Esti aici
Femeia.ro > Carieră > Doua cariere sub acelasi acoperis?

Doua cariere sub acelasi acoperis?

Odinioara, o distinsa reprezentanta a nobilimii britanice afirma ca „cele mai bune slujbe sunt destinate exclusiv barbatilor casatoriti”. Suntem in 2004, nu? Si parca imaginea anterioara nu prea tine cont de egalitatea in relatie – obtinuta cu pumnul in masa de catre miscarea feminista, la care suratele noastre au pus umarul in incendiarii ani ’60.

Oare sa nu fie posibil azi, in mileniul trei, sa avem amandoi cariere promitatoare si acelasi „procent de actiuni” in relatie? Nu la asta visam toate atunci cand eram singurele? La barbatul de succes care ne va fi alaturi si chiar ne va sustine obiectivele profesionale, lasand atitudinea autoritara pe covorul de la intrare.

Din nefericire, exista o anumita categorie de oameni care, tintand varfuri ambitioase in propria cariera, devin rigizi si inflexibili cand e vorba despre relatie. Cei cu mari ambitii profesionale au in comun o suma de calitati care ii fac sa straluceasca la locul de munca: „incep sa fie intr-o permanenta stare de competitie, exercitandu-si calitatile de lider – care se rezuma adesea la a da ordine si la urmarirea respectarii acestora.

Dar mult prea frecvent o mare parte dintre aceste persoane – cele mai putin maleabile la schimbari – se intorc acasa cu aceeasi atitudine. Daca partenerii nu-si gasesc suficiente resurse pentru a rezolva situatiile conflictuale impreuna (si nu unul impotriva celuilalt), acestea se vor tine lant.

Desi nu-i deloc usor sa jonglezi cu „atitudinile”: intr-un fel acasa, intr-un fel la birou…. „Pana la Razvan, toti ceilalti prieteni ai mei – care, fie vorba intre noi, nu aveau prea mare tragere de inima inspre o cariera – reusisera sa ma plictiseasca de moarte. De aceea el, cu o ascensiune rapida in consiliul de conducere al unei companii multinationale, mi s-a parut initial alegerea perfecta”, marturiseste Monica, 30 de ani, consultant financiar.

Dar spre disperarea ei, imediat dupa ce s-au mutat impreuna, Razvan a inceput sa dea semne ca ar astepta o mai mare implicare mult mai mare a ei in… bucatarie si in alte inalte activitati casnice, ignorandu-i cu totul ascensiunea profesionala. „Telefoanele lui incepusera sa sune doar cam asa: «Pui, nu treci tu sa-mi scoti costumul de la curatatorie?

Atunci i-am sugerat ca, din moment ce castig mai mult si careva trebuie neaparat sa stea acasa, de ce sa nu fie el acela?! I-am citit pe fata ca nu intelege absolut nimic. Eu, in schimb, am inteles ca nu voi putea clinti nimic din aceasta atitudine. Si ne-am despartit imediat. Uneori ma intreb daca n-am lasat sa-mi scape printre degete dragostea vietii mele, dar, sincer, nu eram pregatita sa-mi sacrific cariera la care am muncit atat.”

Pe scurt, Razvan nu avea nici cea mai mica intentie sa sprijine, in vreun fel, cariera Monicai. Viitorul „cap de familie”- crescut intr-una traditionalista, in care mama muncise o viata pe branci pentru a intretine succesul profesional al tatalui – astepta cam aceleasi lucruri „de la viata”. Adica de la Monica.

Oricum, in timp ce majoritatea barbatilor cauta nimic mai mult decat o sotie „domestica”, sondajele arata totusi ca un numar din ce in ce mai mare dintre ei isi doresc alaturi mai degraba o partenera fericita, stapana pe ea, abila, decat una care sa aiba grija de treburile casei.

Pentru ca partenerul iti e alaturi si profesional, nu inseamna automat ca esti pe drumul cel bun inspre o fericire extatica. Ba chiar deloc. Asta ar fi doar inceputul unui complicat proces de negocieri, in caz ca relatia are sanse sa supravietuiasca cu adevarat si chiar sa evolueze.

Spre deosebire de o simpla slujba, o cariera cere mult mai multe nu numai de la cea/cel direct implicat, ci chiar si de la celelalte persoane din viata ei/lui. „Asta poate insemna nenumarate ore suplimentare, un program absolut neregulat, material de lucru pentru acasa, calatorii de afaceri frecvente si, peste toate, o cantitate permanenta de stres. Daca ambii membrii ai cuplului sunt decisi sa-si construiasca sau sa-si mentina la cote inalte profilul profesional, tensiunile sunt inevitabile.

Miruna, 32 de ani, account executive la o agentie de recrutari, stie cum stau lucrurile chiar din „interior”. Sotul ei, Adrian, 33, are la randul lui o cariera extrem de acaparanta, fiind proprietarul unui magazin de echipament sportiv.

