viață, mișcare, bucurie și contemplare. În viață, mă inspiră foarte mult cuvintele tatălui meu… Nu privi să-ți amintești, ci amintindu-ți să privești.“
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr39/29.09.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: arhiva personală