
Anul acesta, atelierul La Blouse Roumaine-Demetria, creat de Mihaela-Iuliana Dumitrescu, a împlinit zece ani. Povestea lui a început dintr-o mare pasiune pentru croit și cusut, susținută de un atașament cu totul special față de motivele tradiționale.
Încă din copilărie au atras-o cusăturile ornamentale românești, culorile vibrante și croielile simple, inspirate din portul popular. Familia, de la părinți până dinspre străbunici, a fost cea care i-a insuflat și cultivat această dragoste. „Mama purta ii stilizate, sarafane cusute cu punct de cruciuliță, rochii din mătase și coșuri împletite. Apoi, bunica din partea tatălui cosea enorm, iar eu păstrez creațiile, cărțile și caietele ei cu modele. Străbunicii din partea mamei au avut ateliere la Pietroșița, unde țeseau covoare din lână, iar casa lor era împodobită cu obiecte de artă populară, scoarțe, carpete, ștergare țesute la război și vopsite cu pigmenți naturali“, spune Mihaela. La rându-i, a purtat de când se știe ii, rochii, fuste și trăistuțe brodate cu motive românești și a fost pasionată de pictura naivă. Când era copil, umplea pânzele cu țărănci, hore, sate și peisaje pastorale.
De la idee la plan
Mihaela și-a lucrat haine de mică, iar în timpul facultății îmi povestește că a atins performanța de a transforma o rochie a mamei sale în cinci articole diferite. „Coseam și surfilam manual, fiindcă nu aveam mașină de cusut. Colecționam reviste Burda și studiam cu atenție tiparele și indicațiile de coasere“, spune ea. Dar traseul profesional, cel puțin cel oficial, urmat până la deschiderea atelierului nu părea să ofere indicii artistice. A absolvit în 1999 Facultatea de Fizică a Universității din București și o perioadă a lucrat într-o companie cu profil farmaceutic. Însă în timpul liber cosea, colinda magazinele de haine și târgurile de profil, cumpăra reviste de gen, materiale și accesorii și punea pe hârtie planuri legate de atelierul visat. Abia în 2004 a început „să lucreze“ la ideea ei. „Activitatea am pornit-o cu o mașină de cusut casnică, un manechin de croitorie, câteva materiale și mult optimism și entuziasm.“ Și acum realizează cusături manuale și accesorii croșetate sau împletite, dar folosește pentru multe dintre produse și programe, mașini și utilajele moderne de brodat. În schimb, starea pozitivă nu a suferit vreo transformare în toți acești ani. „Facem cu mult drag hăinuțe pentru bebeluși, copii, adolescenți, mămici și tătici inspirate din veșmintele tradiționale românești“, spune ea. De când a deschis atelierul până azi, a preferat pașii mici, dar siguri. „Am lucrat multe ore cu mare plăcere, am continuat și acasă, în weekenduri, iar în concedii aveam un caiet în care îmi notam tot felul de idei, planuri, schițe, combinații de culori. Cred că acest ritm plus optimismul meu mă ajută să trec ușor peste obstacole“, este convinsă Mihaela.
După muncă, și răsplata
Reacțiile oamenilor imediat după apariția pe Facebook nu au întârziat să apară. „Primim zilnic zeci de mesaje calde de la prieteni de pretutindeni, iar pagina noastră se apropie de o sută de mii de fani. Munca noastră este atât de mult răsplătită prin generozitatea oamenilor care ne scriu câte un comentariu frumos după fiecare nouă postare!“ De obicei, lucrează numai la comandă, fiindcă nu prea reușește să adune un stoc de produse. „Din acest motiv, nu putem lua parte la evenimentele unde suntem deseori invitați, însă în timp ne vom mări echipa și vom trece și de această etapă“, explică proprietara La Blouse Roumaine-Demetria. Ea se declară privilegiată că are clienți și mulți, și cu idei foarte bune. Aceștia sunt foarte diferiți. „Lucrez pentru adolescente care merg la balul de absolvire la fel de mult ca pentru doamne cu cariere remarcabile sau tinere care aleg să poarte o rochie de la noi în ziua nunții“, se mândrește ea. La atelier vin comenzi și din străinătate, din partea românilor stabiliți peste granițe, dar și a străinilor, care s-au arătat impresionați de ceea ce au văzut pe site și și-au dorit să îmbrace cămăși cu broderii românești.
Cele mai frumoase creații
Cel mai des comandate sunt rochițele din voal alb de mătase naturală, cu broderii discrete, alese chiar de cliente, în culorile preferate. „Partea cea mai frumoasă este că noi avem multe cărți și albume cu cusături tradiționale specifice zonelor țării, iar clienții își aleg motivele din zonele natale, chiar cunoscându-le semnificația“, afirmă ea. Nu s-a putut decide care este creația de care e cea mai mândră, fiindcă pune mult suflet în tot ce face. A răsfoit însă fotografii cu ceea ce a lucrat și mi-a mărturisit că are sentimentul că lucrează din ce în ce mai bine și că face progrese. În mod cert, cred că pasiunea nu ar fi avut șansa să se concretizeze fără acei oameni despre care spune că i-au fost alături cu toată inima în toți acești zece ani și nici fără exigența pe care și-o impune zi de zi: „Înainte de a expedia un articol vreunui client, mă asigur că eu aș purta acel produs la cel mai important eveniment din viața mea“.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/14.08.2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Radu Vintilescu