Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Din nou la birou fără stres

Din nou la birou fără stres

Abia te-ai întors la birou din concediul dorit luni întregi şi te simţi stresată şi mai lipsită de vlagă decât înainte de mult aşteptatele zile de odihnă şi relaxare? E clar, suferi de aşa-numitul sindrom postvacanţă.

Psihologii sunt de părere că aşa-numitul sindrom postvacanţă nu este nicidecum o afecţiune închipuită, ci una cât se poate de serioasă, ce se manifestă prin iritabilitate crescută, probleme de concentrare, oboseală, somnolenţă, deprimare, toleranţă scăzută la stres. Vinovate sunt atât schimbarea bruscă a ritmului de viaţă, cât şi dificultatea de a te conecta asupra problemelor care te iau imediat în primire. Apoi, lucru de înţeles, fireşte, apare nostalgia zilelor de libertate.

Nu te impacienta, e o stare pasageră, spun psihologii. Dar, ca să nu fie de durată, va trebui să iei niscaiva măsuri.

Cum gestionezi schimbarea ritmului lejer, de vacanţă în unul alert, pe care mai mult de nevoie decât de voie va trebui să-l adopţi odată cu reluarea activităţii la locul de muncă? Care ar fi soluţiile pentru atenuarea neplăcerilor, ce măsuri iei ca reluarea activităţii să fie cât mai uşoară şi să-ţi păstrezi bateriile încărcate cât mai multă vreme?

1. Lasă totul în ordine

Ca primele zilele după concediu să nu fie din cale afară de chinuitoare, fă tot posibilul ca înainte de a-ţi lua vacanţă să laşi totul în ordine. Altfel spus, fără lucrări neterminate, fără dezordine la locul de muncă sau acasă, fără e-mailuri rămase fără răspuns.

2. Nu-ţi relua activitatea într-o luni

Dacă este posibil, planifică întoarcerea din concediu într-o zi de miercuri, joi sau vineri. În felul acesta, şocul reluării activităţii la locul de muncă va fi atenuat, neavând de îndurat prea mult până la următoarele zile libere. Cu cât mai scurtă va fi prima săptămână de lucru, cu atât mai uşoară se va dovedi tranziţia. De altfel, s-a constatat că, dacă prima zi de lucru după concediu e o dimineaţă de luni, aceasta poate fi chiar sursa unei mici depresii.

3. Stabileşte şi respectă priorităţile

E posibil ca, după zilele de absenţă de la locul de muncă, să fii asaltată de lucrări la întoarcere. Acordă prioritate celor într-adevăr importante şi urgente și fă totul cu calm! Dacă este posibil, alege-le mai întâi, măcar pentru câteva zile, pe cele uşoare, urmând ca ulterior să le rezolvi pe celelalte. Este important să nu te grăbeşti să le soluţionezi pe toate odată. Apoi, nu te lăsa impresionată de multitudinea de întrebări despre cum ţi-ai petrecut vacanţa, fiindcă vei avea timp de povestit. Altfel, nu vei face decât să te aglomerezi, iar munca ţi se va părea extrem de solicitantă, dacă nu chiar un calvar o bună perioadă.

4. Atenţie la somn şi hrană

Încearcă să intri în ritmul obişnuit chiar din prima zi după concediu. Nu te amăgi cu ideea că-ţi prelungeşti zilele de vacanţă stând serile până târziu în faţa televizorului sau povestind pe unde ai fost şi cum te-ai distrat. Dacă te vei gândi în permanenţă la zilele de concediu care au trecut, stării de bine din perioada vacanţei i-ar putea luat imediat locul senzaţia de sfârşeală. Asta nu te va ajuta deloc în primele zile de reluare a activităţii, randamentul la locul de muncă va fi foarte scăzut, iar lucrările vor fi realizate cu întârziere. Ideal ar fi ca în timpul vacanţei să te culci şi să te scoli la aceleaşi ore ca de obicei.

Apoi, după cum știi, o mare doză de energie o primești din hrană, aşa că ai grijă ca dieta să fie echilibrată şi consumă cât mai multe legume şi fructe proaspete. Acestea din urmă, datorită zaharurilor pe care le conţin, cresc producţia de serotonină, hormonul bunei dispoziţii. Nu sări peste masa de dimineaţă! Dacă savurezi un suc de fructe la micul dejun, vei fi mai energică şi binedispusă întreaga zi. Şi nu uita: bea apă! Contribuie nu doar la detoxificarea organismului, ci şi la relaxarea minţii.

5. Verifică e-mail-urile

În seara dinaintea primei zile de serviciu, verifică-ţi corespondenţa. Chiar dacă asta îţi va lua câteva ore, eviţi o durere de cap chiar în prima zi după concediu.

6. Nu permite minţii să lenevească

Asta în timpul concediului, fireşte. Te poţi menţine în formă citind, dezlegând cuvinte încrucişate, lăsându-te antrenată în jocuri logice. Drept urmare, când, odată cu reluarea activităţii, îţi vei solicita mintea în soluţionarea diverselor probleme, nu-ţi va da târcoale o posibilă stare de confuzie.

7. Cu gândul la următoarea vacanţă

Da, de ce nu? Cea mai eficientă metodă de a scăpa de melancolia apărută după concediu ar putea fi plănuirea următoarelor zile libere. Pe de o parte, cu gândul la acestea, vei trece mai uşor peste stresul adus de terminarea vacanţei, iar pe de alta, planificarea concediului e aproape la fel plăcută ca şi petrecerea lui, ajutându-te să-ţi menţii starea de bine și să-ţi păstrezi optimismul la cote ridicate. E mult mai constructiv decât să te plângi că nu faci faţă solicitărilor.

8. Relaxează-te

Fiecare dintre noi are cel puţin o activitate care îl ajută să alunge stresul – mersul la cumpărături, vizionarea unui film, lectura, dansul, meditaţia, îngrijirea florilor sau privitul zbenguitului peştilor dintr-un acvariu. Aşadar, descoperă activitatea care te relaxează şi fă-ţi timp pentru respectiva îndeletnicire măcar o oră în fiecare zi. Îngrijeşte-te şi răsfaţă-te şi vei ţine la distanţă stresul ce ar putea fi cauzat de întoarcerea la serviciu sau la şcoală.

E indicat să-ți iei mai multe vacanţe scurte decât una de lungă durată. E sfatul pe care ni-l dau psihologii, ţinând seama de faptul că revenirea dintr-o rupere totală de ritmul vieţii cotidiene este un proces dificil şi solicitant psihic.

Citește și:

Colegii de serviciu: strategie non-conflict

Cum procedezi cand nu esti de acord cu seful tau

7 semne ca esti dependenta de munca

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/03.09.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns