Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Diana Costes face colțuri de verde

Diana Costes face colțuri de verde

O tânără din Brașov colectează mușchi și creează decorațiuni personalizate pentru iubitorii de natură.

Proiectul verdDor a luat naștere în primăvara 2016, când Diana Costea și-a dorit să ofere celor dragi un mărțișor deosebit. Pasionată de plimbări în natură și decoruri originale, ea a reușit să realizeze mărțișorul verde armonizând specii de mușchi, scoarță de copac, licheni și fragmente de piatră.

Proiect natural

Fiecare proiect verdDor pornește din natură și o redă în toată splendoarea și prospețimea. „Am prospectat multe zone împădurite, fascinată de multitudinea speciilor de mușchi existente. Am început să colectez și să observ reacția acestora când sunt scoși din mediul lor“, povestește Diana. Locul preferat pentru căutarea mușchilor este satul natal Holbav, din apropierea orașului Brașov, unde se întoarce ori de câte ori simte nevoia să evadeze în natură.

Din dorința de a păstra cât mai mult naturalețea mușchilor, ea a început să se documenteze serios despre modul de răspândire, creștere, beneficii și a cercetat felul în care aceștia reacționează la influența factorilor din jur, precum umiditatea, lumina naturală și artificială sau temperatura ambiantă. „Mușchiul natural este cea mai veche plantă terestră. Acesta absoarbe dioxidul de carbon, în mod colectiv, mai mult decât toți copacii din lume, oferindu-ne astfel un aer purificat și mai sănătos“, explică Diana.

Atrași de orginalitatea aranjamentelor, prietenii săi au început să comande decorațiuni personalizate pentru ei și cunoscuți. Pentru a face față solicitărilor în creștere, Diana a fost nevoită să acorde și mai mult timp acestei pasiuni. A absolvit Facultatea de științe economice și este masterand în marketing în cadrul Universității Transilvania din Brașov. A profesat patru ani în turism, doi ani în domeniul asistenței sociale și s-a perfecționat în design publicitar. Din pură pasiune pentru design interior, Diana a absolvit cursul „Arta decorării locuinței“.

Procesul creației

Fiecare decorațiune are nevoie de atenție și implicare cu mult timp înainte de a fi creată, înrucât procesul începe cu colectarea mușchilor din natură, iar conturul se ivește abia după stabilizarea mușchilor. Sunt necesare cel puțin 24 ore pentru proiectele mici și până la două, trei săptămâni pentru cele mari.

„Etapele realizării unei decorațiuni sunt recoltarea mușchilor, curățarea de pământ și impurități, selectarea lor, apoi stabilizarea lor cu glicerină din plante și coloranți alimentari. Recoltarea se poate face de primăvara până toamna. Pentru că iubesc natura și îmi doresc să aduc un strop din ea mai aproape de noi fără s-o distrug, am grijă ca de fiecare dată recoltarea să nu aibă un impact devastator asupra coloniei de mușchi, permițându-i astfel să se refacă.“

Decorațiuni cu poveste

Diana concepe în fiecare dintre lucrări o poveste creionată prin câteva indicii despre destinatar: evenimentul unde trebuie să ajungă, sentimentul sau mesajul care se dorește a fi transmis, vârsta sau hobby-urile. Pe lângă aceste decorațiuni pline de originalitate, ea realizează și decorațiuni tematice pentru Paște, Crăciun, mărturii de nuntă, botez și aniversări.

Clienții săi sunt din țară sau din străinătate, au un stil de viață sănătos și apreciază beneficiile unui strop de natură în preajma lor, acasă sau la birou. Reacțiile primite de la cei care au intrat în posesia creațiilor sale o ambiționează pe Diana să persevereze și să găsescă noi surse de inspirație.

Cum îl pot îngriji

Ai reușit să ai în casa ta un strop de natură, dar cum faci să-l păstrezi viu, în culoare și textură, cât mai mult timp? Pentru a găsi răspunsul acestei întrebări, Diana a început să experimenteze diverse metode de stabilizare a mușchilor. Așa le numește ea! Astfel, decorațiunile sale pot să reziste circa doi ani, fără să necesite îngrijiri deosebite.

Dacă ar folosi coloranți artificiali, cu siguranță, ar rezista mult mai mult. Decorațiunile nu atrag în mod deosebit praful și își păstrează culoarea și textura pufoasă atât timp cât sunt ferite de lumina solară directă. Un atu este că aceste obiecte decorative înfrumusețează locurile mai întunecate ale locuinței.

Cel mai drag proiect

Proiectul cel mai solicitant a fost realizat la solicitarea Lady Chef Cornelia Ghișoi, unica femeie din sud-estul Europei cu acest titlu, oferit de Asociația Mondială a Bucătarilor și Cofetarilor, pe care am avut onoarea s-o găzduim în urmă cu doi ani în paginile revistei. Proiectul a fost creat pentru echipa României prezentă la Olimpiada Culinară de la Berlin 2016, unde aceștia au și câstigat pentru prima dată medalia de aur.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr3/26.01.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns