Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Diana Baicu: Sunt lucruri pe care le percepi cu sufletul, nu cu mintea

Diana Baicu: Sunt lucruri pe care le percepi cu sufletul, nu cu mintea

Acum șapte ani a fondat Top Line, compania care furnizează saloanelor produse profesionale de înfrumusețare, și de atunci lumea a devenit mai frumoasă și pe meleagurile noastre.

Aradul este orașul în care s-a născut, a trăit mulți ani în Timișoara, dar de 20 de ani s-a mutat în București, odată cu lansarea afacerii. Totul era la început, pe piață nu existau furnizori pentru saloanele de înfrumusețare și nici echipamente sau produse profesionale în saloane. A desțelenit drumul, un lucru nici prea greu, nici prea ușor, pentru că trebuia schimbată o mentalitate. Mulți profesioniști din domeniu se temeau că, vânzând clientelor produse pentru acasă, acestea nu aveau să revină în saloane, însă acum a devenit ceva normal ca esteticienele să-ți recomande produse profesionale pentru acasă pe care să le cumperi din saloane. Scafele din plastic erau ceva normal și părea de domeniul fantasticului să ai o unitate de spălat părul… Acum le întâlnim în aproape orice salon. Și totul a început cu Diana Baicu.

Ce făceați înainte să vă lansați în această afacere?

Lucram la Facultatea de Medicină Veterinară ca asistent, pe controlul alimentelor și microbiologie. Un prieten, care era președintele Igiena București, știa că eram pasionată de înfrumusețare și îngrijirea pielii. Citeam foarte mult despre aceste lucruri. El mi-a sugerat că aș putea să fac asta. Ceea ce fac zi de zi nu o consider o muncă, ci o pasiune.

Sunteți pro sau contra operațiilor estetice?

Suntem diferiți și întotdeauna vor fi persoane care vor prefera procedurile nonivazive, ca totul să fie cât mai natural, și vor fi persoane care vor dori să se schimbe radical și, pentru că nu au răbdare, vor alege operațiile estetice. În ceea ce mă privește, eu aleg procedurile noninvazive. Am încercat și un tratament minim invaziv, respectiv firele APTOS, rezultatul este foarte bun, dar nu aș face asta a doua oară – și nu pentru că nu am fost mulțumită, dar cred că nu este o procedură care mi se potrivește mie. Există suficiente metode noninvazive prin care să pot obține același rezultat. Am încercat pentru că ține de jobul meu. Vând aceste produse și trebuia să știu din proprie experiență cum e, ce se întâmplă. Chiar și tehnologia noninvazivă a evoluat foarte mult.

Prin operații estetice, ne putem schimba, însă de ce am face-o? Ar fi bine să încetăm să-i copiem pe alții, să ne dorim imposibilul. Sigur, dacă avem 50 de ani, nu putem să arătăm ca la 20 de ani, dar la 50 de ani putem să arătăm foarte bine. Sunt multe persoane care-și doresc să fie ca un star de pe social-media și fac eforturi nejustificate, care le bulversează viața. Cred că trebuie să ne trăim propria viață, propriile pasiuni.

Aveți foarte multe branduri de top în portofoliu. Cum le selectați?

Ne selectăm furnizorii cu mare atenție: cei care au istorie, un nume pe piața internațională și suntem foarte atenți la protecția mediului, cum sunt ambalajele, dacă produsele au fost testate sau nu pe animale, dacă ingredientele active provin de pe plantații organice. Cred că, dacă toți am fi mai atenți cu protecția mediului, asta ne-ar ajuta în mare măsură să avem o viață mai bună. E important să facem cu toții un efort în acest sens. Întotdeauna alegem tehnologiile sigure. Nu vom recomanda o tehnologie care dă un rezultat imediat, spectaculos și atât, ci trebuie să aibă la bază studii clinice, care dovedesc că este sigură, pentru că sănătatea este mult mai importantă decât felul în care arătăm.

Călătoriți foarte mult. Care sunt neajunsurile unei astfel de vieți?

