
Și-a făcut un rost tocmai la Cape Town, unde a învățat totul singură și a creat cea mai cunoscută afacere de produse naturale din Africa, pentru oameni, devenită o marcă celebră în lume.
Se numește Mădălina Bhatia, are 37 de ani și s-a născut în București, dar își spune Mărioara de la țară, considerându-se un om simplu, ce reunește trăsăturile țăranului român. „Ea știe când înmuguresc pomii, când se coc fructele, nu se ferește de muncă și crede că oamenii, prin natura lor, sunt buni și darnici. Ea visează că într-o zi fiecare va avea oportunitatea să-și descopere darul primit și-l va împărți cu cei din jur.“ Călăuzită doar de gânduri bune, fără studii în domeniu, fără să fi absolvit Facultatea de Drept începută în țară, fără să vrea profit, ci doar să creeze ceva frumos și să-și ajute semenii întâlniți pe meleaguri străine, Mărioara a reușit.
Alt continent, altă viață
Wild Olive African Artisan Apothecary and Artistic Perfumery este o manufactură specializată pe produse pentru baie, corp, față, casă și parfumerie, create cu ingrediente naturale, în totalitate în laboratorul și fabrica proprie. Compania are un studio de design grafic, unul de olărit și unul de croitorie. „Noi demonstrăm că e posibil să produci manual produse «inginerite» aproape de perfecțiune. Nu dorim să se vadă vreun indiciu că a fost vreodată atins de mâna unui om.“ Cu măiestrie și dedicație, a creat acest business în Africa de Sud, țară în care a călătorit în urmă cu 15 ani și unde a hotărât să se întoarcă și să rămână. Îi are lângă ea pe fratele său și pe partenerul de viață. În copilărie, a studiat muzica; de aceea, crede mult în a învăța pe cont propriu. „Am încercat să mă dezvolt într-un mediu academic, dar mi s-a părut că mă limitează, iar pentru mine, libertatea, mai ales cea mentală, e cea mai importantă.“ A fost dintotdeauna atrasă de arte, oameni și natură. „Am căutat să învăț cât mai multe despre firea umană. Și nu mi-a fost nici rușine, nici teamă să încep totul de la nimic. Sunt pasionată de explorări în orice domeniu, iar asta m-a ajutat să cresc în ce fac acum.“ Ea este designerul întregului concept, începând cu formula produsului și terminând cu felul cum arată pe raft, fiind prinsă în toate, de la relația cu clienții până la crearea produselor noi.
Potrivirea esențelor
Declicul s-a produs când a întâlnit-o pe Nokubonga Liwani, femeia angajată pentru curățenia casei. „Am văzut în ochii ei lumina pe care o aveam eu cândva. Mi s-a părut ca ar fi putut să facă mai mult și am dorit să aibă o șansă pentru ceva mai bun, cum și eu am visat pe vremuri. Fiecare dintre noi are nevoie de un îndrumător în viață.“ Absolut din întâmplare, Mărioara a dat peste o formulă de săpun. A fost șansa ei să creeze pentru Nokubonga și pentru mulți dintre prietenii ei o ocazie de a învăța o meserie artizanală, ca ei să devină independenți. Nu și-a permis o expertiză, așa că a fost nevoită să învețe totul singură. „Măiestria se căpătă cu exercițiu“, crede ea.
Fără bariere
În Africa s-a acomodat bine, pentru că a fost dispusă să facă orice și să se adapteze în orice condiții. „Am exersat încă din copilărie să am curajul să ies din zona de confort.“ Cel mai mult a simțit lipsa mâncării mamei și a prietenilor dragi din țară. Afacerea i-a permis însă să se simtă la lucru ca acasă, fiind înconjurată de oameni pozitivi. „Toți xhosa (n.red. – grup etnic din Africa de Sud) au inimi pure și e o plăcere să-i ai ca prieteni și colegi. Suntem o echipă mică, dar fiecare are un rol precis.“ Lucrează cu mii de ingrediente, iar inspirația vine adesea din materiale și din mediul înconjurător. Cu nici 20 de oameni, realizează lunar câteva mii de produse. „Nu am copiii mei, însă am douăzeci de copii la Wild Olive și tot atâția nepoți. Cred că e mai bine să ne îngrijim de cei din jur sau de ce avem deja înainte să ne dorim să fim mai mulți.“ Împreună cu ei, a construit cea mai populară companie de parfumerie și produse de baie pe plan local și a ajuns vedetă în Africa de Sud. Nu uită însă de cei amărâți. „Aproape tot ce am le dau celor care nu au. Succesul nu l-am obținut singură. Contează în primul rând calitatea produsului, apoi echipa care îmi îndeplinește viziunile cu acuratețe, serviciul meticulos pe care îl oferim, precum și atenția pe care am acordat-o localnicilor și culturii lor“, spune Mărioara.
Un umăr la greu
Prietena sa din copilărie, Iulia Durbăcel (foto), îi este și acum suport moral și spiritual. Sunt colege, fiindcă Iulia ocupă poziția de European Business Manager la Wild Olive. „Dintotdeauna ea m-a încurajat în absolut toate ideile mai trăsnite, iar asta e extrem de important pentru fiecare dintre noi: să fim apreciați și susținuți pentru ce suntem.“ Și partenerul de viață, întocmai ca Iulia, i-a sprijinit ideile și eforturile de a crea ceva util pentru cei aflați în nevoie. Mărioara recunoaște că afacerea a construită prin propriile forțe, iar când a făcut bani, i-a reinvestit, iar când nu, a așteptat până ce a învățat să-i facă. Astfel, a izbutit să aibă azi o companie total independentă și fără datorii. „Disciplina și matematica sunt cele mai importante pentru a avea succes în aproape orice domeniu“, spune ea. De asemenea, crede că puterea și abilitatea de a te adapta mai ales la situațiile ce nu sunt conforme cu planul tău inițial sunt coordonate esențiale pentru a reuși. Nu mi-a dezvăluit din visurile neîmplinite, însă mi-a spus ceva ce ne-ar ajuta pe toți: „Încerc să-mi fac timp pentru ele. Chiar cred că putem face orice ne punem în minte“.
Mai multe despre poveste
I se pare haios când primește oferte de lucru de la diverse companii din lume pentru postul de director de creație sau parfumier. Asta se întâmplă pentru că în materialele de promovare nu apare faptul că ea deține compania în totalitate.
Nu a avut momente neplăcute cu clienții, dar s-a întâmplat ca acestea să apară când se întrerupe curentul în timpul unei tranzacții.
Magazinul din România este singurul din Europa și al treilea din cele deschise în lume – celelalte două sunt în Africa de Sud.
Citește și:
Alice Andrusca: Gustul dulce de pe Riviera
Ruxandra Ion despre iubire, talent si fiica ei de suflet
Din pasiune pentru flori si cifre
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.7/19.02.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: arhiva personală