„Cariera e un element definitoriu pentru personalitatea mea”, spune Miruna. „Poate sunt eu mai egoista, dar consider ca o relatie se bazeaza pe lucrurile pe care le impartasesti cu celalalt la fel de mult ca pe ceea ce aduce nou fiecare.

Chiar cred ca investitia in cariera mea ma face mai interesanta, mai misterioasa, mai generoasa. Faptul ca sunt independenta imi da mai multa «respectabilitate». Si petrec la fel de mult timp ca si Adrian pentru a ma perfectiona, asa ca nu incetam sa ne surprindem, sa ne provocam.”

Pentru a nu afecta prea mult viata de familie, Miruna si-a personalizat programul de lucru. Desi nu poate evita cu totul lucrul peste program si deplasarile, a reusit sa negocieze o marja de flexibilitate a timpului acordat companiei. Adrian a reusit sa faca si el acelasi lucru – ceea ce poate insemna un adevarat succes pentru un cuplu „de cariera”.

„Cea mai mare problema a noastra e lipsa timpului”, spune ea. „De aceea, motorul «asociatiei noastre familiale» e impartirea in mod egal a sarcinilor si responsabilitatilor. Si efortul fiecaruia de a se retrage de pe teritoriul celuilalt. Dincolo de toata organizarea asta, sa nu va inchipuiti ca nu exista permanenta comunicare si renegocieri; pentru ca nimic nu e batut in cuie, ci variaza in functie de problemele noastre profesionale.

Acordul este esenta fericirii si succesului nostru. Am primit in dar un barbat intelegator, maleabil, fara nici un fel de idee preconceputa despre «roluri» intr-o relatie. Si indiferent de cat de mult ne ia valul, ne facem timp sa luam permanent legatura, sa comunicam, sa ne fim alaturi. Sunt constienta ca am avut mult noroc. Pentru ca n-as fi renuntat pentru nimic in lume la cariera mea. N-am putea trai fara satisfactiile profesionale, nici eu, nici el. Si pentru ca avem lucrurile astea in comun, tragem amandoi la aceeasi caruta.”

Experienta Mirunei si a lui Adrian vin sa completeze ideea: nu e adevarat ca intr-un cuplu nu e loc decat pentru o singura cariera de succes. Pentru asta e foarte important ca ambii parteneri sa-si creeze propriul sistem si mecanismele necesare acoperirii nevoilor esentiale atat in viata de familie, cat si in cea profesionala. Lucru de importanta capitala in cuplurile care mai au si copii.

Intr-adevar, faptul ca fiecare dintre membrii cuplului are o cariera poate fi un imens castig, pentru ca-si pot impartasi mai bine ca oricine visele, aspiratiile si bombardamentul de stres aferent.

Oricum am lua-o, relatia viabila dintre doi oameni care isi construiesc o cariera pune in practica o teorie: ca relatia de cuplu e o slujba; e important sa nu uiti asta niciodata. Trebuie sa muncesti acolo zi de zi, fara sa pierzi din atentie faptul ca munca ta e in permanenta evaluata.

Daca nu te ridici la inaltimea asteptarilor partenerului, exista riscul unei „mustrari”. Si daca nu-ti faci o regula din a depune un efort constant in fiecare zi, exista chiar riscul de a fi „concediat”.

Cum sa faci lucrurile sa functioneze – 10 pasi

  • Deveniti asi in materie de programare si organizare.
  • Reconsidera importanta timpului pe care ti-l acorzi in exclusivitate, practicand yoga, ingrijind florile de apartament, citind sau facand orice-ti trece prin cap.
  • Stabiliti cel putin o data la doua saptamani o iesire, seara, in oras.
  • Cere ajutorul rudelor si al celor apropiati; angajeaza o menajera care sa te scape de truda – macar din cand in cand.
  • Comunicarea e esentiala. Profita de cea mai mica ocazie pentru a-i reaminti partenerului cat de important e pentru tine si cat de mult ti-a schimbat viata.
  • Daca simti ca incepeti sa aveti probleme, nu le lasati sa se agraveze. Fie le descurcati singuri, fie cu ajutor profesionist – dar singure n-or sa se rezolve.
  • Numara pana la 10 inainte de-a arunca piatra. Studiile arata ca in cuplurile in care nu se arunca vorbe grele se gasesc cei mai multi oameni fericiti.
  • Elibereaza-te de stres in orice alt mod: la sala, de exemplu.
  • Nu pierde din vedere beneficiile unor compromisuri reciproce.
  • Pune sexul in capul listei tale de prioritati. Si fa-ti timp pentru momente de tandrete fara nici un fel de conotatie sexuala.

Comments

comments

Lasă un răspuns