Călătoresc cu ochii și inima deschisă. Sunt foarte atentă la tot ce se întâmplă în jur. Și, cum domeniul meu de activitate este frumusețea, observ cum arată femeile din alte țări sau culturi, cum arată magazinele de cosmetice, care sunt tratamentele tradiționale. Dezavantaje? Aș spune că uneori sunt obosită, dar avantajele călătoriilor sunt mult mai mari decât acest inconvenient minor.

Ce loc v-a plăcut cel mai mult?

Nu pot spune că un loc mi-a plăcut mai mult. Mi-au plăcut foarte multe și din toate am rămas cu experiențe și învățături care m-au îmbogățit. Să călătoresc este bucurie pentru mine.

Vă îmbrăcați mult în negru. Este o semnătură personală?

Îmi plac foarte mult culorile, dar să le văd la altcineva. Eu mă îmbrac în două culori: negru și alb. Așa mă simt bine în acest moment. Toată iarna mă îmbrac în negru și, odată ce vine vara, trec la alb. Colorate sunt doar accesoriile. Gențile și pantofii sunt petele mele de culoare. Unghiile sunt și ele întotdeauna colorate și port culorile noilor colecții. Mai am în garderoba mea două rochii roșii și una verde, dar nu le-am mai purtat de foarte mult timp.

Ce machiaj preferați?

Nu mă machiez strident. De fapt, folosesc foarte puțin machiaj. Eu cred că machiajul cel mai bun este tenul sănătos. Dacă ai grijă de tenul tău, nu ai nevoie de mult machiaj. Îmi plac persoanele care se fardează, care poartă diverse culori, însă eu mă simt bine cu un machiaj minimalist, natural. Folosesc foarte puțin fond de ten, ruj sau gloss, îmi conturez ochii cu tuș și mascara.

Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, calitățile unui antreprenor?

Cel mai important este focusul. Atenția ne este tot timpul distrasă, dar focusul pe obiectivele stabilite este cheia. Într-o afacere, e vorba de foarte multă muncă, dar e important ce decizii iei. Poate nu întotdeauna o iei pe cea mai bună, dar trebuie să ți-o asumi. Să fii foarte atent la ceea ce se întâmplă în jur, pentru că lumea se schimbă în permanență și trebuie să ții pasul cu ea. Să fii atent la consumator, el este în vârful piramidei, este cel care dictează și trebuie în permanență să răspunzi cerințelor sale.

Care este cheia succesului, aveți o rețetă?

Dacă pui consumatorul în centrul preocupărilor tale, toate celelalte lucruri vin de la sine.

Este un avantaj să fii femeie într-o afacere de frumusețe?

Da, este. Noi suntem mai sensibile, mult mai atente la detalii și în domeniul frumuseții detaliile fac diferența! Pentru o femeie, este extrem de interesant și din punct de vedere personal și, atunci, poți să îmbini interesul personal cu cel profesional.

Orice femeie își dorește să corecteze ceva la felul în care arată, dumneavoastră ce vreți să corectați?

Multe, dar nu într-un mod radical. Întotdeauna mi-am dorit să fiu mai slabă. Era o vreme când eram slabă, dar eu voiam să fiu și mai slabă și în continuare silueta este preocuparea mea numărul unu. Am părul creț și bineînțeles că mi-l doresc întins. Acum, am un tratament cu cheratină care mă ajută să-l țin drept. Dar cred că este ceva obișnuit să-ți dorește exact ce nu ai. (râde)

Aveți o alură tonică, ce faceți pentru asta?

Pentru mine este foarte important să mă mișc. Acum fac foarte multă yoga, dar o yoga dinamică, ashtanga yoga, fac kickboxing, mă plimb, alerg. Chiar dacă sunt într-o călătorie îmi fac timp să fac mișcare, fac yoga sau merg la sală. Mișcarea mă relaxează, îmi alungă stresul și îmi aduce starea de bine. Așa îmi încarc bateriile.

Dar cum vă relaxați?

Când sunt în București, sâmbăta am un program special. Dimineața fac sport 2-3 ore, apoi mă duc la spa și fac tratamente faciale și corporale, nu atât de multe pe cât mi-aș dori, și seara mă întâlnesc cu prietenii. Sigur, există și excepții, dar de regulă sâmbăta mi-o dedic mie. Și asta mă ajută să mă relaxeaz după săptămânile în care am un program încărcat.

Ce este frumusețea din punctul dumneavoastră de vedere?

Ceea ce se vede. Dacă noi ne simțim bine, suntem frumoși. Am întâlnit persoane cu trăsături armonioase, dar care nu se simțeau frumoase și încercau să corecteze ceva. Dar, dacă tu te simți frumoasă, și ceilalți te văd așa.

Sunteți ardeleancă. Ce părere aveți despre ardeleni?

În marea lor majoritate, sunt niște persoane serioase, pe care te poți baza, iar dacă promit ceva, lucrurile respective se întâmplă. Și, chiar dacă uneori fac lucrurile mai încet, le fac bine.

Cum treceți peste greutăți?

Se întâmplă foarte multe lucruri în viață. Și mai ales atunci când totul merge bine se întâmplă ceva care sparge acest curs. Am câteva secunde de șoc, dar apoi îmi spun „s-a întâmplat deja, hai să văd cum pot rezolva“. Nu le privesc ca pe niște greutăți, mai degrabă ca pe provocări. Cred că lucrurile se întâmplă dintr-un anumit motiv și că trebuie să facem sau să trăim niște experiențe. Uneori, unele lucruri pe care le percepem ca greutăți ne fac să progresăm. Orice rău e spre bine, e unul dintre crezurile mele. Și mai cred că realitatea ne-o creăm noi. Lumea este aceeași și doar noi o percepem într-un fel sau altul. Depinde de noi dacă realitatea în care trăim este una bună și frumoasă ori una dezastruoasă. Totul se rezumă la felul în care privim lucrurile. Așa cred.

Ce aduce vârsta?

N-am fost legată niciodată de vârstă. Acum am 50 de ani, dar mă simt la fel cum mă simțeam la 20 sau la 30 de ani. Vârsta pentru mine este un număr. M-am schimbat din punct de vedere fizic, și e normal, dar pe dinăuntru mă simt foarte bine, am aceeași energie ca în tinerețe.

Sunteți o persoană spirituală?

Da, am încercat mai multe forme de spiritualitate. Un șaman mi-a spus un lucru important, că trebuie să menținem un echilibru între lumea materială și cea spirituală și că nu e bine să înclinăm balanța prea mult nici spre una, nici spre cealaltă. Spiritualitatea sau, mai bine spus, ce am descoperit prin ea mi-a întărit convingerea că ceea ce fac este și ceea ce mi se potrivește. Sunt lucruri pe care nu le poți vedea cu ochii sau să le percepi cu mintea, ci cu sufletul.

Aveți un sfat pentru cititoarele noastre?

Nu-mi permit să dau sfaturi, dar am să vă spun ce cred eu că este important. Dacă nu suntem mulțumiți cu viața noastră, cu ceea ce facem, felul în care arătăm, dar nu facem nimic pentru a schimba, nu se va întâmpla nimic de la sine, pentru că nimeni nu va face lucrurile în locul nostru. E important să știm ce ne dorim, să fim conștienți de ceea ce implică și înseamnă ceea ce ne dorim. Poate ajungem să trăim viața la care visăm și apoi să constatăm că nici nu ni se potrivește atât de mult.

Decalogul frumuseții 

  1. Să nu încerci să te transformi într-o altă persoană, ci să rămâi tu în cea mai bună variantă a ta.
  2. Să te demachiezi zilnic.
  3. aplici pe ten zilnic un produs de protecție solară cu SPF 30.
  4. alegi produse concentrate, iar dacă trebuie să optezi între cremă și ser, să alegi serul.
  5. aplici zilnic un produs pentru corp, în funcție de nevoile pielii tale.
  6. folosești produsele pentru față și pe gât, și pe decolteu.
  7. fii foarte atentă la ce produse folosești pe unghii, pentru că ele absorb toate ingredientele pe care le aplicăm pe ele.
  8. Dacă apelezi la proceduri invazive, să fii foarte atentă la ce produse se folosesc și ce medic execută procedura.
  9. folosește numai tehnologii sigure pentru tratamente faciale sau corporale.
  10. ai tot timpul părul curat și strălucitor.

Citește și:

Articol preluat din ediția de mai 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Dan Ene

Comments

comments

Lasă un răspuns